Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezda je u finalu Superlige 2020/21!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su u Čačku ekipu Borca sa 80:57 i tako sa 2:0 dobili polufinalnu seriju doigravanja za titulu prvaka Srbije 2020/21. U prvom poluvremenu je viđena brza košarka, pre svega Zvezde, koja je većinu napada rešavala u ranoj fazi šutevima, ili bi rano gubila loptu. Većina trojki koje su pogađali bile su otvorene, a dosta je dato i iz tranzicije. Serije brzopletih poteza i grešaka Zvezde najčešće su bile praćene poenima gostiju, koji bi poseban vetar u leđa dobili poenima mladog Ćurčića. Međutim, Zvezda je uvek imala odgovor i uspevala je da održi bezbednu razliku koja je napravljena na samom početku meča.

Davidovac je postigao prve poene za Zvezdu – pogotkom sa poludistance za 2 i trojkom iz kornera nam donosi 5:0. Noko povećava na 7:0 iz kontre. Usledilo je nekoliko napada gde su obe ekipe donosile loše odluke, gubile lopte i mašile šuteve. Rival nije bio velika pretnja u napadu na početku meča. Branko Lazić je trojkom za 10:0 primorao trenera Marka Marinovića da traži tajm-aut. Čačani nisu odreagovali dobro, promašili su 2 šuta u prvom sledećem napadu a Dobrić kuca iz kontre za 12:0. Više od 5 minuta je trebalo da Borac postigne koš, a zatim u tranziciji smanjuju i na 12:4. Nakon promašene trojke Radanova smanjuju i na 12:6. Zvezdini napadi su trajali posebno kratko u perodu kada je Borac smanjivao razliku, brzo se šutiralo, videla se blaga ležernost. Dobrić im trojkom prekida seriju. Poslednje poene u prvoj četvrtini postigao je Jagodić-Kuridža za 19:8.

Radanov otvara drugu deonicu pogotkom uz faul bez realizacije dodatnog slobodnog bacanja. Trojka Đorđa Ćurčića (starijeg od dvojice Ćurčića iz Borca koji je MVP kadetskog prvenstva Srbije 2020/21) za 21:11 je izazvala veliku radost na klupi domaćih. Novaković je bez gledanja uputio atraktivan pas za nove poene Borca (24:13). Zvezda je nastavila da brzo i neuspešno rešava napade, a Ćurčić novim poenima nastavlja da diže moral svom timu. Kuzmić i Lazić vraćaju Zvezdi dvocifrenu prednost. Ćurčić svojom novom trojkom ponovo oduševljava domaće. Promašena otvorena trojka Radanova i kasnije njegovo gubljenje lopte dali su Borcu još prilike da se približi – Gavrilović pogađa 2+1 za 29:21.

Lazić iz kontre povećava na +10. Gavrilović pogađa trojku, a u sledećem napadu Zvezda gubi loptu lošim dodavanjem ka Noku i Borac iz kontre smanjuje na 31:26 što je dovelo do Radonjićevog tajm-auta. Noko sa svojih 6 poena i Dobrić trojkom iz teške pozicije podižu razliku na +11. Zvezda je vratila najveću dotadašnju prednost od 14 poena trojkom Davidovca za 43:29. Đorđe Ćurčić, svojim desetim poenom na meču smanjuje na 43:31. Tačku na poluvreme stavlja Jagodić-Kuridža trojkom za 46:31.

Na poluvremenu su po 8 poena za Zvezdu postigli Dobrić, Davidovac, Lazić i Noko, a 7 je dodao Radanov. Timska igra se nije ogledala samo u ravnomernoj distribuciji poena, već i po broju asistencija (17).

Brza košarka se nastavila i u drugom poluvremenu, uz nešto manju efikasnost Zvezde. Prve poene za Zvezdu postigao je Kuzmić na dodavanje Dobrića iz pik-en rola. (48:34). Kasnije je zakucao za 50:36 nakon promašene trojke Sinomovića. Prvu trojku u ovoj četvrtini je dao Uskoković (53:38), što su mu bili prvi i jedini poeni na meču. Agresivna odbrana Zvezde je nastavila da pravi probleme Čačanima u napadu, ali je usledio perod kada se ni naš tim nije proslavio u ofanzivnom smislu. Aleksa Novaković i Ivan Gavrilović su smanjili na 58:44 u 29. minutu. Hol i Rit sa slobodnih bacanja donose 61:44. Da to bude konačan rezultat posle 3 četvrtine, pobrinuo se Rit lepom blokadom nad Arijanom Lakićem.

Rit je povećao na 63:46, nakon čega je usledila serija promašaja Zvezde iz svih pozicija iz igre, pa Borac serijom od 8:0 smanjuje na 9 razlike. Ispotavilo se da su ti Ritovi poeni sve što je Zvezda postigla u prvih 5 minuta zadnje četvrtine. Sa druge strane, kod Borca je proradio i drugi (mlađi) Ćurčić. Hol sa slobodnih bacanja prekida agoniju Zvezde (65:54). Lakić poentira uz faul za 9 razlike, ali nije realizovao dodatno slobodno bacanje.

Tada kreće serija poena Zvezde kojom je meč prelomljen. Prvo Kuzmić postiže 2 poena, a onda smo krenuli da „sipamo“ trojke, prvo je Hol pogodio jednu, a zatim Dobrić dve, i Zvezda je prvi put na meču stigla do +20 na 2 minuta pre kraja. Na kraju je obezbeđena još jedna ubedljiva pobeda protiv ovog rivala (80:57). O ritmu utakmice dovoljno govori podatak da je ona sa sve prekidima i pauzama trajala tačno sat i po vremena. Najkorisniji igrač utakmice je Ognjen Dobrić sa 16 poena, 9 skokova, 5 asistencija i indeksom korisnosti od 24. Zapažen učinak su imali i Davidovac, Kuzmić i Radanov, a solidan je bio Lazić.

Zvezda se u finale domaćeg prvenstva plasirala bez dvojice možda i najboljih igrača u toku sezone – Lojda i Voldena. Rival u finalu će biti Mega, šestoplasirana ekipa ovosezonske regionalne lige, kao i ekipa sa kojom smo igrali finale domaćeg kupa u Novom Sadu. Serija se igra na dve pobede, a prvi meč će se igrati 9. juna. Mega će ugostiti Zvezdu u drugom meču 11. juna, a ako bude potrebe za majstoricom, ona će se odigrati 13. juna, gde će domaćin, kao i na prvom meču, biti Zvezda.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama