Blog Fudbal CZBG

RTS i UEFA: „Radio Mileva“ preča od fudbala

RTS ove sezone bez LŠ, LE i LK
Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencija od ove sezone pa sve do 2024. se više neće emitovati na programima RTS-a

Ono što je mnoge ljubitelje fudbala iznenadilo jeste činjenica da najbolji kontinentalni klupski fudbal između 14. i 16. septembra, kao i tokom svih narednih faza sva tri UEFA-ina klupska takmičenja, više neće biti emitovan na kanalima RTS-a. Da li je realno da u tom terminu umesto studijskih analiza i prenosa utakmica ide nova domaća serija upitnog kvaliteta „Radio Mileva“?

„Radio Mileva“ kao prioritet za RTS

Radio-televizija Srbije 13. septembra kreće u novu programsku šemu čije će obeležje u tzv. prajm-tajmu predstavljati premijerni domaći serijski naslovi. Za početak, radnim danima između 13. septembra i 12. novembra emitovaće se i ne baš tako nov igrani naslov „Radio Mileva“ zato što su prvu sezonu ove slepstik humorističke serije gledaoci imali prilike da prate tokom proleća; najpre će od 13. septembra do 25. oktobra biti reprizirano prvih 25 epizoda, a onda će od 28. oktobra do 12. novembra biti emitovano i novih 20. Naravno, biće još novih serijskih naslova, i to čak 11 do januara, koji će biti prikazivani u svakodnevnom ritmu. Još jedan dokaz da budemo ogorčeni na RTS što se nije dogovorio sa „Arenom sport“ (u narednim redovima: AS) oko zajedničke realizacije prenosa Lige šampiona, Lige Evrope i novoformirane Lige konferencija, već je uprava stavila privatne prioritete na prvo mesto.

Sve ovo znači da na RTS-u nećemo moći pratiti ni mečeve Zvezde u ovosezonskom izdanju Lige Evrope, kao ni mečeve Partizana u debitantskoj sezoni Lige konferencija, sudeći po sledećim detaljima u programskoj šemi prvog programa 15. i 16. septembra u terminima između 20 časova i oko 23 sata: od 20 časova do 21 sat i 45 minuta biće emitovani izvikani igrani naslovi „Radio Mileva“ i „Vojna akademija“, posle čega će do oko 23 sata biti emitovani holivudski filmovi iz repriznog fundusa.

Kako razmišljaju ostali emiteri iz nama susednih država?

„Arena sport“ je prava na prenose sva tri UEFA-ina takmičenja otkupila za prostore Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije. U Sloveniji pravo na prenose mečeva LŠ, LE i LK drži „Junajted Medija“, pod čijom kapom se nalazi slovenačko predstavništvo „Sport kluba“ i medijska korporacija „Pro plus“, u čijem sastavu posluju televizije „Pop TV“ i „Kanal A“.

Pametniji od RTS-a u smislu raspodele prava sa AS-om su bili Hrvatska radio-televizija i Makedonska radio-televizija, dok je „Junajted mediji“ u Sloveniji bilo u interesu da se vidi samo na njihovim kanalima koje pola Slovenije ne može da prati preko kablovskih operatera. Slovenci se apsolutno ne bune zbog takve odluke, jer prava za period 2021 — 2024. su bila regulisana pre nego što je AS otvorio kanale u toj državi.

Šta će prvo gledati Makedonci, Slovenci i Hrvati?

Dogovori u Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji su na istom nivou na kakvom su do prošle sezone važili u Srbiji. Doduše, oni su ovog puta regulisani samo za Ligu šampiona zato što će HRT i MRT i dalje prenositi samo po jedan izabran meč u LŠ sredom. Kriterijumi su i dalje takvi da to budu derbiji kola, pa se HRT opredelio da 15. septembra na svom drugom programu prenosi meč Inter — Real Madrid, dok je MRT samo istakao da će prenositi LŠ u sredu bez navođenja o kom meču se radi.

Korak dalje je otišao privatni slovenački emiter „Kanal A“. Dok će „Pop TV“ emitovati novu sapunicu za dokone domaćice, na „Kanalu A“ će mečevi LŠ biti prenošeni i utorkom i sredom. Njihov izbor za 14. septembar je duel između Bajerna i Barselone, a za 15. septembar isto duel između Intera i Real Madrida.

Slovenija će ove sezone imati i predstavnika u novoformiranoj Ligi konferencija. Tu čast će braniti Mura, pa će 16. septembra isto na „Kanalu A“ biti realizovan prenos utakmice 1. kola u kom će navedeni klub dočekati holandski Vitese. Na HRT-u se neće pratiti ni mečevi zagrebačkog Dinama u reformisanoj Ligi Evrope.

Kako je to ranije izgledalo u pogledu LŠ?

Zvezda se u Ligi šampiona takmičila u sezonama 2018/2019. i 2019/2020. Tada je klub trenirao sadašnji strateg grčkog AEK-a Vladan Milojević kome se mogu pripisati i najveće zasluge za plasman, zajedno sa igračkim kadrom. Tokom prve od dve sezone, važio je sledeći dogovor između AS i RTS-a: ako je meč padao u utorak, snimak na kanalima RTS-a je bio emitovan sutradan u popodnevnom terminu, ako je padao u sredu — išlo je u direktnom prenosu. Već za drugu sezonu je napravljen ustupak pa su RTS i AS zajedno radili prenose svaki od šest mečeva, koliko su ih „crveno-beli“ odigrali u toku sezone, nebitno da li je to bilo u utorak ili u sredu.

Da li je to dobro ili loše za RTS/AS i šta gledaoci RTS/AS dobijaju/gube?

Komentatori Arene Sport obiluju prijatnim glasom u odnosu na komentatore RTS-a. Na RTS-u se ne zna ko je od većinskog dela preostale garniture sportskih komentatora gori — najviše prednjače Aca Stojanović (pre svih!), Predrag Strajnić, Nemanja Matić, Miloš Krivokapić, te Goran Stepić; ne mogu da ih podnosim samo onda kada ih moj otac gleda i pojača televizor, pa onda njihova iritantnost dolazi do punog izražaja. Svaka čast Šarencu, Petru Dendi i Raletu Simiću kao predstavnicima „stare škole“ sportskog novinarstva.

Za RTS to jeste loše jer javna institucija se nikako ne može zaštiti, pa otuda dolaze i česte kritike na račun njihove politike poslovanja. Ali, zar se sa AS-om posle 12 godina saradnje na tom planu nikako nije mogao postići dogovor? Za šta mi onda plaćamo pretplatu? Pretplatom se dobija na raznovrsnom programu, a raspodela novca od nje treba da bude jednako raspoređena na sve programske segemente. A Zoran Marković, urednik sportske redakcije, stalno se vadi kuknjavama kako je UEFA pod vođstvom Aleksandra Čeferina „obrnula igricu“ pokretanjem sopstvene tenderske agencije za raspodelu prava, pa RTS ništa nije mogao da učini po tom pitanju. Dakle, moglo je nešto sa se učini, samo da je postojala volja da se novac raspodeljen u domaće serije i raznorazne „Lude zabavne i narodne noći“, „Šarenice“, „Najlepše narodne pesme“, „Sabore narodne muzike“, „Beovizije“, „Evrovizije“ i novogodišnje programe usmerio na bar jedan prenos sredom. Koliko god da ne podnosimo Acu Stojanovića, koji je označen kao loša kopija Milojka Pantića po načinu komentarisanja, klasičnim er-te-esovskim gledaocima bi bilo drago da čuju njegove epske uvode i dramatiku. Ovako, bićemo pošteđeni toga sve do SP u Kataru 2022.

Direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić istakao je da mu je u intersu da kanali Tekekoma dopru do cele domaćinske populacije. U tome je i uspeo pokretanjem famozne platforme Arena Cloud, kojom Telekomovi kanali uz neograničenu pretplatu mogu da se prate preko bilo kog interneta u Srbiji. Postoji i 30% populacije koje hoće da budu SBB-ovci, pa će ih tako uz pomoć pristupačnih usluga Telekom oteti uz reklamu „Sve najbolje kod nas!“. Da li će se drugi odvažiti na njihovu reklamu, to je pitanje za dublju problematiku, ali, veći deo populacije bi radije voleo da LŠ, LE i LK prati besplatno.

U svakom slučaju, biće mi drago da čujem komentatore AS. Zadovoljan sam kako rade prenose i studijske emisije, sve je na svetskom nivou.

Izvori za programske šeme: 24ur.com, tvprofil.com, mojtv.hr, hrt.hr i rts.rs/rts.srb

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama