Blog Košarka CZBG

Evroliga će se gledati i na RTS-u?

RTS uzima i Evroligu pod svoje?
Postoji mogućnost da RTS prenosi mečeve Zvezde u Evroligi ove sezone, sudeći po insajderskim fan-stranicama.

Vest koja je obeležila prethodni dan u insajderskom smislu svakako je ona koju su prenele insajderske fan-stranice posvećene našem klubu u vezi toga da je RTS odlučio da otkupi prava na prenose Zvezdinih mečeva u ovosezonskom izdanju Evrolige. Tim povodom smo odlučili da se pozabavimo ovom zanimljivom špekulacijom kako bismo dali odgovor na temu: „Da li je to realno i koliko?“

Uvod u navodno najnoviju sportsku investiciju RTS-a svakako će biti prenosi mečeva Magenta sport kupa iz „Audi doma“ u Minhenu tokom 11. i 12. septembra na kojem će se Zvezda nadmetati zajedno sa bolonjskim Virtusom, Panatinaikosom i domaćinom turnira, minhenskim Bajernom. O tome možete više čitati u izdvojenom tekstu na našem portalu.

Na sve to ćemo dodati i činjenicu da probni turnir neće izgubiti na spektakularnom karakteru zato što će se na jednom mestu okupiti ugledni i traženi treneri današnjnice: Dejan Radonjić (Zvezda), Andrea Trinkijeri (Bajern), Dimitrios Priftis (Panatinaikos) i Serđo Skariolo (Virtus). Naravno, iz cele ove priče ne treba zaboraviti i činjenicu da se u rosteru u svakom od Zvezdi tri konkurentska kluba nalazi po neki naš igrač: dvojica se nalaze u Bajernu (Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz), i po jedan u Panatinaikosu (Nemanja Nedović) i Virtusu (Miloš Teodosić). Mora se napomenuti i da se u Virtus vratio nekadašnji Zvezdin pomoćni trener Andrija Gavrilović, koji je u navedenom bolonjskom klubu ponovo počeo da radi nakon imenovanja Serđa Skariola kao naslednika Aleksandra Đorđevića na poziciji glavnog trenera.

Ono što je novo u celoj toj priči jeste da bi RTS i kompanija „Junajted Medija“, pod čijom je kapom i lanac sportskih kablovskih kanala „Sport klub“, mogli da svoju ionako klimavu saradnju produže i na prenose Zvezdinih mečeva u Evroligi na terestrijalnom nivou, u čijem bi paketu mogli da idu i prenosi Partizanovih mečeva u Evrokupu, mada to ništa za sada još uvek nije potvrđeno. Zato ćemo se ukratko baviti time koliko i da li je ovakva mogućnost realna?

U vreme kada su naši večiti rivali „crno-beli“ bili među redovnim učesnicima Evrolige, naročito u periodu između 2007. i 2010. godine, RTS finansijski nije baš nešto stojao onoliko koliko danas, ali je zahvaljujući svojom voljom, a delom i posredstvom sponzorskih pomoći, mogao da priušti pravo na prenose Partizanovih mečeva u Evroligi. Posle 2010. su se vremena promenila, RTS je upadao u finansijske probleme jer se tamošnji generalni direktor našeg javnog servisa Aleksandar Tijanić žalio na to kako građani izbegavaju plaćanje pretplate, pa je i Evroliga, kao najelitnije i najskuplje sportsko takmičenje, morala da ispari iz RTS-ove šeme. Izdašniji u tom slučaju je bio „Sport klub“, koji je televizijski ispratio sve naredne sezone navedenog takmičenja zaključno sa prošlom. U to vreme se pamti upečatljiva izjava Slobodana Šarenca data za portal MVP 2013. godine u kom je naveo „da je bilo lakše kupiti prenose mečeva sa Evropskog prvenstva u Sloveniji nego pet Partizanovih zbog teške cene, a neodgovornost sa njihove strane je dovela do toga da B92 preuzme mečeve Zvezde u Evrokupu tokom sezone 2012/2013“.

Situacija na RTS-u je sada bolja što se finansijskog aspekta tiče. U RTS trećinom ulažu poreski obveznici, a znatan udeo u finansiranju imaju i građani podsredstvom obavezujuće pretplate koja ide uz račun za struju, kao i prihodi od marketinga. Zahvaljujući tim parama RTS može da radi šta hoće, pa, uprkos smanjenju količine sporta na našem javnom servisu, sve se više ulaže i u redakciju zabavnog programa, koja je zahvaljujući urednici tog segmenta Oliveri Kovačević postao drugi reprezentativan programski segment pored godinama unazad ustaljenog informativnog programa. Otuda proizilaze i česta podsećanja na kapitalan projekat „Najlepše narodne pesme“ u pauzama između većih i manjih programskih segmenata, kao i spektakularni i grandiozni novogodišnji programi u znak zahvalnosti gledaocima prema konstantnom vernošću kanalima RTS-a.

Međutim, teži se u isto vreme i ka opstanku sporta. Iako u celoj toj priči preovladavaju reprezentativna takmičenja, ipak postoji nešto što fali RTS-u, a to je reprezentativno klupsko takmičenje. Ranijih godina je to bila Liga šampiona u fudbalu, a pošto sada to neće biti slučaj, uzimajući u obzir da je „Arena sport“ preuzela kompletan realizatorski aranžman prenosa glavne faze takmičenja za prostore cele bivše Juge, sudeći po podacima datim na sajtu UEFA-e, jedina realna investicija u sportskoj redakciji bi mogla da bude upravo Evroliga.

Tragom gorenavedene insajderske informacije stupili smo u kontakt sa PR službom RTS-a u nameri da dobijemo eksluzivnu vest i potvrdimo ili negiramo glasine. Međutim, do zaključenja teksta nismo dobili nikakav odgovor, uzimajući u obzir da RTS ne odgovara pojedincima u pojedinim slučajevima, već obaveštava sve građane Srbije samo kada je gotova stvar. Ali, izvesno je da želja postoji, kao i da ima nezadovoljnih u celoj ovoj situaciji.

U svakom slučaju, kada se RTS obrati javnosti sa zvaničnim saopštenjem, i mi ćemo se ponovo oglasiti. Možemo to da očekujemo već tokom nadolazećeg vikenda, prilikom realizacije prenosa Magenta sport kupa.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama