Фудбал Фудбал/Вести

Ришаиро Живковић у Звезди

Црвена звезда је ангажовала још једно капитално појачање у овом прелазном року, а реч је о нападачу Ришаиру Живковићу који је са нашим клубом потписао трогодишњи уговор.

 

– Срећан сам што сам потписао за Црвену звезду. Сада када је све завршено, не могу да скинем осмех са лица и да дочекам да заиграм.  Мислим да се све ово дешава у правом тренутку моје каријере. Очекујем да освојимо титулу, да будемо што бољи у Лиги Европе и да помогнем тиму што је више могуће. Желим добру сезону за нас. Увек сам пратио Звезду, био сам овде и прошле недеље против ТСЦ-а, гледао све квалификационе утакмице, упознат сам и са богатом историјом. Гледао сам и утакмицу против Чукаричког, навијачи су фантастични. Мало је таквих навијача у свету, који здушно бодре свој клуб. Хоћу да будем добар у Звезди, да дам све од себе и покажем се у правом светлу. Не бих да лицитирам о броју постигнутих голова, само желим да помогнем тиму – закључио је Живковић који је задужио дрес са бројем 30.

Задовољан због потписа Живковића био је и наш спортски директор Митар Мркела који истиче да је добро упознат са његовим квалитетима.

– Веома ми је драго што је дошао у Звезду. Добро га познајем, још док сам био у Фудбалском савезу Србије, разговарао сам са његовим оцем и њим о могућности да заигра за нашу репрезентацију, али то се тада није остварило. Сарадња је остварена сада доласком у Црвену звезду. Ради се о талентованом играчу ком је предвиђена велика каријера. Ајакс га је довео још са 17 година, али није било све како је замишљено.  Међутим, сматрам да у Звезди може да досегне висине. Има таленат и атлетске способности, пре свега брзину, као и осећај за гол. Биће појачање и за првенство и за Европу – закључио је Мркела.

Ришаиро Живковић је рођен 5. септембра 1996. године у холандском граду Асену, а корене „вуче“ из Србије, тачније из Пирота одакле му је мајка. Фудбалски се школовао у Фоксхолу и Гронингену за који је забележио и прве сениорске минуте где је у потпуности скренуо пажњу на себе и понео епитет једног од најталентованијих фудбалера Холандије. Он је као шесанестогодишњак дебитовао, а онда у наредне две године на 40 утакмица постигао 11 голова, после чега је уследио прелазак у Ајакс. Тамо је доминирао у другом тиму и постигао 27 голова на 40 мечева, док се за славни холандски клуб два пута уписао у стрелце на 10 утакмица. Уследиле су позајмице у Виљем (18 утакмица и четири гола) и Утрехт (38 утакмица и 12 голова), а потом и прелазак у Остенде. У белгијској екипи је на 58 мечева постигао 16 голова, да би се потом обрео у Кини и заиграо за Чангчун Јатаи (31 утакмица и 15 голова), одакле је отишао на две позајмице, прво у Шефилд Јунајтед (пет утакмица), а потом и у Гвангжу (осам утакмица и четири гола). Живковић, који осим позиције централног нападача, може да игра и бочно, је у својој досадашњој каријери показао способност да постиже голове. Такође, прошао је и све млађе категорије холандске репрезентације, а поседује и српски пасош.

Извор: ФКЦЗ, званични сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама