Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Звезда од сјаја, преко понора, до 2:0 пред пут у Подгорицу!

Фото: ABA league/Dragana Stjepanović

Кошаркаши Црвене звезде савладали су подгоричку Будућност у другој утакмици финалне серије доигравања за титулу у регионалној АБА лиги са 85:79 и повели са 2:0 у серији која се игра на 3 победе.

Звезда је од почетка кренула са агресивном одбраном, много бољом него у прошлој утакмици – скоро сви играчи Будућности су увек били добро покривени и дуго им је већина постигнутих поена на мечу била са слободних бацања. Уместо шутирања великог броја тројки, на најбољи начин смо користили своје центре. Лојд је 3 пута у првој четвртини пронашао Нока који је био или сам под кошем или у јако повољној позицији. Након изласка Нока из игре због два прекршаја, слично је рађено са Кузмићем, који се много боље кретао у нападу него пре и постизао је поене на асистенције Ускоковића и Давидовца. Тренер Дејан Милојевић се често драо на своје играче jeр их нису чували. Било је ту и доста ситуација где смо поентирали из транзиције. Меч смо отворили са 8:1. Будућност је прве поене из игре дала мало после истека 4. минута када је Никола Ивановић из продора погодио за 12:5. Треба напоменути и одличног Добрића који је био нападачки расположен. После прве четвртине је било 30:17. Будућност је извела 12 слободних бацања, а Звезда је упутила само 2 шута за 3 поена. Давидовац је за десетинку секунде закаснио са полагањем које би донело предност од 32:17 на крају 1/4.

Фото: Crvena zvezda mts/Đorđe Kostić

Оно што је Давидовац промашио на крају прве, погодио је Добрић на почетку друге четвртине. То је био увод у Звездину серију од 7:0, у којој је Лојд погодио тројку и 2 слободна бацања, тако да смо први пут стигли до +20 у 12. минуту (37:17). Будућност одговара са својом серијом од 8:0 (37:25). У овој четвртини смо допустили себи више шутева за 3 поена, попустили смо са одбраном па је Будућност успела да смањи и на 10 разлике. Добрић и Ноко су својим добрим потезима успели да нам очувају пристојну разлику. Ноко је правио и грешке, али кад је било најважније, погађао је. Данило Николић је био једини који је био у стању да погоди тројке код Будућности (све 3 тројке које је Будућност дала на полувремену погодио је он). Петар Поповић нас је частио прекршајима за слободна бацања. На полувремену је било 55:41.

У трећој четвртини је виђена потпуна доминација Будућности. Кобс (3) и Николић (полагање) смањују на 55:46 на почетку 3/4 и Радоњић је затражио тајм-аут. Будућност је поправила одбрану, Николић је наставио да погађа за 3, и резултат је био 57:52 у 24. минуту. Машили смо за 2, за 3… дали смо само 2 поена у првих 4 минута 3/4. Еџим је смањио на 57:54. Лојд је након крађе лопте Нока погодио са полудистанце за 59:54. Хол затим прави нерационалан прекршај – Кобс погађа 3 слободна бацања, па Ивановић након крађе лопте Ускоковићу изједначује на 59:59. Будућност је била у серији од 18:4, а онда стиже до преокрета и 59:61. Лојд са полудистанце изједначује, али смо наставили да грешимо и машимо са свих позиција, што Будућност и користи и стиже до 61:70 тројком Николића. Давидовац прекида агонију својим поенима уз фаул, без реализације слободног бацања. Пред последњу деоницу је било 63:70. Како се све само окренуло у тих 10 минута. Од нечега што је деловало да ће бити убедљива победа, меч је променио ток тако да је Звезда морала да спашава живу главу.

Фото: Crvena zvezda mts/Đorđe Kostić

Лазић краде лопту и смањује на 65:70. Обе екипе су лоше шутирале, али се Будућност боље снашла и имала је 7 разлике после 35 минута игре (67:74). Симоновић (слободна бацања) и Добрић (продор) су смањили на 71:74 и Милојевић је затражио тајм-аут. У смањењу разлике су нам помогле и грешке Рида и Еџима. Добрић бива фаулиран за 3 слободна бацања и изједначује на 74:74 на 4 минута пре краја. Лазић краде лопту Кобсу, а Добрић додаје Симоновићу који нам из рекета враћа предност. Нови тајм-аут. Никола Ивановић је промашио полагање из добре позиције, а Рид није успео да превари и изнуди прекршај Симоновића. Симоновић у следећем нападу погађа за +4 (блокиран је али је била силазна путања), а Кобс одговара одличним продором и полагањем (78:76). Уследила је ситуација да се у нашем нападу Добрић саплео о ногу Нока, публика је мислила да је фаул, па се чуло јако звиждање кад је Будућност добила напад. Затим Ивановић маши кош а Добрић прави фаул у нападу. Ивановић погађа тројку преко Симоновића и Будућност је повела, а Добрић одмах узвраћа тројку. Исти играч је натерао Вилија Рида да изгуби лопту и Звезда у последњи минут улази са 81:79. Николић је фаулирао Лојда у завршној фази Звездиног напада, а он погађа оба слободна бацања. Било је +4 на 35 секунди пре краја. Николић маши тројку преко Симоновића. Звездини играчи су почели да додају међусобно лопту и чекају прекршај. Симоновић погађа још 2 бацања. Ноко блокира Поповића под кошем на одушевљење присутних, Хол хвата лопту и иде на закуцавање али касни и блокира га Николић, а промашај Кобса означио је крај меча и велику радост Црвене звезде!

Добрић је поново био MVP – 27 поена, 5 скокова, 3 асистенције, индекс корисности 27! Иако се прописно испромашивао у трећој деоници, показао је велики карактер када је тројком одговорио на погодак Ивановића. Када је напад био лош, Радоњић га је враћао у игру, што довољно говори о поверењу које тренер има у њега у овој серији. Марко Симоновић је био кључни играч у неизвесној завршници. Ноко је био одличан у првом полувремену, био је лошији у другом, али је опет имао лепу статистику – 15 поена, 7 скокова, индекс корисности 24. Хол поново лош. Док је у прошлом мечу барем имао 7 асистенција и нека добра разигравања саиграча и поред своје лоше игре, данас није радио ни то. Лојд је био бољи плеј од њега, иако му то није позиција. Кад смо код Лојда, опет је имао солидан поентерски учинак (16 поена за 26 минута) уз лош шут за 3 поена (1 од 6). Опет смо победили упркос лошем шуту за 3 поена (4 од 22 | 18,2%). Занимљиво, на крају меча смо претекли Будућност по броју изведених слободних бацања (27:24). Искористили смо предност домаћег терена у ова 2 меча, без играња Корија Волдена и Марка Јагодић-Куриџе, и мирнији идемо у Подгорицу где су шансе за победу, ипак, неупоредиво мање. Још једна победа нас дели од титуле првака региона. Напред, Звездо 🔴⚪!

Снимак целе утакмице: https://www.youtube.com/watch?v=F-5nyQp2f4A

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама