Košarka Košarka/Evroliga

Evroliga: Najavljeno proširenje učesnika do 2023

Evroliga — najavljeno proširenje do 20 klubova
Do 2023. će Evroliga u svojim redovima imati 18 klubova sa dugoročnom licencom

Evroliga navodno planira da proširi broj stalnih učesnika na 18. Trenutno ima 13 klubova sa višegodišnjom „A“ licencom, a ovim bi se do 2023. ispunila težnja da se srpski „večiti derbiji“ igraju i u najjačem evropskom klupskom košarkaškom takmičenju.

Do ovakvih informacija je došao specijalizovani portal „Jurohups“ (Eurohoops), koji je na sve to dodao da je pitanje trenutka kada će Evroliga objaviti plan za proširenje zbog toga što na „starom kontinentu“ postoje atraktivni projekti izvan francuskog i nemačkog tržišta koji zaslužuju mesto u eliti poput bolonjskog Virtusa, Valensije, Partizana, te pariškog Metropolitena 92, koji će sa klupe od ove sezone predvoditi selektor francuske reprezentacije Vensan Kole.

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu već duže vreme pregovara sa nosiocima „A“ licenci oko proširenja postave tzv. privilegovanih učesnika, pa je očekivano da se pred početak naredne sezone klub privilegovanih još više proširi (prva na redu je berlinska Alba, koja trenutno nosi titulu nosioca „vajld kard“ pozivnice za sezone 2021/2022. i 2022/2023), dok je dobra vest u celoj toj priči da će ABA liga i u sezoni 2022/2023. darivati opet jednog učesnika. Ako Zvezda osvoji ABA ligu, a Partizan nađe mesto među finalistima Evrokupa ove sezone, onda bi Srbija imala dva predstavnika, što se jedino dogodilo u sezoni 2013/2014. Pored Zvezde i Partizana, iz trke za Evroligu nikako ne treba otpisivati ni podgoričku Budućnost kao treći najpopularniji jadranski klub u ovom trenutku.

Loša vest u celoj toj priči jeste da se drastične promene u Evroligi ne očekuju do 2023, kada bi broj klubova sa stalnom licencom mogao da naraste na 18, a preostala dva mesta bi popunila finalisti Evrokupa.

Broj učesnika u drugom Evroliginom najjačem takmičenju Evrokup je ove sezone skraćen na 20. Svi klubovi su u prvom delu sezone podeljeni na dve grupe od po 10, odigraće 18 kola po dvokružnom bod-sistemu, a po osam najbolje plasiranih iz obe grupe će ići u nokaut fazu nadmetanja. Svi mečevi nokaut faze do finala (osmina finala, četvrtfinale i polufinale) igraće se na jednu dobijenu utakmicu, a domaćin svakog meča će biti ekipa koja je zabeležila najbolji plasman u grupnoj fazi nadmetanja. Planirano je da finalni meč Evrokupa bude deo završnog „fajnal-for“ turnira Evrolige, tj. da se odigra umesto utakmice za treće mesto, koja bi prema tom planu bila ukinuta zbog nedovoljnog rezultatskog značaja.

Izvor: Eurohoops

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama