Блог Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Резиме петходне и очекивања у новој сезони

Завршена је једна изузетно турбулентна, али у исто време веома успешна, сезона за Кошаркашки клуб Црвена звезда. Након што су у финалу првенства Србије савладали екипу Меге са 2:1 у серији, црвено-бели су тако освојили и трећи пехар ове сезоне. Ипак, током сезоне није изгледало да ће све бити тако.

Наиме, Црвена звезда је кренула доста амбициозно у сезону 2020/21 и довела Сашу Обрадовића на место тренера, а он је почео да доводи појачања која је сматрао адекватнима за Звезду. Можемо рећи да је довођење Лојда и Волдена био пун погодак, као и касније реактивирање уговора са Ноком, али током дела сезоне у којем је Обрадовић предводио црвено-беле, направљени су неки потези (довођење играча) за које слободно кажемо да су били промашаји. 

Управо због тих промашаја, као и због тврдоглавости тренера Обрадовића да не доведе неке друге играче (председник Човић је причао о томе), екипа Црвене звезде је почела да ниже лоше резултате у Евролиги, а ни у регионалном такмичењу није било ништа боље. Игра је постала неубедљива и након извесног времена дошло је до разлаза између Црвене звезде и Саше Обрадовића.

Kosarka Euroleague season 2019/2020
Crvena Zvezda v Bayern Munich
Beograd, 02.01.2020.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

А онда је на Малом Калемегдану одјекнула бомба коју су сви дуго чекали. Вратио се љубимац навијача, Дејан Радоњић! Није ни Деји било лако и није Звезда одмах почела да пружа боље партије, али су сви некако веровали да ако неко зна да темпира форуму и осваја трофеје, онда је то Дејан Радоњић.

А то се и десило. Звезда је прво успела да освоји домаћи Куп, потом да у финалу АБА лиге победи Будућност и на крају да освоји и домаће првенство и тако по 21. пут постане првак државе.
Извлачио је Радоњић максимум из постојећег ростера, па је заиста велико чудо како је – без првог плеја (Волдена), са Холом који је био у великој кризи, са Лојдом који је једва могао да погоди за три поена у финалним утакмицама АБА лиге, а у домаћем првенству је кратко наступио и повредио се, са Кузмићем који је целе сезоне играо јако лоше, са Ноком који се тек опорављао од короне, са Симоновићем који је потпуно изгубио веру у свој шут, а у одбрани испадао, са Радановим коме су шут и одбрана били мисаона именица, без Рита и Куриџе који су једва улазили у игру – успео да освоји све то.

Некоме ко то успе, треба скинути капу, наклонити се и рећи му да је мајстор свог заната. На све то, Дејо је одлучио да остане у Звезди и наредне сезоне и многи Звездини навијачи верују да ће се популарни тренер захвалити неким играчима и довести адекватна појачања која ће правити разлику не само на домаћем и регионалном нивоу, него и на европском.

Од постојећег ростера готово сигурно је да Џордан Лојд одлази у Зенит, док би Волден требао и следеће сезоне да носи црвено-бели дрес. Очекивања су да оде Ленгстон Хол, а што се тиче Ускоковића и Раданова видећемо какви су планови Радоњића са њима. Лазић, Давидовац и Добрић би требало да остану у екипи, као и Симоновић који има још једну годину уговора, мада би многи хтели да виде на његовом месту неког млађег и продуктивнијег играча. Мале су вероватноће да ће Рит и Куриџа и следеће сезоне носити црвено-бели дрес, а и центарска линија је упитна јер Кузмић није показао да може да игра на неком вишем нивоу, док је Ноко наводно имао понуду Олимпијакоса (као и Волден), па тек треба да се види да ли ће остати у Београду.

Углавном, очекује нас бурно лето и ишчекивање ко долази, а ко одлази из Црвене звезде. Нагађања су већ почела и верујемо да ће се и овога лета стављати шлемови на главу од “бомби” које би на Малом Калемегдану требале да експлодирају.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама