Fudbal Fudbal/Najava utakmica

Stanković: Idemo po prolaz

Crvena zvezda sutra od 20 časova i 30 minuta dočekuje Kairat u revanš meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, a očekivanja pred susret izneo je šef stručnog štaba našeg tima Dejan Stanković.
 

– Ako budemo na nivou koji se očekuje od nas, neće biti problema. Izvukli smo dosta stvari iz prve utakmice koje nisu funkcionisale i koje nećemo ponoviti sutra. Prošle godine kada smo igrali kvalifikacije za Ligu Evrope smo priželjkivali revanš. Tada je bio jedan meč, bez popravnog. Ove godine imamo šansu da na našem stadionu ispravimo sitnice koje smo napravili u Kazahstanu – počeo je Stanković.

Navikao se šef stručnog štaba našeg tima Dejan Stanković na to da ekipe protiv Crvene zvezde igraju defanzivno.

– Uglavnom igramo protiv „bunkera“, nekad to bude lakše, nekad teže. Otvaranje utakmice i gol u ranoj fazi meča, u prvih 15 minuta meča je rešenje ili recimo prekid. Radimo mnogo na tome, jer nam je prekid prošle oružje bilo jedno od jačih oružja i tada smo na takvim utakmicama gde su naši igrači dobro čuvani i duplirani, to koristili. Svaki protivnik ima želju da se pokaže protiv Zvezde. Blok, individualni kvalitet, visok presing i brza reakcija – tako se rešava „bunker“, a mi takve mečeve igramo u 85 posto utakmica u sezoni, računajući i  Evropu.

Dobro je iskautiran Kairat.

– Dosta toga zavisi od nas, da li će se povući ili hrabro kao u Kazahstanu. Oni i maju dobru reakciju na izgubljenu loptu i to treba da okrenemo u našu korist, u suštini da ih odaljimo što više od gola. Prekid je njihovo važno oružje, pa čak i aut. Možda zvuči glupo, ali oni iz auta, pogotovo sa desne strane ubacuju loptu u peterac i ponašaju se kao da je korner, doslovno im pet, šest igrača bude u završnici. Mnogo stvari zavisi od nas, znamo i m vrline i mane i opet kažem, radićemo na tome da se oni brane.

Govorio je Stanković i o zdravstvenom biltenu.

– Svi su zdravi sem Gajića kom je ispalo rame, to sam rekao i pre Lučana, dok je Katai dobio mnogo “batina” na tom meču sa Mladosti, ali to su udarci od kojih se oporavlja. Ostatak grupe je zdrav i neće biti “revolucija” što se tiče sastava. Zvezda je jednako rezultat, kada je to dobro, onda je sve pozitivno. Momci su svesni važnosti, znaju šta i kako igramo, i to je samo jedna karika u lancu utakmica i ka njoj fokusirano gledamo. Kad to prođe, videćemo šta i gde. Verujem u igrače, to je ozbiljna grupa momaka. Jedna loša utakmica, tačnije slabije poluvreme može da se “zalomi”, već u nastavku igre u Kazahstanu smo bili bolji. Verujem da ćemo biti fokusirani sa željom, a kada mi to dobro radimo, protivnik je u problemu.

Uporedio je Stanković situaciju sa prošlom godinom, kada se igrao samo jedan meč, a Crvena zvezda u većem delu kvalifikacija bila gost.

– Bilo je teže tad nego sad. Ne znam dal to objektivno ili subjektivno gledam, ali mnogo veći pritisak je bio u ovim danima prošle godine. Značilo bi nam na psihološkom planu da prođemo – jedan pritisak manje. Svaki prolazak je skidanje “ranca”. Međutim, svaki igrač zna šta je Zvezda, ne gledaju pojedinačno i nisu egoisti, zbog toga osećaju još veći pritisak. Sutra idemo da prođemo.

Komentarisao je i činjenicu da Crvena zvezda utakmice koje “život znače” igra na početku sezonu.

– Bilo bi nam lakše da je to na kraju sezone, ali mi ih uvek igramo na početku. I to posle jakih priprema. Ali ne želim da tražim izgovore. Ulazimo u zahtevan ritam, i svesni smo toga, ali bilo bi nam lakše da su nam te ključne utakmice na kraju sezone. Mi sad imamo dosta da izgubimo. Lestvicu smo podigli visoko, svi žele da se pokažu, ali niko titulu nije izgubio u julu i avgustu, tako da strpljen spašen i bez drame.

Pričao je Stanković i o Dioniju.

– Odigrao je 45 minuta u Kazahstanu, pa 70 protiv Mladosti, to je bio plan. Sustiže formu, jer je kasno stigao na pripreme, ali j e radan i trudi se da stigne ostale. Mi svakako imamo snage da igramo i 120 minuta ako treba, tako da samo pametno i hrabro.

Žali Stanković što stadion neće biti pun, ali raduje se dečijoj energiji sa tribine.

– Presrećan sam što će deca biti tu, imaćemo njihovu energiju. Ipak, faliće 50 hiljada ljudi i  pun stadion, to bi nam u ovom trenutku tako dobro došlo, ali svaki zvezdaš koji bude na tribinama će “veslati” u istom pravcu kao i mi – zaključio je Stanković.

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama