Кошарка Кошарка/Вести СДЦЗ Фудбал Фудбал/Вести

Цвеле, срећан 80. рођендан

Легендарни кошаркаш и функционер Црвене звезде Владимир Цветковић данас слави велики јубилеј, 80. рођендан!

Рођен је 24. маја 1941. године, а за Кошаркашки клуб Црвена звезда наступао је од 1959. до 1973. године. Као капитен предводио је нашу екипу у освајању две шампионске титуле и два национална купа. За његово име везнаи су многобројни рекорди: најбољи стрелац Звезде у првенству био је девет пута, има највећи просек постигнутих поена у једној сезони (34,3 по утакмици), најбољи стрелац Звезде у домаћем купу био је три пута, укупно је постигао 5.967 поена или 20,7 по мечу. За 13 сезона, колико је носио црвено-бели дрес, изостао је са само шест утакмица.

За репрезентацију Југославије наступио је 149 пута и са „плавима“ је освајао медаље на Олимпијским играма, светским и европским првенствима. Његов кош на Олимпијади у Мексику 1968. године, када је са линије слободних бацања, три секунде пре краја меча донео победу над фаворизованим Совјетским Савезом, остаје уписан златним словима у историји наше кошарке. Тим поенима освојена је сребрна медаља што је до тада био највећи успех наше кошарке и историјски тренутак за будућност овог спорта у нашој земљи.

Кошаркашку каријеру завршио је на величанствен начин, када се на опроштајном мечу у новобеоградској Хали спортова окупио целокупан кошаркашки свет.

Стечено искуство му је значајно помогло да постане успешан функционер Фудбалског клуба Црвена звезда, где је на месту генералног секретара за 18 година допринео освајању 18 трофеја у периоду од 1983. до 2001. године. Звезда је у то време била сјајно организована, а Цветковић је успешно координирао свим акцијама и држао конце у својим рукама. Заједно са својим сарадницима направио је највећи фудбалски клуб на овим просторима и достигао резултатски максимум освајањем титуле шампиона Европе и света 1991. године.

Од 24. септембра 1992. до 24. марта 1998. обављао је функцију министра за спорт.

Драгом Цвелету желимо да поручимо колико год година да има најбољи дан је увек сутра…

Срећан рођендан Цвеле!

Спортско друштво Црвена звезда

Извор: СДЦЗ, званични сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама