Блог Фудбал ЦЗБГ

РТС и УЕФА: „Радио Милева“ преча од фудбала

РТС ове сезоне без ЛШ, ЛЕ и ЛК
Лига шампиона, Лига Европе и Лига конференција од ове сезоне па све до 2024. се више неће емитовати на програмима РТС-а

Оно што је многе љубитеље фудбала изненадило јесте чињеница да најбољи континентални клупски фудбал између 14. и 16. септембра, као и током свих наредних фаза сва три УЕФА-ина клупска такмичења, више неће бити емитован на каналима РТС-а. Да ли је реално да у том термину уместо студијских анализа и преноса утакмица иде нова домаћа серија упитног квалитета „Радио Милева“?

„Радио Милева“ као приоритет за РТС

Радио-телевизија Србије 13. септембра креће у нову програмску шему чије ће обележје у тзв. прајм-тајму представљати премијерни домаћи серијски наслови. За почетак, радним данима између 13. септембра и 12. новембра емитоваће се и не баш тако нов играни наслов „Радио Милева“ зато што су прву сезону ове слепстик хумористичке серије гледаоци имали прилике да прате током пролећа; најпре ће од 13. септембра до 25. октобра бити репризирано првих 25 епизода, а онда ће од 28. октобра до 12. новембра бити емитовано и нових 20. Наравно, биће још нових серијских наслова, и то чак 11 до јануара, који ће бити приказивани у свакодневном ритму. Још један доказ да будемо огорчени на РТС што се није договорио са „Ареном спорт“ (у наредним редовима: АС) око заједничке реализације преноса Лиге шампиона, Лиге Европе и новоформиране Лиге конференција, већ је управа ставила приватне приоритете на прво место.

Све ово значи да на РТС-у нећемо моћи пратити ни мечеве Звезде у овосезонском издању Лиге Европе, као ни мечеве Партизана у дебитантској сезони Лиге конференција, судећи по следећим детаљима у програмској шеми првог програма 15. и 16. септембра у терминима између 20 часова и око 23 сата: од 20 часова до 21 сат и 45 минута биће емитовани извикани играни наслови „Радио Милева“ и „Војна академија“, после чега ће до око 23 сата бити емитовани холивудски филмови из репризног фундуса.

Како размишљају остали емитери из нама суседних држава?

„Арена спорт“ је права на преносе сва три УЕФА-ина такмичења откупила за просторе Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске и Северне Македоније. У Словенији право на преносе мечева ЛШ, ЛЕ и ЛК држи „Јунајтед Медија“, под чијом капом се налази словеначко представништво „Спорт клуба“ и медијска корпорација „Про плус“, у чијем саставу послују телевизије „Поп ТВ“ и „Канал А“.

Паметнији од РТС-а у смислу расподеле права са АС-ом су били Хрватска радио-телевизија и Македонска радио-телевизија, док је „Јунајтед медији“ у Словенији било у интересу да се види само на њиховим каналима које пола Словеније не може да прати преко кабловских оператера. Словенци се апсолутно не буне због такве одлуке, јер права за период 2021 — 2024. су била регулисана пре него што је АС отворио канале у тој држави.

Шта ће прво гледати Македонци, Словенци и Хрвати?

Договори у Хрватској и Северној Македонији су на истом нивоу на каквом су до прошле сезоне важили у Србији. Додуше, они су овог пута регулисани само за Лигу шампиона зато што ће ХРТ и МРТ и даље преносити само по један изабран меч у ЛШ средом. Критеријуми су и даље такви да то буду дербији кола, па се ХРТ определио да 15. септембра на свом другом програму преноси меч Интер — Реал Мадрид, док је МРТ само истакао да ће преносити ЛШ у среду без навођења о ком мечу се ради.

Корак даље је отишао приватни словеначки емитер „Канал А“. Док ће „Поп ТВ“ емитовати нову сапуницу за доконе домаћице, на „Каналу А“ ће мечеви ЛШ бити преношени и уторком и средом. Њихов избор за 14. септембар је дуел између Бајерна и Барселоне, а за 15. септембар исто дуел између Интера и Реал Мадрида.

Словенија ће ове сезоне имати и представника у новоформираној Лиги конференција. Ту част ће бранити Мура, па ће 16. септембра исто на „Каналу А“ бити реализован пренос утакмице 1. кола у ком ће наведени клуб дочекати холандски Витесе. На ХРТ-у се неће пратити ни мечеви загребачког Динама у реформисаној Лиги Европе.

Како је то раније изгледало у погледу ЛШ?

Звезда се у Лиги шампиона такмичила у сезонама 2018/2019. и 2019/2020. Тада је клуб тренирао садашњи стратег грчког АЕК-а Владан Милојевић коме се могу приписати и највеће заслуге за пласман, заједно са играчким кадром. Током прве од две сезоне, важио је следећи договор између АС и РТС-а: ако је меч падао у уторак, снимак на каналима РТС-а је био емитован сутрадан у поподневном термину, ако је падао у среду — ишло је у директном преносу. Већ за другу сезону је направљен уступак па су РТС и АС заједно радили преносе сваки од шест мечева, колико су их „црвено-бели“ одиграли у току сезоне, небитно да ли је то било у уторак или у среду.

Да ли је то добро или лоше за РТС/АС и шта гледаоци РТС/АС добијају/губе?

Коментатори Арене Спорт обилују пријатним гласом у односу на коментаторе РТС-а. На РТС-у се не зна ко је од већинског дела преостале гарнитуре спортских коментатора гори — највише предњаче Аца Стојановић (пре свих!), Предраг Страјнић, Немања Матић, Милош Кривокапић, те Горан Степић; не могу да их подносим само онда када их мој отац гледа и појача телевизор, па онда њихова иритантност долази до пуног изражаја. Свака част Шаренцу, Петру Денди и Ралету Симићу као представницима „старе школе“ спортског новинарства.

За РТС то јесте лоше јер јавна институција се никако не може заштити, па отуда долазе и честе критике на рачун њихове политике пословања. Али, зар се са АС-ом после 12 година сарадње на том плану никако није могао постићи договор? За шта ми онда плаћамо претплату? Претплатом се добија на разноврсном програму, а расподела новца од ње треба да буде једнако распоређена на све програмске сегементе. А Зоран Марковић, уредник спортске редакције, стално се вади кукњавама како је УЕФА под вођством Александра Чеферина „обрнула игрицу“ покретањем сопствене тендерске агенције за расподелу права, па РТС ништа није могао да учини по том питању. Дакле, могло је нешто са се учини, само да је постојала воља да се новац расподељен у домаће серије и разноразне „Луде забавне и народне ноћи“, „Шаренице“, „Најлепше народне песме“, „Саборе народне музике“, „Беовизије“, „Евровизије“ и новогодишње програме усмерио на бар један пренос средом. Колико год да не подносимо Ацу Стојановића, који је означен као лоша копија Милојка Пантића по начину коментарисања, класичним ер-те-есовским гледаоцима би било драго да чују његове епске уводе и драматику. Овако, бићемо поштеђени тога све до СП у Катару 2022.

Директор Телекома Србије Владимир Лучић истакао је да му је у интерсу да канали Текекома допру до целе домаћинске популације. У томе је и успео покретањем фамозне платформе Arena Cloud, којом Телекомови канали уз неограничену претплату могу да се прате преко било ког интернета у Србији. Постоји и 30% популације које хоће да буду СББ-овци, па ће их тако уз помоћ приступачних услуга Телеком отети уз рекламу „Све најбоље код нас!“. Да ли ће се други одважити на њихову рекламу, то је питање за дубљу проблематику, али, већи део популације би радије волео да ЛШ, ЛЕ и ЛК прати бесплатно.

У сваком случају, биће ми драго да чујем коментаторе АС. Задовољан сам како раде преносе и студијске емисије, све је на светском нивоу.

Извори за програмске шеме: 24ur.com, tvprofil.com, mojtv.hr, hrt.hr и rts.rs/ртс.срб

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама