Košarka Košarka/Vesti SDCZ Fudbal Fudbal/Vesti

Cvele, srećan 80. rođendan

Legendarni košarkaš i funkcioner Crvene zvezde Vladimir Cvetković danas slavi veliki jubilej, 80. rođendan!

Rođen je 24. maja 1941. godine, a za Košarkaški klub Crvena zvezda nastupao je od 1959. do 1973. godine. Kao kapiten predvodio je našu ekipu u osvajanju dve šampionske titule i dva nacionalna kupa. Za njegovo ime veznai su mnogobrojni rekordi: najbolji strelac Zvezde u prvenstvu bio je devet puta, ima najveći prosek postignutih poena u jednoj sezoni (34,3 po utakmici), najbolji strelac Zvezde u domaćem kupu bio je tri puta, ukupno je postigao 5.967 poena ili 20,7 po meču. Za 13 sezona, koliko je nosio crveno-beli dres, izostao je sa samo šest utakmica.

Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 149 puta i sa „plavima“ je osvajao medalje na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima. Njegov koš na Olimpijadi u Meksiku 1968. godine, kada je sa linije slobodnih bacanja, tri sekunde pre kraja meča doneo pobedu nad favorizovanim Sovjetskim Savezom, ostaje upisan zlatnim slovima u istoriji naše košarke. Tim poenima osvojena je srebrna medalja što je do tada bio najveći uspeh naše košarke i istorijski trenutak za budućnost ovog sporta u našoj zemlji.

Košarkašku karijeru završio je na veličanstven način, kada se na oproštajnom meču u novobeogradskoj Hali sportova okupio celokupan košarkaški svet.

Stečeno iskustvo mu je značajno pomoglo da postane uspešan funkcioner Fudbalskog kluba Crvena zvezda, gde je na mestu generalnog sekretara za 18 godina doprineo osvajanju 18 trofeja u periodu od 1983. do 2001. godine. Zvezda je u to vreme bila sjajno organizovana, a Cvetković je uspešno koordinirao svim akcijama i držao konce u svojim rukama. Zajedno sa svojim saradnicima napravio je najveći fudbalski klub na ovim prostorima i dostigao rezultatski maksimum osvajanjem titule šampiona Evrope i sveta 1991. godine.

Od 24. septembra 1992. do 24. marta 1998. obavljao je funkciju ministra za sport.

Dragom Cveletu želimo da poručimo koliko god godina da ima najbolji dan je uvek sutra…

Srećan rođendan Cvele!

Sportsko društvo Crvena zvezda

Izvor: SDCZ, zvanični sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama