Блог Ватерполо ЦЗБГ

ВКЦЗ: Каква су очекивања од нове сезоне?

ВКЦЗ — Гаврил Суботић
Гаврил Суботић, један од првотимаца ВК ЦЗ

Ватерполо секција Звезде пуном паром улази у нову сезону у којој ће покушати да помрси конце амбициозном Новом Београду, крагујевачком Радничком, Шапцу и ревитализованом Партизану као највећим адутима за нову титулу првака Србије у ватерполу. Каква су очекивања од нове сезоне ватерполо секције „црвено-белих“?

Нови Београд, судећи по именима, ове сезоне ће у свом сениорском тиму имати састав тежак као црна земља (Душан Мандић, Душко и Гојко Пијетловић, Никола Јакшић, Страхиња и Виктор Рашовић…), највећи адут Партизана биће повратник Стефан Митровић, а Звезда, иако није јурила за звучним именима у овом прелазном року, сачувала је већи део окоснице тима који је прошле сезоне дошао до полуфинала ЛЕН Еврокупа. У питању су: Гаврил Суботић, Вељко Танкосић, капитен Милош Вукићевић, Иван Басара, Марко Радовић, Петар Смиљевић, Душан Марковић, Вук Милојевић, Душан Тртовић, као и голмани Владимир Мишовић и Дарко Алексић; свим наведеним именима вреди придодати и Николу Рађена, који је приликом доласка из Грчког АЕК-а закаснио за регистрацију при наступу за прошлосезонски ЛЕН Еврокуп, али је зато био на располагању тренеру Александру Филиповићу за Суперлигу Србије, где је Звезда стигла до полуфинала, те је био и један од заслужних за освајање титуле у Купу Србије.

Из прошлосезонског тима су отишли: јапански интернационалац Јусуке Шумицу, који са још једним одметником Дарком Станојевићем није успео да се наметне за већу улогу у тиму, као и Кристијан Шулц (прешао у Шабац), Петар Касум, те Лазар Вићковић (вратио се у „црно-бели табор“). Из Новог Београда је у Звезду прешао најбољи стрелац прошлосезонске Суперлиге, црногорски интернационалац Филип Гардашевић, а дошла су и двојица Гардашевићевих земљака Стефан Пјешивац и Богдан Ђурђић.

Судећи по именима, Звезда ће покушати да се избори за добру примећеност и у домаћој лиги, и у Регионалној лиги (њен формат за ову сезону ће тек бити утврђен), као и да обезбеди пласман у Лигу шампиона, у којој ће Звезда борбу за улазак у 16 најбољих тимова започети од 2. кола квалификација, које је на програму од 8. до 10. октобра; у другој квалификационој рунди ће учестовати 16 клубова подељених у четири групе од по четири турнира (осам аутоматски одређених и осам најбољих из прве квалификационе рунде), одакле ће осам најбољих одиграти четири дуела у 3. колу квалификација за улазак у ВЛШ (трећа рунда је на програму 16. и 20 октобра); победници четири дуела из 3. кола квалификација иду у главну фазу Лиге шампиона у ватерполу, а поражени иду у четврфинале ЛЕН Еврокупа (27. октобар — 10. новембар).

Трофеји ће за и Звезду бити ствар интереса, али у случају Звезде они могу да буду ствар фактора изненађења зато што је Нови Београд направио тим који ће одмах циљати на велике домете, који се неће тако лако предавати и који због тога није штедео на ангажовањима звучних имена. Добро позната пракса говори да до трофеја увек дођу тимови који имају више звучних имена покрај себе.

Када буде био објављен жреб за другу и трећу квалификациону рунду ЛШ у ватерполу, знаће се да ли ће Звезда ићи у исту групу са НБГ-ом и крагујевачким Радничким у случају квалификовања, или ће се наћи у оној другој, у којој нема наших представника.

У сваком случају, доносимо вам комплетан календар одигравања мечева ватерполо Лиге шампиона за сезону 2021/2022, окарактерисану као необичну на светској ватерпопо сцени због тога што календар за сва планирана такмичења није у потпуности усклађен (непознаница је начин на који ће се одигравати Светска и Јадранска лига):

1. коло: 26. и 27. октобар 2021.
2. коло: 9. и 10. новембар 2021.
3. коло: 30. новембар и 1. децембар 2021.
4. коло: 14. и 15. децембар 2021.
5. коло: 20. и 21. децембар 2021.
6. коло: 11. и 12. јануар 2022.
7. коло: 25. и 26. јануар 2022.
8. коло: 8. и 9. фебруар 2022.
9. коло: 22. и 23. фебруар 2022.
10. коло: 18. и 19. март 2022.
11. коло: 29. и 30. март 2022.
12. коло: 8. и 9. април 2022.
13. коло: 7. и 8. јун 2022.
14. коло: 14. и 15. јун 2022.

Седам најбоље пласираних тимова из обе групе и „Нови Београд“ као домаћин завршног „фајнал-ејт“ турнира у овој и наредној сезони ће се за трофеј борити између 30. јуна и 2. јула.

Понављамо костатацију да је календар изузетно чудан јер средина априла и цео јун су резервисани за репрезентативне обавезе, понајвише због светског првенства предвиђеног за одржавање у јапанском граду Фукуоки, који је заказан за период од 13. до 29. маја; међутим, постоји могућност да се такмичење премести у Казањ или Доху због неповољне пандемиолошке ситуације у Јапану, као и немогућности да за годину дана укомбинују организацију Олимпијаде и СП у ватерполу. Крај августа и почетак септембра биће резервисани за европско првенство у Сплиту, што ће бити први пут од 2001. и 2003. да се у истој години играју и светска и европска првенства за ватерполисте.

Извори: Моцарт спорт и портал „Total Waterpolo“

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама