Blog Vaterpolo CZBG

VKCZ: Kakva su očekivanja od nove sezone?

VKCZ — Gavril Subotić
Gavril Subotić, jedan od prvotimaca VK CZ

Vaterpolo sekcija Zvezde punom parom ulazi u novu sezonu u kojoj će pokušati da pomrsi konce ambicioznom Novom Beogradu, kragujevačkom Radničkom, Šapcu i revitalizovanom Partizanu kao najvećim adutima za novu titulu prvaka Srbije u vaterpolu. Kakva su očekivanja od nove sezone vaterpolo sekcije „crveno-belih“?

Novi Beograd, sudeći po imenima, ove sezone će u svom seniorskom timu imati sastav težak kao crna zemlja (Dušan Mandić, Duško i Gojko Pijetlović, Nikola Jakšić, Strahinja i Viktor Rašović…), najveći adut Partizana biće povratnik Stefan Mitrović, a Zvezda, iako nije jurila za zvučnim imenima u ovom prelaznom roku, sačuvala je veći deo okosnice tima koji je prošle sezone došao do polufinala LEN Evrokupa. U pitanju su: Gavril Subotić, Veljko Tankosić, kapiten Miloš Vukićević, Ivan Basara, Marko Radović, Petar Smiljević, Dušan Marković, Vuk Milojević, Dušan Trtović, kao i golmani Vladimir Mišović i Darko Aleksić; svim navedenim imenima vredi pridodati i Nikolu Rađena, koji je prilikom dolaska iz Grčkog AEK-a zakasnio za registraciju pri nastupu za prošlosezonski LEN Evrokup, ali je zato bio na raspolaganju treneru Aleksandru Filipoviću za Superligu Srbije, gde je Zvezda stigla do polufinala, te je bio i jedan od zaslužnih za osvajanje titule u Kupu Srbije.

Iz prošlosezonskog tima su otišli: japanski internacionalac Jusuke Šumicu, koji sa još jednim odmetnikom Darkom Stanojevićem nije uspeo da se nametne za veću ulogu u timu, kao i Kristijan Šulc (prešao u Šabac), Petar Kasum, te Lazar Vićković (vratio se u „crno-beli tabor“). Iz Novog Beograda je u Zvezdu prešao najbolji strelac prošlosezonske Superlige, crnogorski internacionalac Filip Gardašević, a došla su i dvojica Gardaševićevih zemljaka Stefan Pješivac i Bogdan Đurđić.

Sudeći po imenima, Zvezda će pokušati da se izbori za dobru primećenost i u domaćoj ligi, i u Regionalnoj ligi (njen format za ovu sezonu će tek biti utvrđen), kao i da obezbedi plasman u Ligu šampiona, u kojoj će Zvezda borbu za ulazak u 16 najboljih timova započeti od 2. kola kvalifikacija, koje je na programu od 8. do 10. oktobra; u drugoj kvalifikacionoj rundi će učestovati 16 klubova podeljenih u četiri grupe od po četiri turnira (osam automatski određenih i osam najboljih iz prve kvalifikacione runde), odakle će osam najboljih odigrati četiri duela u 3. kolu kvalifikacija za ulazak u VLŠ (treća runda je na programu 16. i 20 oktobra); pobednici četiri duela iz 3. kola kvalifikacija idu u glavnu fazu Lige šampiona u vaterpolu, a poraženi idu u četvrfinale LEN Evrokupa (27. oktobar — 10. novembar).

Trofeji će za i Zvezdu biti stvar interesa, ali u slučaju Zvezde oni mogu da budu stvar faktora iznenađenja zato što je Novi Beograd napravio tim koji će odmah ciljati na velike domete, koji se neće tako lako predavati i koji zbog toga nije štedeo na angažovanjima zvučnih imena. Dobro poznata praksa govori da do trofeja uvek dođu timovi koji imaju više zvučnih imena pokraj sebe.

Kada bude bio objavljen žreb za drugu i treću kvalifikacionu rundu LŠ u vaterpolu, znaće se da li će Zvezda ići u istu grupu sa NBG-om i kragujevačkim Radničkim u slučaju kvalifikovanja, ili će se naći u onoj drugoj, u kojoj nema naših predstavnika.

U svakom slučaju, donosimo vam kompletan kalendar odigravanja mečeva vaterpolo Lige šampiona za sezonu 2021/2022, okarakterisanu kao neobičnu na svetskoj vaterpopo sceni zbog toga što kalendar za sva planirana takmičenja nije u potpunosti usklađen (nepoznanica je način na koji će se odigravati Svetska i Jadranska liga):

1. kolo: 26. i 27. oktobar 2021.
2. kolo: 9. i 10. novembar 2021.
3. kolo: 30. novembar i 1. decembar 2021.
4. kolo: 14. i 15. decembar 2021.
5. kolo: 20. i 21. decembar 2021.
6. kolo: 11. i 12. januar 2022.
7. kolo: 25. i 26. januar 2022.
8. kolo: 8. i 9. februar 2022.
9. kolo: 22. i 23. februar 2022.
10. kolo: 18. i 19. mart 2022.
11. kolo: 29. i 30. mart 2022.
12. kolo: 8. i 9. april 2022.
13. kolo: 7. i 8. jun 2022.
14. kolo: 14. i 15. jun 2022.

Sedam najbolje plasiranih timova iz obe grupe i „Novi Beograd“ kao domaćin završnog „fajnal-ejt“ turnira u ovoj i narednoj sezoni će se za trofej boriti između 30. juna i 2. jula.

Ponavljamo kostataciju da je kalendar izuzetno čudan jer sredina aprila i ceo jun su rezervisani za reprezentativne obaveze, ponajviše zbog svetskog prvenstva predviđenog za održavanje u japanskom gradu Fukuoki, koji je zakazan za period od 13. do 29. maja; međutim, postoji mogućnost da se takmičenje premesti u Kazanj ili Dohu zbog nepovoljne pandemiološke situacije u Japanu, kao i nemogućnosti da za godinu dana ukombinuju organizaciju Olimpijade i SP u vaterpolu. Kraj avgusta i početak septembra biće rezervisani za evropsko prvenstvo u Splitu, što će biti prvi put od 2001. i 2003. da se u istoj godini igraju i svetska i evropska prvenstva za vaterpoliste.

Izvori: Mocart sport i portal „Total Waterpolo“

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama