Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Звезда поражена у Подгорици за 2:1

Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Будућности у Подгорици у трећем мечу финалне серије доигравања за титулу у АБА лиги, чиме су Подгоричани смањили резултат у серији на 2:1.

Обе екипе су играле добру одбрану, пре свега у првих 5 минута. Већ на самом почетку меча смо видели да ниједна екипа није успела да поентира из свог првог напада због истека времена. Хол је био несигуран у свој шут у том Звездином нападу, а убрзо је направио прекршај над Дела Валеом за 3 слободна бацања, која је искусни Италијан и реализовао. Прве поене за Звезду је постигао Марко Симоновић из продора. Будућност је била сигурнија у нападу на почетку, па је повела са 8:4, а Звезда је у преокрет кренула тројком Добрића. Након што Рид погађа једно од 2 слободна бацања, Добрић флоутером изједначује на 9:9. Средином четвртине је у игру ушао и Волден, први пут у овој серији. Добрићева стабилност се видела у томе што је и након промашених шутева и примљене блокаде, успевао да нађе решења у виду додавања ка Давидовцу што би се касније завршило поенима. Временом је Будућност теже проналазила решење за нашу одбрану, шутери им нису погађали, а Звезда је погађала теже путеве попут Лојдовог са полудистанце. Давидовац је тројком ставио тачку на прву четвртину која је завршена са 19:15 у корист Звезде. Будућност боље отвара другу четвртину. Играли су бољу одбрану, док их је у нападу преводио Лука Митровић, који је дао 6 поена у тој фази. Преокренули су на 24:21. Онда се Лојд „распуцао” у шуту за 2 поена и био најзаслужнији за враћање предности Звезди (30:27). Дела Вале је изједначио тројком, па је Будућност преокренула са слободних бацања на 32:30. Ускоковић је сјајно пронашао Нока под кошем који погађа за 32:32, а Дела Вале поново погађа тројку. Добрић је промашио за изједначење, тако да се на полувреме отишло са 35:32 у корист домаћих. Офанзивни скокови су и овога пута били на страни Звезде. Нисмо искористили чињеницу да су Николић, Ивановић и Кобс лоше шутирали, а онда је Дела Вале донео превагу после првих 20 минута.

Фото: Драгана Стјепановић/ABA league

Трећа четвртина почиње слободним бацањима Рида. Поново је био половичан, а Лазић из „корнера” погађа тројку и смањује на 36:35. Наредних неколико минута нико није поентирао. Звездина „гранитна” одбрана је била нерешива енигма за Будућност, а са друге стране, ни Звезда није успевала да се снађе, што због такође добре одбране домаћих, што због лоших одлука у нападу. Кори Волден је у 24. минуту погодио тројку којом је Звезда повела са 38:36, а Ивановић са слободних бацања доноси 38:38. Ноко убрзо браћа Звезди предност поентирањем након добре игре леђима. Волден је још раније имао проблема са прекршајима, а у 26. минуту је изашао због четврте личне грешке.

Николић тројком враћа предност домаћима. Добрић улази у мини-серију од 4 поена, чиме је Звезда повела са 44:41, а Дејан Милојевић је тражио тајм-аут. Звезда је пропустила прилику да дође до највеће предности на мечу, јер је Симоновић промашио тројку, па је Давидовац промашио зицер после свог офанзивног скока. Никола Ивановић са слободних бацања смањује на 44:43. Уследио је нови промашај Симоновића за 3 и био је праћен поенима Еџима за 45:44 што је приморало Дејана Радоњића да тражи тајм-аут. Кузмић је изигравао плеја у следећем нападу и изгубио нам лопту. Будућност са слободних бацања долази до 49:44. У том тренутку су имали 24 изведених слободних бацања, наспрам 5 Звездиних. Еџимови поени за 51:44 су изазвали нови тајм-аут Радоњића. Уз много среће, Лазић краде лопту, а Давидовац погађа тројку за 51:47, па смо са подношљивијим заостатком ушли у последњу деоницу. Лазићеве две крађе на почетку 4/4,  уз поене Добрића и Лојда, омогућиле су нам да изједначимо са 53:49 на 53:53. Николић закуцава на додавање Дела Валеа. Волден је направио своју пету личну грешку при шуту Дела Валеа, који са слободних бацања повећава на 57:53. Хол из продора погађа за 2. Еџим прави 5. прекршај, Ноко куца за 58:57, а онда Дела Вале и Николић тројкама повећавају на 64:57. Добрић флоутером и слободним бацањима смањује на 64:61. Након тога су обе екипе добијале слободна бацања. Код нас је то најчешће био Лојд и успешно их је изводио. Добрић минут пре краја погађа тројку за -1 (70:69) и неизвесна завршница је постала још узбудљивија. Ипак, Дела Вале је био јунак Будућности и одговорио је за 73:70, што је било кључно за победу.

На крају, 75:71 за Будућност. Извели су 34 слободна бацања данас, а Звезда је 14.
Снимак целе утакмице: https://www.youtube.com/watch?v=8Myf9hN7II4
Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ
Скочи на траку са алаткама