Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Велика победа Звезде за вођство од 1:0 у финалној серији плеј-офа

Фото: Crvena zvezda mts/Đorđe Kostić

Кошаркаши Црвене звезде савладали су подгоричку Будућност резултатом 82:78 у првој утакмици финалне серије доигравања за титулу у регионалној АБА лиги.

Катастрофални шут за 3 поена (5 од 26, 19,2%), успели смо надокнадити одбраном над играчима Будућности који су задужени за поене из даљине и који су нам у прошлости били џелати. Николић скоро да се није приметио на терену, Кобс није могао да погоди када је требало, а Ивановић се појавио тек у последњој четвртини.

Један од такође кључних фактора били су скокови Звезде, нешто у чему нас је Кузмић предводио.Звезда је ушла у меч са више сигурности и повела је са 18:9, након чега Будућност успева да се врати у меч. Лојд је отворио утакмицу поенима са полудистанце. Хол је на исти начин поентирао за 4:2, након чега следи велика серија његових промашених шутева из игре, који су углавном били груби, цигле и изнервирали многе навијаче Звезде, а та серија је трајала до краја меча.

Давидовац је у првој четвртини био активнији у нападу него што је иначе – добро се кретао, намештао се, олакшавао саиграчима да га уоче самог под кошем кад нико од гостију не гледа, а поентирао је и из транзиције – на те начине је постизао поене за 6:4 и 9:4 и допринео првом Звездином благом резултатском одлепљењу. Грешке играча Будућности, Звездина игра у транзицији и сигурност у шуту су деовели до већ поменутих 18:9.

Онда је уследио пад у игри Звезде, Будућност добија доста (оправданих) слободних бацања, а у другој четвртини по први пут стиже у предност (22:20). Игра је била изједначена. Лојд доноси превагу Звезди својим поенима из продора (шут за 2 му је на полувремену био 5 од 5). Кузмић се добро кретао, донео нам 6 скокова на полувремену и био је један од дискретних хероја Звезде у том периоду. Кобс је у 19. минуту добио свој трећи фаул.

Полувреме је окончано поенима Лазића из контре уз звук сирене. Било је 44:38. Највише проблема нам је правио Вили Рид, али су му слободна бацања била мана. Амадео Дела Вале је погодио једну тројку са 9 метара што је био један од занимљивијих потеза Будућности на полувремену. Шут за 3 их је служио, али смо их спречили да их упуте у великом броју, тако да су погодили 3 од 4 на полувремену.

Лојд, који је био непогрешив у шуту за 2 поена, везао је 3 таква промашаја на почетку 3. четвртине. Лош шут за 3 и грешке су довеле до новог преокрета Будућности. Када је резултат био 55:55, Звезда је направила кључну серију на мечу – 15:0, која је трајала до прва 2-3 минута четврте четвртине. Највише поена је тада дао Добрић. Он је у једном тренутку имао и серију од 8:0. Погађао је из контре, погађао је за 3, за 1… наградио је себе за залагање које је постојало и у првом делу меча.

Да се врати неизвесност, постарао се Никола Ивановић – он је дао само 2 поена до последње деонице, а онда је постигао 14. Изнудио је и доста прекршаја за слободна бацања. Смањила је Будућност у 2 наврата и на 4 разлике, а поенима Поповића из контре и на 80:78. Лојд је са слободних бацања повећао на 82:78, а нервозна Будућност није успела да се врати.

По 23 поена су дали Лојд и Добрић. Давидовац је додао 12. Кузмић је поред 5 поена имао и 11 скокова (5 офанзивних). Са друге стране, Вили Рид би био МVP да је његов тим није изгубио – имао је индекс корисности од 35.

Снимак целе утакмице: https://www.youtube.com/watch?v=vQxVbIW61rU

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама