Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Звезда је у финалу Суперлиге 2020/21!

Кошаркаши Црвене звезде савладали су у Чачку екипу Борца са 80:57 и тако са 2:0 добили полуфиналну серију доигравања за титулу првака Србије 2020/21. У првом полувремену је виђена брза кошарка, пре свега Звезде, која је већину напада решавала у раној фази шутевима, или би рано губила лопту. Већина тројки које су погађали биле су отворене, а доста је дато и из транзиције. Серије брзоплетих потеза и грешака Звезде најчешће су биле праћене поенима гостију, који би посебан ветар у леђа добили поенима младог Ћурчића. Међутим, Звезда је увек имала одговор и успевала је да одржи безбедну разлику која је направљена на самом почетку меча.

Давидовац је постигао прве поене за Звезду – поготком са полудистанце за 2 и тројком из корнера нам доноси 5:0. Ноко повећава на 7:0 из контре. Уследило је неколико напада где су обе екипе доносиле лоше одлуке, губиле лопте и машиле шутеве. Ривал није био велика претња у нападу на почетку меча. Бранко Лазић је тројком за 10:0 приморао тренера Марка Мариновића да тражи тајм-аут. Чачани нису одреаговали добро, промашили су 2 шута у првом следећем нападу а Добрић куца из контре за 12:0. Више од 5 минута је требало да Борац постигне кош, а затим у транзицији смањују и на 12:4. Након промашене тројке Раданова смањују и на 12:6. Звездини напади су трајали посебно кратко у пероду када је Борац смањивао разлику, брзо се шутирало, видела се блага лежерност. Добрић им тројком прекида серију. Последње поене у првој четвртини постигао је Јагодић-Куриџа за 19:8.

Раданов отвара другу деоницу поготком уз фаул без реализације додатног слободног бацања. Тројка Ђорђа Ћурчића (старијег од двојице Ћурчића из Борца који је MVP кадетског првенства Србије 2020/21) за 21:11 је изазвала велику радост на клупи домаћих. Новаковић је без гледања упутио атрактиван пас за нове поене Борца (24:13). Звезда је наставила да брзо и неуспешно решава нападе, а Ћурчић новим поенима наставља да диже морал свом тиму. Кузмић и Лазић враћају Звезди двоцифрену предност. Ћурчић својом новом тројком поново одушевљава домаће. Промашена отворена тројка Раданова и касније његово губљење лопте дали су Борцу још прилике да се приближи – Гавриловић погађа 2+1 за 29:21.

Лазић из контре повећава на +10. Гавриловић погађа тројку, а у следећем нападу Звезда губи лопту лошим додавањем ка Ноку и Борац из контре смањује на 31:26 што је довело до Радоњићевог тајм-аута. Ноко са својих 6 поена и Добрић тројком из тешке позиције подижу разлику на +11. Звезда је вратила највећу дотадашњу предност од 14 поена тројком Давидовца за 43:29. Ђорђе Ћурчић, својим десетим поеном на мечу смањује на 43:31. Тачку на полувреме ставља Јагодић-Куриџа тројком за 46:31.

На полувремену су по 8 поена за Звезду постигли Добрић, Давидовац, Лазић и Ноко, а 7 је додао Раданов. Тимска игра се није огледала само у равномерној дистрибуцији поена, већ и по броју асистенција (17).

Брза кошарка се наставила и у другом полувремену, уз нешто мању ефикасност Звезде. Прве поене за Звезду постигао је Кузмић на додавање Добрића из пик-ен рола. (48:34). Касније је закуцао за 50:36 након промашене тројке Синомовића. Прву тројку у овој четвртини је дао Ускоковић (53:38), што су му били први и једини поени на мечу. Агресивна одбрана Звезде је наставила да прави проблеме Чачанима у нападу, али је уследио перод када се ни наш тим није прославио у офанзивном смислу. Алекса Новаковић и Иван Гавриловић су смањили на 58:44 у 29. минуту. Хол и Рит са слободних бацања доносе 61:44. Да то буде коначан резултат после 3 четвртине, побринуо се Рит лепом блокадом над Аријаном Лакићем.

Рит је повећао на 63:46, након чега је уследила серија промашаја Звезде из свих позиција из игре, па Борац серијом од 8:0 смањује на 9 разлике. Испотавило се да су ти Ритови поени све што је Звезда постигла у првих 5 минута задње четвртине. Са друге стране, код Борца је прорадио и други (млађи) Ћурчић. Хол са слободних бацања прекида агонију Звезде (65:54). Лакић поентира уз фаул за 9 разлике, али није реализовао додатно слободно бацање.

Тада креће серија поена Звезде којом је меч преломљен. Прво Кузмић постиже 2 поена, а онда смо кренули да „сипамо“ тројке, прво је Хол погодио једну, а затим Добрић две, и Звезда је први пут на мечу стигла до +20 на 2 минута пре краја. На крају је обезбеђена још једна убедљива победа против овог ривала (80:57). О ритму утакмице довољно говори податак да је она са све прекидима и паузама трајала тачно сат и по времена. Најкориснији играч утакмице је Огњен Добрић са 16 поена, 9 скокова, 5 асистенција и индексом корисности од 24. Запажен учинак су имали и Давидовац, Кузмић и Раданов, а солидан је био Лазић.

Звезда се у финале домаћег првенства пласирала без двојице можда и најбољих играча у току сезоне – Лојда и Волдена. Ривал у финалу ће бити Мега, шестопласирана екипа овосезонске регионалне лиге, као и екипа са којом смо играли финале домаћег купа у Новом Саду. Серија се игра на две победе, а први меч ће се играти 9. јуна. Мега ће угостити Звезду у другом мечу 11. јуна, а ако буде потребе за мајсторицом, она ће се одиграти 13. јуна, где ће домаћин, као и на првом мечу, бити Звезда.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама