Блог Кошарка Кошарка/Вести ЦЗБГ

Лицемерје српског новинарства

Поштовани предтсавници медија у Србији,

по први пут вам се обараћамо на овакв начин, а циљ нашег обраћања вама јесте жеља да се о два највећа клуба у Србији, Црвеној звезди и Партизану, извештава подједнако тј. да и Црвена звезда и Партизан имају исти третман на вашим порталима и у вашим медијским кућама.

Наравно, не сумњамо да знате на шта алудирамо, али ћемо у овом тексту нагласити једну веома важну чињеницу, а то је да се сви ви (мање или више) односите заштитнички према Партизану, те да се у вашим медијима, све што је везано за Партизан, на неки начин држи под велом тајне.

Последња догађања у кошаркашком свету су најупечатљивији пример тога. Наиме, скоро сваки пут када је Црвена звезда доводила неког кошаркаша или тренера у своје редове, а овде можемо да укључимо и улазак спонзора у клуб, ви као медији сте утркивали да изнесете детаље уговора и висину трансфера или уложеног новца у клуб. Мислимо да није било ни једног јединог медија који се није на такав начин поставио према Црвеној звезди. 

А када је кренуло невиђено и експресно бахаћење са друге стране, одједном сте заћутали и осим у случају Пантера нисте се оглашавали скоро никако. 
Да кренемо редом. Чињеница је да је КК Партизан, као 7. пласирани клуб у АБА лиги, који већ дужи низ година не осваја апсолутно ништа, одједном почео да добија финансијску помоћ каква је незабележена на овим просторима. Прво се председник Вучић (такозвани звездаш, ово мало слово”з” је намерно у овом случају) огласио како је долазак Желимира оБрадовића у Србију и Партизан велика ствар за нашу замљу и пожелео им да опет буду прваци Европе. Одмах после те изјаве и доласка Обрадовића креће невиђена хајка око довођења играча у тај клуб, а у свему томе су на површину избиле неке цифре које немају ни многи евролигашки клубови.

Прво наше питање је зашто нико од вас није објавио, распитао се, покушао да дође до информације о томе колика је плата Жељка Обрадовића? Да ли то не смете да урадите? Да ли вам неко седи за вратом и можда вам прети да такве ствари не објављујете? Зашто се не бавите тематиком због чега су плате играча и тренера у Србији углавном тајне, а посебно када се тиче Партизана? Подсетићемо вас да ст о Звездиним тренерима и играчима скоро одмах објављивали цифре уговора. Зар то нису двоструки аршини?

Након Обрадовића у Партизан долази Кевин Пантер. Да није портала Еурохупс, највероватније од вас никада не би сазнали цифру коју је Пантер добио од Партизана. чак и тада, када је тај реномирани портал објавио да је Пантер за две године уговора добио 3 милиона евра, неки од вас су одмах покушали да смање цифре, па се писало да је добио “око 2,5 милиона”, а после тога сте сви редом преносили изјаву остоје Мијаиловића који је рекао да дотични играч није примио толико, та да су уговори пословна тајна. Па, што се нико не нађе да га пита шта се то крије и због чега?

После тога следи изјава тренера Партизана како неки играч не може да игра за семенке и кикирики, а да неки добије не знам колико новца.

Очито да је Обрадовић алудирао да сви који дођу после Пантера морају да добију или исту, или сличну плату. Подсећамо, после Пантера потписали су Зек Ледеј и Алекса Аврамовић, а није непознато да су на мети дотичног/их били и Немања Бјелица, Огњен Добрић и највероватније још неки играчи.
Када се погледа репутација Пантера и Ледеја, као и то да Ледеј сигуно није дошао за много мању цифру од Пантерове (3 милиона за две године уговора), као и да је Бјелици појачана понуда која је првобитно износила око 3 милиона (Бјелица је одбио обе понуде), поставља се питање зашто ви о свему овоме ћутите и зашто у јавност не излазите са цифрама, као и томе одакле оволики новци у Партизану?

Ни један динар, евро или долар не би могао да уђе ни у Црвену звезду ни у Партизан без аминовања председника Вучића. Можда држава директно и не даје новце Партизану, али је председник сигурно аминовао (из неких њему знаних разлога) да неки спонзори трпају новац немилице у партизан, док се зна да су Звезди покушавали да ускрате одређене финансије јер (као што смо у претходном тексту писали) председник КК Црвена звезда, Небојша Човић, није дозволио Андреју Вучићу да преузме клуб.

Ипак, од вас новинара не можемо чути апсолутно ништа поводом горе написаног, као ко што никада нећемо чути јавну тајну да су играче репрезентације Србије, за време турнира за Олимпијске квалификације, салетали многи људи из Партизана и људи блиских том клубу, и тражили од њих да потпишу за тај клуб, па су тако унели и раздор у екипу која је на крају поражена од Италије.

Тешко је да ће се овај ваш однос према Црвеној звезди (не само кошаркашкој секцији, него и осталим) променути. Ви најбоље знате зашто је то тако, али је очигледно да ћутите и да, или не смете, или не желите да пишете о томе. Вама нека иде на част.

Скочи на траку са алаткама