Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Velika pobeda Zvezde za vođstvo od 1:0 u finalnoj seriji plej-ofa

Foto: Crvena zvezda mts/Đorđe Kostić

Košarkaši Crvene zvezde savladali su podgoričku Budućnost rezultatom 82:78 u prvoj utakmici finalne serije doigravanja za titulu u regionalnoj ABA ligi.

Katastrofalni šut za 3 poena (5 od 26, 19,2%), uspeli smo nadoknaditi odbranom nad igračima Budućnosti koji su zaduženi za poene iz daljine i koji su nam u prošlosti bili dželati. Nikolić skoro da se nije primetio na terenu, Kobs nije mogao da pogodi kada je trebalo, a Ivanović se pojavio tek u poslednjoj četvrtini.

Jedan od takođe ključnih faktora bili su skokovi Zvezde, nešto u čemu nas je Kuzmić predvodio.Zvezda je ušla u meč sa više sigurnosti i povela je sa 18:9, nakon čega Budućnost uspeva da se vrati u meč. Lojd je otvorio utakmicu poenima sa poludistance. Hol je na isti način poentirao za 4:2, nakon čega sledi velika serija njegovih promašenih šuteva iz igre, koji su uglavnom bili grubi, cigle i iznervirali mnoge navijače Zvezde, a ta serija je trajala do kraja meča.

Davidovac je u prvoj četvrtini bio aktivniji u napadu nego što je inače – dobro se kretao, nameštao se, olakšavao saigračima da ga uoče samog pod košem kad niko od gostiju ne gleda, a poentirao je i iz tranzicije – na te načine je postizao poene za 6:4 i 9:4 i doprineo prvom Zvezdinom blagom rezultatskom odlepljenju. Greške igrača Budućnosti, Zvezdina igra u tranziciji i sigurnost u šutu su deoveli do već pomenutih 18:9.

Onda je usledio pad u igri Zvezde, Budućnost dobija dosta (opravdanih) slobodnih bacanja, a u drugoj četvrtini po prvi put stiže u prednost (22:20). Igra je bila izjednačena. Lojd donosi prevagu Zvezdi svojim poenima iz prodora (šut za 2 mu je na poluvremenu bio 5 od 5). Kuzmić se dobro kretao, doneo nam 6 skokova na poluvremenu i bio je jedan od diskretnih heroja Zvezde u tom periodu. Kobs je u 19. minutu dobio svoj treći faul.

Poluvreme je okončano poenima Lazića iz kontre uz zvuk sirene. Bilo je 44:38. Najviše problema nam je pravio Vili Rid, ali su mu slobodna bacanja bila mana. Amadeo Dela Vale je pogodio jednu trojku sa 9 metara što je bio jedan od zanimljivijih poteza Budućnosti na poluvremenu. Šut za 3 ih je služio, ali smo ih sprečili da ih upute u velikom broju, tako da su pogodili 3 od 4 na poluvremenu.

Lojd, koji je bio nepogrešiv u šutu za 2 poena, vezao je 3 takva promašaja na početku 3. četvrtine. Loš šut za 3 i greške su dovele do novog preokreta Budućnosti. Kada je rezultat bio 55:55, Zvezda je napravila ključnu seriju na meču – 15:0, koja je trajala do prva 2-3 minuta četvrte četvrtine. Najviše poena je tada dao Dobrić. On je u jednom trenutku imao i seriju od 8:0. Pogađao je iz kontre, pogađao je za 3, za 1… nagradio je sebe za zalaganje koje je postojalo i u prvom delu meča.

Da se vrati neizvesnost, postarao se Nikola Ivanović – on je dao samo 2 poena do poslednje deonice, a onda je postigao 14. Iznudio je i dosta prekršaja za slobodna bacanja. Smanjila je Budućnost u 2 navrata i na 4 razlike, a poenima Popovića iz kontre i na 80:78. Lojd je sa slobodnih bacanja povećao na 82:78, a nervozna Budućnost nije uspela da se vrati.

Po 23 poena su dali Lojd i Dobrić. Davidovac je dodao 12. Kuzmić je pored 5 poena imao i 11 skokova (5 ofanzivnih). Sa druge strane, Vili Rid bi bio MVP da je njegov tim nije izgubio – imao je indeks korisnosti od 35.

Snimak cele utakmice: https://www.youtube.com/watch?v=vQxVbIW61rU

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Skoči na traku sa alatkama