Ostali sportovi SDCZ

Bokseri Zvezde dočekuju Naisus u polufinalu plej-ofa

Konferencija za medije Bokserskog kluba Crvena zvezda održana je danas u Pres centru SD Crvena zvezda povodom početka plej-ofa Superlige Srbije.

Kao jedina neporažena ekipa u nacionalnom prvenstvu Crvena zvezda ima prednost domaćeg terena i u polufinalu plej-ofa sastaje se sa ekipom Naisus iz Niša. Prvi meč je na programu u petak 9. jula od 18 časova na Malom Kalemgedanu u Beogradu.

– Crvena zvezda će biti domaćin Naisusu iz Niša, koji je zauzeo 2. mesto u A grupi Superlige Srbije. To je ekipa koja je sastavljena od izuzetno kvalitetnih takmičara, u svojim redovima ima pet reprezentativaca, a čak četvorica su nedavno učestvovala na Evropskom prvenstvu u Italiji. Neće nam biti nimalo lako, posebno iz razloga što smo proteklog vikenda boksovali sa ekipom Vitezovi, odnosno reprezentacijom Hrvatske, i u čijem je sastavu bilo 6-7 reprezentativaca. Taj meč smo rešpili u svoju korist 12:8, ali smo iz njega izašli dosta potrošeni. Naši bokseri su zaradili i neke povrede i ovih dana smo morali da ih oporavljamo. Biće u sastavu protiv Naisusa, ali je pitanje da li će moći da daju svoj maksimum – rekao je Miodrag Milić trener crveno-belih.

U konkurenciji juniora za Crvenu zvezdu će nastupiti Vladimir Beriša (do 57kg) i Hristifor Dimitrov (do 60kg). U konkurenciji seniora za crveno-bele će boksovati Edis Šerifović (do 54kg), Kristijan Jovanović (do 57kg), Momčilo Janjić (do 60kg), Nenad Jovanović (do 64kg), Džejlan Toskić (do 69kg), Sandro Poletan (do 75kg), Aleksa Marković (do 81kg), Kosta Božović (do 91kg) i Milutin Stanković (preko 91kg).

Međutim, zgusnut raspored mečeva nije po pravilima i propisima lekarske komisije i Crvena zvezda će se zalagati da se to promeni isključivo zbog zdravlja svih boksera.

– Po pravilima i propisima trebalo bi da dve prvoplasirane ekipe iz obe grupe idu u plej-of. Međutim, bojim se da ljudi koji su to organizovali nisu vodili dovoljno računa o zdravlju takmičara. Naime, mi ćemo boksovati sutra sa Naisusom, u nedelju ćemo biti obavezni da odemo kod njih na revanš. Taj meč počinje u 20 časova, trajaće do 23 sata i dok se vratimo u Beograd biće 2-3 sata ujutru. Već u 11 časova moramo da idemo na merenje za 3. meč, ukoliko bude potreban. Ako znamo da se radi o bokserima vrhunskog kvaliteta i vrhunske fizičke pripreme gde u svakom duelu dolazi do takve frekvencije izmenjenih udaraca, po 100-150 udaraca, i nije svejedno kada čovek od 100kg udari drugog čoveka u glavu, a on za dva dana opet treba da boksuje. Naravno, reći će neko, i protivnici će biti u istoj situaciji, ali gde je tu humanost i gde je poštovanje propisa koje naša lekarska komisija, strukovna organizacija, zagovara. Ona kaže da u toku jednog meseca ne bi trebalo da se održi više od tri meča, na godišnjem nivou više od 25 mečeva. Ukoliko ovako ostane, mi ćemo ovog meseca, u ovih 15 dana, imati sedam mečeva, što je neverovatno. Takođe, možda i najvažnija stvar, kako sanirati težinu. Boks je sport u kojem se boksuje po kategorijama i znamo da svako posle meča podigne po 3-4 kilograma, a za 24 časa on opet reba da boksuje u svojoj kategoriji. Po mom mišljenju, biće to veoma teško, a jedina mogućnost je da kada Naisus doputuje u Beograd, kao i Smobor i Radnički Beograd, sednemo i donesemo odluku da se posle tog drugog meča, za eventualnu majstoricu odloži za tri-četiri dana, da se zaleče povrede, da se sanira težina i da u majstoricu uđemo koliko toliko spremni. Bojim se da će na ovim mečevima biti dosta nokauta, a nikome nije u interesu da izgubimo boksera koga stvaramo nekoliko godina – istakao je Milić.

Predsednik kluba Zoran Manojlović pozive sve ljubitelje plemenite veštine da dođu u petak na meč i uživaju u borbama vrhunskih boksera.

– Želeo bih da pozovem sve ljubitelje boksa da prisustvuju meču između Crvene zvezde i Naisusa sutra u 18 časova na Kalemegdanu, da poželim mojim momcima da nastave ovako kako su krenuli bez poraza, a ako Bog da da će i sutra zabeležiti pobedu. Rečeno je da imamo problema sa zgusnutim kalendarom takmičenja, ali nadam se da će takmičarska komisija imati sluha da reši ove probleme – poručio je Manojlović.

Ukoliko naši bokseri trijumfuju biće to 10. meč ove sezone bez izgubljenog boda. Rezultat za ponos i diku BK Crvena zvezda i čitavog sportskog društva.

Kapiten crveno-belih Sandro Poletan, (1997. godište) student pete godine medicine, kaže da je čitava ekipa ponosna na dosadašnje rezultate.

– Izuzetno sam ponosan na našu ekipu što je nastavila niz pobeda. Jedini smo u Superligi bez poraza. Kako je išao meč za mečom, tako je bilo sve teže i teže, a očekuje nas još teži period. Sportisti Crvene zvezde imaju jak mentalitet i takva atmosfera vlada i u našoj ekipi. Zvezda uvek cilja na najviše, a mi imamo tu snagu. Još da imamo i sportske sreće i verujem da smo spremni da pišemo istoriju – rekao je kapiten našeg tima.

Meč između Crvene zvezde i Naisusa prenosiće Arena sport na vojim kanalima.

– Želim da pozdravim sve građane Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i da ih pozovem da obavezno gledaju mečeve Crvene zvezde i Naisusa. Ko nema mogućnost da dođe u Beograd, moći će da gleda uživo na televiziji na kanalima Arena sport. Biće to prava poslastica i obećavamo dobre borbe i srce na ringu – poručio je trener Mićo Poletan.

Prvi trener Crvene zvezde Miodrag Milić zahvalio se Nenadu Borovčaninu na svemu što čini za srpski boks.

– Zahvalio bih se i predsedniku Bokserskog saveza Srbije Nenadu Borovčaninu koji nam je omogućio da se Crvena zvezda nalazi skoro 80 dana na pripremama što na Zlatiboru, što na Avali, tako da smo kroz taj zajednički rad izbrusili formu i takmičare koji su bili pred završetkom svojih karijera, vratili smo u boks i od njih napravili potencijalne reprezentativce gde svako od njih ima realnu šansu da se izbori za odlazak na Svetsko prvenstvo – zaključio je Milić.

Izvor: SDCZ, zvanični sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama