in memoriam Fudbal Fudbal/Vesti

In memoriam: Ivan Toplak

Fudbalski klub Crvena zvezda sa žaljenjem obaveštava javnost da nas je još jedno fudbalsko ime zauvek napustilo. U Mariboru je u 90. godini života preminuo Ivan Toplak.

Ivan Toplak je rođen 21. septembra 1931. godine u Beogradu (Kraljevina Jugoslavija). Igračku karijeru je započeo u Sloveniji, u mlađim kategorijama Branika iz Maribora, a potom se afirmisao u ljubljanskoj Olimpiji. Za Crvenu zvezdu je nastupao od 1954. do 1961. godine, odigrao 210 utakmica i postigao 144 gola. Svoju prvu titulu prvaka sa Zvzedom je osvojio u sezoni 1955/56. Za reprezentaciju Jugoslavije je igrao samo jednom, iako je bio izuzetan centarfor I golgeter.

Toplak je kao trener u Crvenoj zvezdi radio od 1964. do 1966. godine, a posle našeg kluba odlazi u SAD gde je dve godine radio i kao univerzitetski profesor na Stanfordu. Po povratku u Jugoslaviju, godinama je bio profesionalni trener u FSJ. Radio je sa mladom i olimpijskom reprezentacijom Jugoslavije, sa kojom je bio četvrti na igrama u Moskvi 1980. godine, a u Los Anđelesu 1984. Godine doveo je Jugolsaviju do bronzane medalje. Kratko je bio selektor i A tima (1976/77), na klupi “plavih” proveo je svega osam utakmica.

Sportsko društvo Crvena zvezda izražava najdublje saučešće porodici i prijateljima našeg Ivana Toplaka.

Izvor: SDCZ, zvanični sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama