Блог Кошарка ЦЗБГ

Евролига ће се гледати и на РТС-у?

РТС узима и Евролигу под своје?
Постоји могућност да РТС преноси мечеве Звезде у Евролиги ове сезоне, судећи по инсајдерским фан-страницама.

Вест која је обележила претходни дан у инсајдерском смислу свакако је она коју су пренеле инсајдерске фан-странице посвећене нашем клубу у вези тога да је РТС одлучио да откупи права на преносе Звездиних мечева у овосезонском издању Евролиге. Тим поводом смо одлучили да се позабавимо овом занимљивом шпекулацијом како бисмо дали одговор на тему: „Да ли је то реално и колико?“

Увод у наводно најновију спортску инвестицију РТС-а свакако ће бити преноси мечева Магента спорт купа из „Ауди дома“ у Минхену током 11. и 12. септембра на којем ће се Звезда надметати заједно са болоњским Виртусом, Панатинаикосом и домаћином турнира, минхенским Бајерном. О томе можете више читати у издвојеном тексту на нашем порталу.

На све то ћемо додати и чињеницу да пробни турнир неће изгубити на спектакуларном карактеру зато што ће се на једном месту окупити угледни и тражени тренери данашњнице: Дејан Радоњић (Звезда), Андреа Тринкијери (Бајерн), Димитриос Прифтис (Панатинаикос) и Серђо Скариоло (Виртус). Наравно, из целе ове приче не треба заборавити и чињеницу да се у ростеру у сваком од Звезди три конкурентска клуба налази по неки наш играч: двојица се налазе у Бајерну (Владимир Лучић и Огњен Јарамаз), и по један у Панатинаикосу (Немања Недовић) и Виртусу (Милош Теодосић). Мора се напоменути и да се у Виртус вратио некадашњи Звездин помоћни тренер Андрија Гавриловић, који је у наведеном болоњском клубу поново почео да ради након именовања Серђа Скариола као наследника Александра Ђорђевића на позицији главног тренера.

Оно што је ново у целој тој причи јесте да би РТС и компанија „Јунајтед Медија“, под чијом је капом и ланац спортских кабловских канала „Спорт клуб“, могли да своју ионако климаву сарадњу продуже и на преносе Звездиних мечева у Евролиги на терестријалном нивоу, у чијем би пакету могли да иду и преноси Партизанових мечева у Еврокупу, мада то ништа за сада још увек није потврђено. Зато ћемо се укратко бавити тиме колико и да ли је оваква могућност реална?

У време када су наши вечити ривали „црно-бели“ били међу редовним учесницима Евролиге, нарочито у периоду између 2007. и 2010. године, РТС финансијски није баш нешто стојао онолико колико данас, али је захваљујући својом вољом, а делом и посредством спонзорских помоћи, могао да приушти право на преносе Партизанових мечева у Евролиги. После 2010. су се времена променила, РТС је упадао у финансијске проблеме јер се тамошњи генерални директор нашег јавног сервиса Александар Тијанић жалио на то како грађани избегавају плаћање претплате, па је и Евролига, као најелитније и најскупље спортско такмичење, морала да испари из РТС-ове шеме. Издашнији у том случају је био „Спорт клуб“, који је телевизијски испратио све наредне сезоне наведеног такмичења закључно са прошлом. У то време се памти упечатљива изјава Слободана Шаренца дата за портал МВП 2013. године у ком је навео „да је било лакше купити преносе мечева са Европског првенства у Словенији него пет Партизанових због тешке цене, а неодговорност са њихове стране је довела до тога да Б92 преузме мечеве Звезде у Еврокупу током сезоне 2012/2013“.

Ситуација на РТС-у је сада боља што се финансијског аспекта тиче. У РТС трећином улажу порески обвезници, а знатан удео у финансирању имају и грађани подсредством обавезујуће претплате која иде уз рачун за струју, као и приходи од маркетинга. Захваљујући тим парама РТС може да ради шта хоће, па, упркос смањењу количине спорта на нашем јавном сервису, све се више улаже и у редакцију забавног програма, која је захваљујући уредници тог сегмента Оливери Ковачевић постао други репрезентативан програмски сегмент поред годинама уназад устаљеног информативног програма. Отуда произилазе и честа подсећања на капиталан пројекат „Најлепше народне песме“ у паузама између већих и мањих програмских сегмената, као и спектакуларни и грандиозни новогодишњи програми у знак захвалности гледаоцима према константном верношћу каналима РТС-а.

Међутим, тежи се у исто време и ка опстанку спорта. Иако у целој тој причи преовладавају репрезентативна такмичења, ипак постоји нешто што фали РТС-у, а то је репрезентативно клупско такмичење. Ранијих година је то била Лига шампиона у фудбалу, а пошто сада то неће бити случај, узимајући у обзир да је „Арена спорт“ преузела комплетан реализаторски аранжман преноса главне фазе такмичења за просторе целе бивше Југе, судећи по подацима датим на сајту УЕФА-е, једина реална инвестиција у спортској редакцији би могла да буде управо Евролига.

Трагом горенаведене инсајдерске информације ступили смо у контакт са ПР службом РТС-а у намери да добијемо екслузивну вест и потврдимо или негирамо гласине. Међутим, до закључења текста нисмо добили никакав одговор, узимајући у обзир да РТС не одговара појединцима у појединим случајевима, већ обавештава све грађане Србије само када је готова ствар. Али, извесно је да жеља постоји, као и да има незадовољних у целој овој ситуацији.

У сваком случају, када се РТС обрати јавности са званичним саопштењем, и ми ћемо се поново огласити. Можемо то да очекујемо већ током надолазећег викенда, приликом реализације преноса Магента спорт купа.

Скочи на траку са алаткама