Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezda od sjaja, preko ponora, do 2:0 pred put u Podgoricu!

Foto: ABA league/Dragana Stjepanović

Košarkaši Crvene zvezde savladali su podgoričku Budućnost u drugoj utakmici finalne serije doigravanja za titulu u regionalnoj ABA ligi sa 85:79 i poveli sa 2:0 u seriji koja se igra na 3 pobede.

Zvezda je od početka krenula sa agresivnom odbranom, mnogo boljom nego u prošloj utakmici – skoro svi igrači Budućnosti su uvek bili dobro pokriveni i dugo im je većina postignutih poena na meču bila sa slobodnih bacanja. Umesto šutiranja velikog broja trojki, na najbolji način smo koristili svoje centre. Lojd je 3 puta u prvoj četvrtini pronašao Noka koji je bio ili sam pod košem ili u jako povoljnoj poziciji. Nakon izlaska Noka iz igre zbog dva prekršaja, slično je rađeno sa Kuzmićem, koji se mnogo bolje kretao u napadu nego pre i postizao je poene na asistencije Uskokovića i Davidovca. Trener Dejan Milojević se često drao na svoje igrače jer ih nisu čuvali. Bilo je tu i dosta situacija gde smo poentirali iz tranzicije. Meč smo otvorili sa 8:1. Budućnost je prve poene iz igre dala malo posle isteka 4. minuta kada je Nikola Ivanović iz prodora pogodio za 12:5. Treba napomenuti i odličnog Dobrića koji je bio napadački raspoložen. Posle prve četvrtine je bilo 30:17. Budućnost je izvela 12 slobodnih bacanja, a Zvezda je uputila samo 2 šuta za 3 poena. Davidovac je za desetinku sekunde zakasnio sa polaganjem koje bi donelo prednost od 32:17 na kraju 1/4.

Foto: Crvena zvezda mts/Đorđe Kostić

Ono što je Davidovac promašio na kraju prve, pogodio je Dobrić na početku druge četvrtine. To je bio uvod u Zvezdinu seriju od 7:0, u kojoj je Lojd pogodio trojku i 2 slobodna bacanja, tako da smo prvi put stigli do +20 u 12. minutu (37:17). Budućnost odgovara sa svojom serijom od 8:0 (37:25). U ovoj četvrtini smo dopustili sebi više šuteva za 3 poena, popustili smo sa odbranom pa je Budućnost uspela da smanji i na 10 razlike. Dobrić i Noko su svojim dobrim potezima uspeli da nam očuvaju pristojnu razliku. Noko je pravio i greške, ali kad je bilo najvažnije, pogađao je. Danilo Nikolić je bio jedini koji je bio u stanju da pogodi trojke kod Budućnosti (sve 3 trojke koje je Budućnost dala na poluvremenu pogodio je on). Petar Popović nas je častio prekršajima za slobodna bacanja. Na poluvremenu je bilo 55:41.

U trećoj četvrtini je viđena potpuna dominacija Budućnosti. Kobs (3) i Nikolić (polaganje) smanjuju na 55:46 na početku 3/4 i Radonjić je zatražio tajm-aut. Budućnost je popravila odbranu, Nikolić je nastavio da pogađa za 3, i rezultat je bio 57:52 u 24. minutu. Mašili smo za 2, za 3… dali smo samo 2 poena u prvih 4 minuta 3/4. Edžim je smanjio na 57:54. Lojd je nakon krađe lopte Noka pogodio sa poludistance za 59:54. Hol zatim pravi neracionalan prekršaj – Kobs pogađa 3 slobodna bacanja, pa Ivanović nakon krađe lopte Uskokoviću izjednačuje na 59:59. Budućnost je bila u seriji od 18:4, a onda stiže do preokreta i 59:61. Lojd sa poludistance izjednačuje, ali smo nastavili da grešimo i mašimo sa svih pozicija, što Budućnost i koristi i stiže do 61:70 trojkom Nikolića. Davidovac prekida agoniju svojim poenima uz faul, bez realizacije slobodnog bacanja. Pred poslednju deonicu je bilo 63:70. Kako se sve samo okrenulo u tih 10 minuta. Od nečega što je delovalo da će biti ubedljiva pobeda, meč je promenio tok tako da je Zvezda morala da spašava živu glavu.

Foto: Crvena zvezda mts/Đorđe Kostić

Lazić krade loptu i smanjuje na 65:70. Obe ekipe su loše šutirale, ali se Budućnost bolje snašla i imala je 7 razlike posle 35 minuta igre (67:74). Simonović (slobodna bacanja) i Dobrić (prodor) su smanjili na 71:74 i Milojević je zatražio tajm-aut. U smanjenju razlike su nam pomogle i greške Rida i Edžima. Dobrić biva fauliran za 3 slobodna bacanja i izjednačuje na 74:74 na 4 minuta pre kraja. Lazić krade loptu Kobsu, a Dobrić dodaje Simonoviću koji nam iz reketa vraća prednost. Novi tajm-aut. Nikola Ivanović je promašio polaganje iz dobre pozicije, a Rid nije uspeo da prevari i iznudi prekršaj Simonovića. Simonović u sledećem napadu pogađa za +4 (blokiran je ali je bila silazna putanja), a Kobs odgovara odličnim prodorom i polaganjem (78:76). Usledila je situacija da se u našem napadu Dobrić sapleo o nogu Noka, publika je mislila da je faul, pa se čulo jako zviždanje kad je Budućnost dobila napad. Zatim Ivanović maši koš a Dobrić pravi faul u napadu. Ivanović pogađa trojku preko Simonovića i Budućnost je povela, a Dobrić odmah uzvraća trojku. Isti igrač je naterao Vilija Rida da izgubi loptu i Zvezda u poslednji minut ulazi sa 81:79. Nikolić je faulirao Lojda u završnoj fazi Zvezdinog napada, a on pogađa oba slobodna bacanja. Bilo je +4 na 35 sekundi pre kraja. Nikolić maši trojku preko Simonovića. Zvezdini igrači su počeli da dodaju međusobno loptu i čekaju prekršaj. Simonović pogađa još 2 bacanja. Noko blokira Popovića pod košem na oduševljenje prisutnih, Hol hvata loptu i ide na zakucavanje ali kasni i blokira ga Nikolić, a promašaj Kobsa označio je kraj meča i veliku radost Crvene zvezde!

Dobrić je ponovo bio MVP – 27 poena, 5 skokova, 3 asistencije, indeks korisnosti 27! Iako se propisno ispromašivao u trećoj deonici, pokazao je veliki karakter kada je trojkom odgovorio na pogodak Ivanovića. Kada je napad bio loš, Radonjić ga je vraćao u igru, što dovoljno govori o poverenju koje trener ima u njega u ovoj seriji. Marko Simonović je bio ključni igrač u neizvesnoj završnici. Noko je bio odličan u prvom poluvremenu, bio je lošiji u drugom, ali je opet imao lepu statistiku – 15 poena, 7 skokova, indeks korisnosti 24. Hol ponovo loš. Dok je u prošlom meču barem imao 7 asistencija i neka dobra razigravanja saigrača i pored svoje loše igre, danas nije radio ni to. Lojd je bio bolji plej od njega, iako mu to nije pozicija. Kad smo kod Lojda, opet je imao solidan poenterski učinak (16 poena za 26 minuta) uz loš šut za 3 poena (1 od 6). Opet smo pobedili uprkos lošem šutu za 3 poena (4 od 22 | 18,2%). Zanimljivo, na kraju meča smo pretekli Budućnost po broju izvedenih slobodnih bacanja (27:24). Iskoristili smo prednost domaćeg terena u ova 2 meča, bez igranja Korija Voldena i Marka Jagodić-Kuridže, i mirniji idemo u Podgoricu gde su šanse za pobedu, ipak, neuporedivo manje. Još jedna pobeda nas deli od titule prvaka regiona. Napred, Zvezdo 🔴⚪!

Snimak cele utakmice: https://www.youtube.com/watch?v=F-5nyQp2f4A

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama