Fudbal Fudbal/Vesti

Zvezdina dominacija u UEFA takmičenjima

Izvor: SD Crvena zvezda

Crvena zvezda je u prethodne četiri sezone zabeležila izvanredne rezultate na evro-sceni. Crveno-beli su dva puta prezimili u Ligi Evrope, a dva puta su igrali i grupnu fazu Lige šampiona. Takav učinak doprineo je tome da se naš tim vrati među najboljih 50 klubova starog kontinenta.

Sjajan niz započeo je leta 2017. godine dolaskom Vladana Milojevića na klupu crveno-belih, kada je Crvena zvezda prvi put posle deset godina izborila jesen u Evropi. Redom su padali Florijana, Irtiš, praška Sparta i Krasnodar. U grupnoj fazi naš tim je bio drugi, iza Arsenala, a ispred Bate Borisova i Kelna. Žreb za šesnaestinu finala za protivnika nam je dodelio moskovski CSKA. Prvi meč u Beogradu završen je bez golova, dok su Rusi u revanšu uz dosta sreće prošli dalje sa minimalnom pobedom – 1:0. Ta sezona je bila prekretnica za Crvenu zvezdu, jer je prvi put posle 1992.godine dočekano proleće u evro-kupovima, a klupski koeficijent je uvećan za 8.000 poena.

Sledećeg leta, crveno-beli su nastavili da podižu lestvicu. Milojevićevi puleni su se plasirali u Ligu šampiona eliminisavši Spartaks, Suduvu, Spartak iz Trnave i u nezaboravnom dvomeču Salcburg. Izuzetno jaku grupu sa PSŽ-om, Liverpulom i Napolijem, naš tim je okončao sa četiri osvojena boda. Ostvarena je herojska pobeda nad Liverpulom na prepunoj „Marakani“, a bodovni saldo kluba na UEFA listi se popravio za 7.000 poena.

Novi ciklus kvalifikacija za najeminentnije evropsko klupsko takmičenje crveno-bele je ponovo poslao na Suduvu, a zatim na Helsinki. U trećem kolu, Zvezda je opet morala u Skandinaviju, ali ovaj put u Kopenhagen. Prava drama u Danskoj završena je najlepše moguće. Crveno-beli su bili bolji posle izvođenja jedanaesteraca i plasirali se u plej-of. Poslednja prepreka ka novom plasmanu u Ligu šampiona vodila je preko Jang Bojsa. Švajcarski 2:2 i beogradskih 1:1 bilo je dovoljno da se „mušema“ ponovo zavijori na centru „Marakane“. Na početku kvalifikacija Crvena zvezda je bila na 88. mestu UEFA liste, da bi posle njih bila na 68. mestu. U grupi sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom, crveno-beli su osvojili tri boda i povećali koeficijent za još 6.000 bodova.

U sezoni za nama, crveno-beli su ponovo pomerili granice. Oboreni su brojni rekordi. Nadmašeni su rekordi po broju osvojenih bodova, postignutih golova, a prvi put je dupla kruna stigla u Ljutice Bogdana bez poraza. Na ove izvanredne rezultate, nadovezao se i učinak u Evropi. Izabranici Dejana Stankovića „upisali“ su ove sezone rekordnih 10.000 bodova. Evropsku odiseju Crvena zvezda je počela protiv ekipe Evropa, koja je ispraćena sa pet golova u mreži. Sledeća stanica bila je Tirana, koju su crveno-beli pobedili sa 1:0. Usledio je nesrećan poraz u Nikoziji od Omonije posle izdvođenja penala, nakon što je posle regularnog dela bilo 1:1. Zbog pandemije izazvane korona virusom, UEFA je odlučila da se u prva tri kola kvalifikacija igra samo jedan susret. Sigurno je da bi ishod duela sa Kipranima bio drugačiji da je odigran i revanš u Beogradu. U plej-ofu za Ligu Evrope, crveno-beli su savladali jermenski Ararat sa 2:1 i četvrti put zaredom obezbedili plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Učešće u grupi, Crvena zvezda je završila na drugom mestu iza Hofenhajma, a ispred Genta i Slovana iz Libereca, sa ukupno 11 bodova. U šesnaestini finala crveno-beli su pružili hrabru i odvažnu igru protiv italijanskog Milana. Beogradskih 2:2, davalo je šanse za revanš na „San Siru“. Rani pogodak „rosonera“ nije obeshrabrio naše fudbalere. Brzo su izjednačili, i do kraja meča u potpunosti nadigrali Milan, koji se uz dosta sreće izvukao.

Izuzetno uspešni rezultati u protekle četiri godine doveli su Crvenu zvezdu u top 50 klubova Evrope sa klupskim koeficijentom od 32.500 bodova, čime su se crveno-beli vratili tamo gde im je mesto.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama