Кошарка Кошарка/Вести

АБА лига: Промена формата после шест година

АБА Лига — Сезона 2021/2022
АБА лига у сезону 2021/2022 улази са промењеним форматом по којем ће шест најбоље пласираних екипа ићи у плеј-оф

Скупштина АБА лиге је приликом јучерашњег састанка челника наведеног такмичења одржаног преко платформе „Zoom“ (Зум) донела битне одлуке које се тичу организације такмичења.

Најважнија одлука је свакако она која се тиче промене формата такмичења. На крају првог дела сезоне, уместо четири, пласман у плеј-оф обезбедиће шест најбоље пласираних екипа, од чега ће две најбоље обезбедити директан пласман у полуфинале плеј-офа, док ће преостале четири учествовати у баражу за улазак у полуфинале; у баражу за полуфинале ће се трећепласирани клуб састати против шестопласираног, а четвртопласирани ће ићи на петопласирани клуб. Доигравање за полуфиналне мечеве, као и полуфинале плеј-офа, биће играни на серију од две победе, а финале ће и даље бити играно на серију од три победе.

Друга битна одлука односи се на померање предвиђених термина мечева 9. кола, испрва планираног за период од 19. до 22. новембра, које је учињено на захтев националних кошаркашких савеза Србије, Словеније и Црне Горе како би репрезентацијама остало довољно времена да се припреме за мечеве из новембарског квалификационог прозора за Мундобаскет 2023 (мечеви новембарског квалификационог прозора играће се између 20. и 30. новембра).

Трећа битна се односи на то ко ће добити „вајлд-кард“ позивнице за учешће у Другој АБА лиги — оне ће бити бесплатне, а припашће екипама Златибора и Широког, чиме је на тај начин заокружена листа од 14 учесника другог ранга АБА лиге.

На крају је Скупштина одлучила да разреши Сашу Павловића Бекића са позиције дисциплинског судије АБА лиге. Мандат му је истекао 30. јуна, а управа му се захвалила на свему што је учинио за развој ове престижне регионалне лиге, те му пожелела срећу у наставку даље каријере.

Извор: АБА лига, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама