Košarka Košarka/Vesti

ABA liga: Promena formata posle šest godina

ABA Liga — Sezona 2021/2022
ABA liga u sezonu 2021/2022 ulazi sa promenjenim formatom po kojem će šest najbolje plasiranih ekipa ići u plej-of

Skupština ABA lige je prilikom jučerašnjeg sastanka čelnika navedenog takmičenja održanog preko platforme „Zoom“ (Zum) donela bitne odluke koje se tiču organizacije takmičenja.

Najvažnija odluka je svakako ona koja se tiče promene formata takmičenja. Na kraju prvog dela sezone, umesto četiri, plasman u plej-of obezbediće šest najbolje plasiranih ekipa, od čega će dve najbolje obezbediti direktan plasman u polufinale plej-ofa, dok će preostale četiri učestvovati u baražu za ulazak u polufinale; u baražu za polufinale će se trećeplasirani klub sastati protiv šestoplasiranog, a četvrtoplasirani će ići na petoplasirani klub. Doigravanje za polufinalne mečeve, kao i polufinale plej-ofa, biće igrani na seriju od dve pobede, a finale će i dalje biti igrano na seriju od tri pobede.

Druga bitna odluka odnosi se na pomeranje predviđenih termina mečeva 9. kola, isprva planiranog za period od 19. do 22. novembra, koje je učinjeno na zahtev nacionalnih košarkaških saveza Srbije, Slovenije i Crne Gore kako bi reprezentacijama ostalo dovoljno vremena da se pripreme za mečeve iz novembarskog kvalifikacionog prozora za Mundobasket 2023 (mečevi novembarskog kvalifikacionog prozora igraće se između 20. i 30. novembra).

Treća bitna se odnosi na to ko će dobiti „vajld-kard“ pozivnice za učešće u Drugoj ABA ligi — one će biti besplatne, a pripašće ekipama Zlatibora i Širokog, čime je na taj način zaokružena lista od 14 učesnika drugog ranga ABA lige.

Na kraju je Skupština odlučila da razreši Sašu Pavlovića Bekića sa pozicije disciplinskog sudije ABA lige. Mandat mu je istekao 30. juna, a uprava mu se zahvalila na svemu što je učinio za razvoj ove prestižne regionalne lige, te mu poželela sreću u nastavku dalje karijere.

Izvor: ABA liga, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Skoči na traku sa alatkama