Fudbal Fudbal/Najava utakmica

Stanković: Marakana je posebna emocija

Šef stručnog štaba Dejan Stanković izneo je očekivanja pred meč 8. kola Superlige Srbije, koji će fudbaleri Crvene zvezde odigrati protiv Proletera na stadionu „Rajko Mitić“ sutra od 20 časova.

– Posle pauze koja nam je sigurno svima dobro došla, odmorili smo i radili dosta dobro. Imali smo reprezentativce koji su se uspešno vratili, s obzirom na stanje sa korona virusom. Videćemo koliko su odmorni, ali imamo igrače koji su spremni da istrče sutra. Očekuje nas lep ciklus do 3. oktobra, kao i uvek spremamo utakmicu po utakmicu. Bitno je da su svi zdravi, pogotovo oni koji su se vratili iz reprezentacije, jer posle onakvog ubitačnog ritma, nisu imali ni dan pauze, svi su igrali, naročito mi je drago zbog mlađih igrača. Ostvarili su lepe rezultate sa svojim selekcijama, sve ide kako treba – istakao je Dejan Stanković.

Osvrnuo se Stanković i na dobro izdanje njegovih izabranika na utakmici protiv Čukaričkog.

– Sigurno da je dobra igra i da je dobar rezultat „penicilin“ za sve, pogotovo za samopouzdaje i za „glavu“. Svaka pobeda nosi svoje. Igrali smo prošli ciklus, kada nam pred kraj nije više bilo bitno da li ćemo igrati lepo ili ružno bilo je bitno da ostvarimo ciljeve, to smo i ispunili. Utakmica protiv Čukaričkog je bila jedan lep pokazatelj kako ekipa treba da izgleda od prvog do poslednjeg minuta. Na tome smo radili tokom pauze. Okosnica tima je ostala, vezni red i napad su ostali u Beogradu. Radili smo na detaljima. Uvek pričamo da u prvenstvu igramo protiv niskog bloka i dobro otvaranje utakmice donosi prednost da budeš mirniji i onda da igraš lepršavije i za oko lepše. U prethodnom kolu smo gol dali pred kraj prvog poluvremena, stvorili smo dosta šansi i nismo odustali, to je zaista izgledalo fenomenalno i tome ćemo težiti.

Govorio je šef stručnog štaba našeg tima i o momku koji je stigao kao poslednje pojačanje, Rišairu Živkoviću.

– Svaki igrač koji dolazi u Crvenu zvezdu dobija pohvale i treba da dobija pohvale. Na njemu je kako će da odgovori na terenu i izdrži prtisak jednog velikog kluba kao što je Crvena zvezda. Nije lako, ne uklapa se svako brzo u ovaj sistem, veličinu kluba i ovaj pritisak. Cilj koji postavljamo je veliki, ne može svako da se uklopi za 10-15 dana, potrebno je vreme. Drago mi je što je Rišairo došao odmah posle Čukaričkog, imali smo vremena, deset dana da prođe ceo trenažni proces, kao da je bio na priprema. Radio se o talentovanom, brzom, dobrom igraču koji će nam doneti nešto novo, na njemu je sve ostalo. Treba da bude miran, da se uklopi u sistem, da ga igrači zavole zbog njegog rada i truda, kao i odnosa prem dresu, to će navijač Crvene zvezde prepoznati odmah. Od njega očekujem da nastavi da prikazuje na treninzima isti odnos, profesionalizam koji je zaista fenomenalan sa njegove strane i nema sumnje da može samo dobro da nam donese.

Navijače našeg kluba može da raduje činjenica da su svi igrači zdravi i spremni da zaigraju.

– Svi konkurišu za sutrašnju utakmicu, nemamo problema sa povredama, možemo da imamo problema sa umorom, i činjenicom kako će se osećati igrači posle napornog puta. Pre svega mislim na Degeneka, Borjana, Kangu, Bena. Borjan je poslednji stigao, malo nešto pre njega Ben, ako je umoran imamo Popovića i Gordića i u svakom trenutku su stopostotno spremni da stanu na gol.

Nije propustio priliku Stanković da pohvali mladog defanzivca Strahinju Erakovića, koji je prikazao odličnu igru protiv Čukaričkog.

– Eraković je štoper i sto posto može da da na tom mestu, sigurno da manje može da da na desnom, još manje na levom beku. Svaki put kad smo ga zvali, nikada nije postavljao pitanje na kojoj će poziciji igrati. Kad god je pozvan da igra on je odradio posao, sad da li je to zadovoljavajuće ili ne, uvek će biti predmet diskusije. Mislim da on najbolje igra na mestu štopera. Oduševio me je protiv Čukaričkog, treba da skine opterećenje ako pogreši. Imam puno poverenje u mladog Erakovića, odigrao je fenomenalnu utakmicu protiv Italije, doneo kući pobedu sa reprezentacijom U20. Radi se o igraču koji može da ima veliku karijeru.

Šef stručnog štaba našeg tima je iskoristio priliku da se povodom obeležavanja 58. rođendana stadiona „Rajko Mitić“ priseti trenutaka koji su mu ostali u najlepšem sećanju.

– O Marakani može mnogo da se priča. Kao dete, kao neko ko je skupljao loptu u periodu kada je ostvaren najveći uspeh 90-ih doživeo sam da vidim šta znači puna Marakana i šta znači jedan put ka najvećem uspehu u istoriji kluba. Takvu emociju i energiju sam imao priliku da doživim i kao igrač i sad je doživljavam kao trener. Možda sam je malo više doživeo u Rumuniji, ali mi je drago zbog toga. Publika se konačno vratila posle svih nedaća oko korona virusa, Marakana je posebna emocija i Marakana je život.

Prokomentarisao je Stanković i rezultate reprezentacije Srbije.

– Čast mi je da pričam o reprezentaciji, kao neko ko je bio kapiten i prošao sve selekcije, mislim da je reprezentacija Srbije igrala „paklen“ fudbal, izgledali smo moćno i dominantno od prvog do poslednjeg minuta. Žao mi je zbog onog gola, možda smo mogli samo tako i da primimo gol, da ga sami sebi damo. Nisam video da je neko mogao da nas ugrozi. Sa takvim odnosom, pristupom i igrom kao što je to bilo u Dablinu, reprezentacija sa svim svojim snagama može da se nada da će kao prva završiti u grupi i ići direktno na Svetsko prvenstvo. Ako se nekim slučajem to ne dogodi i u baražu sa ovakvom igrom Srbija zaslužuje mesto na Svetskom prvenstvu.

Osvrnuo se šef stručnog štaba našeg tima i na skautiranje protivnika, ali govorio i o prelaznom roku.

Skinuti smo sa zelene liste, putevi na jedan dan su gotovo nemoguća misija. Sigurno da smo razmišljali, ali smo juče skinuti sa zelene liste, tako da nećemo pratiti Bragu uživo. Imamo načine na koje ćemo uočiti sve detalje Brage. Što se tiče prelaznog roka realno je za nas završen što se dolazaka tiče, na nama je sada da pokažemo koliko možemo i šta možemo, hiljadu posto verujem u ekipu, idemo dalje – zaključio je Stanković.

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama