Blog Košarka Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Rezime pethodne i očekivanja u novoj sezoni

Završena je jedna izuzetno turbulentna, ali u isto vreme veoma uspešna, sezona za Košarkaški klub Crvena zvezda. Nakon što su u finalu prvenstva Srbije savladali ekipu Mege sa 2:1 u seriji, crveno-beli su tako osvojili i treći pehar ove sezone. Ipak, tokom sezone nije izgledalo da će sve biti tako.

Naime, Crvena zvezda je krenula dosta ambiciozno u sezonu 2020/21 i dovela Sašu Obradovića na mesto trenera, a on je počeo da dovodi pojačanja koja je smatrao adekvatnima za Zvezdu. Možemo reći da je dovođenje Lojda i Voldena bio pun pogodak, kao i kasnije reaktiviranje ugovora sa Nokom, ali tokom dela sezone u kojem je Obradović predvodio crveno-bele, napravljeni su neki potezi (dovođenje igrača) za koje slobodno kažemo da su bili promašaji. 

Upravo zbog tih promašaja, kao i zbog tvrdoglavosti trenera Obradovića da ne dovede neke druge igrače (predsednik Čović je pričao o tome), ekipa Crvene zvezde je počela da niže loše rezultate u Evroligi, a ni u regionalnom takmičenju nije bilo ništa bolje. Igra je postala neubedljiva i nakon izvesnog vremena došlo je do razlaza između Crvene zvezde i Saše Obradovića.

Kosarka Euroleague season 2019/2020
Crvena Zvezda v Bayern Munich
Beograd, 02.01.2020.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

A onda je na Malom Kalemegdanu odjeknula bomba koju su svi dugo čekali. Vratio se ljubimac navijača, Dejan Radonjić! Nije ni Deji bilo lako i nije Zvezda odmah počela da pruža bolje partije, ali su svi nekako verovali da ako neko zna da tempira forumu i osvaja trofeje, onda je to Dejan Radonjić.

A to se i desilo. Zvezda je prvo uspela da osvoji domaći Kup, potom da u finalu ABA lige pobedi Budućnost i na kraju da osvoji i domaće prvenstvo i tako po 21. put postane prvak države.
Izvlačio je Radonjić maksimum iz postojećeg rostera, pa je zaista veliko čudo kako je – bez prvog pleja (Voldena), sa Holom koji je bio u velikoj krizi, sa Lojdom koji je jedva mogao da pogodi za tri poena u finalnim utakmicama ABA lige, a u domaćem prvenstvu je kratko nastupio i povredio se, sa Kuzmićem koji je cele sezone igrao jako loše, sa Nokom koji se tek oporavljao od korone, sa Simonovićem koji je potpuno izgubio veru u svoj šut, a u odbrani ispadao, sa Radanovim kome su šut i odbrana bili misaona imenica, bez Rita i Kuridže koji su jedva ulazili u igru – uspeo da osvoji sve to.

Nekome ko to uspe, treba skinuti kapu, nakloniti se i reći mu da je majstor svog zanata. Na sve to, Dejo je odlučio da ostane u Zvezdi i naredne sezone i mnogi Zvezdini navijači veruju da će se popularni trener zahvaliti nekim igračima i dovesti adekvatna pojačanja koja će praviti razliku ne samo na domaćem i regionalnom nivou, nego i na evropskom.

Od postojećeg rostera gotovo sigurno je da Džordan Lojd odlazi u Zenit, dok bi Volden trebao i sledeće sezone da nosi crveno-beli dres. Očekivanja su da ode Lengston Hol, a što se tiče Uskokovića i Radanova videćemo kakvi su planovi Radonjića sa njima. Lazić, Davidovac i Dobrić bi trebalo da ostanu u ekipi, kao i Simonović koji ima još jednu godinu ugovora, mada bi mnogi hteli da vide na njegovom mestu nekog mlađeg i produktivnijeg igrača. Male su verovatnoće da će Rit i Kuridža i sledeće sezone nositi crveno-beli dres, a i centarska linija je upitna jer Kuzmić nije pokazao da može da igra na nekom višem nivou, dok je Noko navodno imao ponudu Olimpijakosa (kao i Volden), pa tek treba da se vidi da li će ostati u Beogradu.

Uglavnom, očekuje nas burno leto i iščekivanje ko dolazi, a ko odlazi iz Crvene zvezde. Nagađanja su već počela i verujemo da će se i ovoga leta stavljati šlemovi na glavu od “bombi” koje bi na Malom Kalemegdanu trebale da eksplodiraju.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama