Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezda na krilima Davidovca u finalu plej ofa ABA lige

Foto: ABA league/Dragana Stjepanović

Košarkaši Crvene zvezde slavadali su Igokeu rezultatom 76:53, u trećoj odlučujućoj utakmici polufinalne serije doigravanja za titulu u regionalnoj ligi i pridružili se podgoričkoj Budućnosti u finalu takmičenja. Malo ko je očekivao da će se u ovoj utakmici igrati brza košarka i da će napadi kratko trajati, a to je upravo ono što se desilo u prvom poluvremenu. Nijedna ekipa nije realizovala svoja prva 2 napada. Igokea se izborila za prvi napad na početku meča, odmah je krenula ka košu, a Lojd je ukrao loptu. Zvezdin napad se završio dodavanjem lopte u ruke gostiju od strane Voldena, a onda Lazić krade loptu dok je Igokea bila u tranziciji, nakon čega Lojd šutira air ball. Zatim je usledio mini „revolveraški obračun” Lojda i Karamajkla.

Prvo Džeki Karamajkl zakucava za 2:0 na asistenciju Dalibora Ilića, a Lojd odgovara zakucavanjem posle svog prodora. Karamajkl sa poludistance postiže za 4:2, Lojd trojkom preokreće za 5:4. Od tada je Lojdov šut iz igre potpuno nestao – sem slobodnih bacanja, nije pogodio ništa sve do poslednje četvrtine. Naše glavno napadačko oružje je postao Lendri Noko, prema kojem je bilo usmereno dosta dodavanja i koji je odlično koristio svoje prednosti nad centrima Igokee. Još jednom je Karamajkl imao priliku za koš, ali je Ilić napravio faul nakon njegovog promašaja. Noko je postigao svoje prve poene za 7:4, a Karamajkl iz teške pozicije sa poludistance pogađa za 7:6. Volden je iz prodora povećao na 9:6. Jošilo polaže loptu za 9:8. Kako je vreme prolazilo, ovakva igra je sve više odgovarala Zvezdi, koja je uspela da održi dobar napadački učinak dok je Igokei bilo sve teže da to isprati. Promašaji Edina Atića za 3 poena su najavili Zvezdino rezultatsko „odlepljivanje”.

Foto: Crvena zvezda mts/Đorđe Kostić
Nad Nokom je u 4. minutu napravljen faul koji je doveo do toga da se sudije dogovaraju oko toga da li da sviraju treću ličnu grešku Daliboru Iliću ili prvu ličnu grešku Karamajklu, što se završilo nesportskom Karamajkla. Noko pogađa oba slobodna bacanja, dok dodatni napad ne koristimo zbog promašaja Lazića za 3. Nakon „mrtve lopte” Volden pogađa trojku za 14:8. Grej je vratio trojku odmah po svom ulasku u igru. Lojd je promašio trojku iz velike daljine, ali Noko hvata loptu i iz svog drugog pokušaja je vraća u koš. U sledećem našem napadu Noko ponovo postiže poene, ovoga puta je posle dobre igre leđima sebi napravio poziciju za šut (18:11). Prva slobodna bacanja za Igokeu je imao Klemons, i pogodio je jedno od 2. Klemons je zatim dobro pronašao Jošila pod košem koji maši zicer, a onda Dobrić iz „kornera” pogađa trojku za 21:12. Karamajkl, najraspoloženiji u Igokei do tada, promašio je 2 slobodna bacanja. Sa klupe Igokee su se hvatali za glavu. Noko postiže 2+1. Imao je 11 poena posle prve četvrtine, bez promašaja. Rezultat je bio 24:12. Druga četvrtina je počela trojkom Dejana Davidovca za 27:12. Jovanović i Pot smanjuju na 27:16 i Radonjić traži tajm-aut. Nastavilo se sa kratkotrajnim napadima – Kuzmić i Davidovac (na sjajnu asistenciju Lojda) postižu poene za Zvezdu, a Fundić sam pod košem na asistenciju Talića pogađa za Igokeu. Ognjen Dobrić je svoj treći prekršaj napravio u 13. minutu igre, i to je bio prvi potencijalni problem za Zvezdu. Energija u odbrani ipak nije izostala – Davidovac u sledećem napadu primorava Pota na grešku, a ubrzo zatim poentira pod košem na asistenciju Lojda za 35:18. Lojd je u dotadašnjoj fazi meča bolje proigravao saigrače nego bilo ko ko je igrao na poziciji plejmejkera. Klemons sa slobodnih bacanja smanjuje na 35:20. Davidovac odgovara trojkom. Jovanović, uprkos dobroj odbrani i blokadi Kuzmića, uspeva iz trećeg pokušaja da pogodi za 38:22. Volden sa slobodnih bacanja donosi 40:22. Vrlo energičnu odbranu smo igrali do tada i veliki broj igrača je bio uključen – Dobrić, Davidovac, Lazić… Do svog 40. poena smo stigli za „samo” 16 minuta igre. Igokea pojačava zonski presing, njihovo najjače defanzivno oružje protiv nas. Iako smo uspešno u ranoj fazi napada uspevali da se izborimo sa time i stvorimo sebi povoljne prilike za poene, nismo imali realizaciju a Igokea pravi seriju od 9:0. To je bila prva kriza Zvezde na meču. Prekinuo ju je Simonović svojim poenima. Dejan Davidovac je u drugoj četvrtini bio ono što je Noko bio u prvoj. Sa slobodnih bacanja podiže prednost na 44:31. Lazić je minut i po pre kraja poluvremena stigao do svog trećeg prekršaja, pa je u igru ušao Radanov. Ubrzo postiže svoje prve poene polaganjem preko Edina Atića. Klemons postiže tek drugu trojku Igokee na meču. Poluvreme je zaključeno pogotkom Hola sa poludistance za 48:35. Klemons nastavlja tamo gde je stao u drugoj četvrtini i daje trojku za 48:38.
 
Foto: Crvena zvezda mts/Đorđe Kostić
 
Zvezda je promašila prva 3-4 šuta na početku ove četvrtine. Problemi se nastavljaju Lojdovom trećom ličnom greškom i to uz faul nad Nikolom Jovanovićem koji je poentirao za 2. On je promašio dodatno slobodno bacanje, a Simonović je postao 4. igrač Zvezde sa 3 lične greške. Kada je Jošilo pogodio za 48:42, Radonjić je zatražio tajm-aut. Ipak, sledeći napad je loše organizovan i sveo se na Radanova koji nije uspeo da se snađe. Karamajkl smanjuje na 4 razlike. Dobrić postiže trojku i prekida seriju Igokee. To su Zvezdi bili prvi poeni posle 3 i po minuta igre. Ilić je vratio trojku, a Dobrić je odgovorio na isti način. Pri rezultatu, 54:49 i Nokovom osvajanju lopte ofanzivnim skokom nakon promašaja Lazića za 3, Lazić dobija tehničku grešku i šalje Atića na liniju za slobodna bacanja. Problemi u napadu Zvezde su se nastavili. One dve trojke Dobrića su bili jedini poeni Zvezde u prvih 6+ minuta treće četvrtine.
 
Bili smo u velikoj krizi. Uprkos mnogim ofanzivnim skokovima, mašili smo za 3, mašili sa poludistance, mašili pod košem, primali blokade iz prodora… Noko je napadački bio potpuna suprotnost samome sebi iz prvih 10 minuta. Ni Lojd nije uspeo da se „raspuca”. Srećom po nas, i gosti su vezali 4 napada sa promašajima (Karamajkl 2 air ball-a Jošilo, Grej za 3 poena…) i olakšali posao Zvezdi. Davidovac sa slobodnih bacanja povećava na 56:50. Obe ekipe su nastavile da maše šuteve iz igre u zadnjih minut i po. Jovanović je pogodio jedno od 2 slobodna bacanja za Igokeu u jednoj situaciji i to je bilo sve od njihovih poena do kraja te deonice. Bajić dobija tehničku u poslednjoj sekundi četvrtine, a Noko maši oba slobodna bacanja, pa je rezultat posle 30 minuta igre bio 57:51. Davidovac u kontri postiže poene za 59:51. Lojd je iz poludistance pogodio svoj prvi šut iz igre još od prve četvrtine (61:53), a Davidovac, najraspoloženiji u našoj ekipi, novom trojkom vraća Zvezdi dvocifrenu prednost i pri
 
morava Bajića da traži tajm-aut. Već u prvoj sekundi po završetku tog tajm-auta krademo loptu, a Dobrić pogađa pod košem za 66:53 na dodavanje Lojda. Nakon nove krađe lopte, Davidovac postiže još jednu trojku za +16. Nervozni gosti nastavljaju sa promašajima iz svih pozicija. Dve greške Lojda u vođenju lopte sprečile su Zvezdu da poveća prednost, mada, s obzirom na tok utakmice, to nije predstavljalo veliku brigu. Više od 6 minuta igre je prošlo, a 2 poena Jovanovića su i dalje bili jedini poeni za Igokeu u četvrtini. U trenucima kad nismo bili efikasni u napadu, Davidovac je krao lopte, hvatao skokove… bio je sveprisutan. Naš kratkotrajni poenterski „post” je prekinuo upravo on asistencijom ka Holu za 71:53, čime je Zvezda povratila prednost od +18. Ilić je promašio oba slobodna bacanja. Lojd postiže trojku za +21. Talić je promašio još 2 slobodna bacanja za Igokeu. Ništa im nije išlo za rukom u poslednjoj četvrtini. Na kraju, ostali su na učinku od samo 2 poena u 4/4.
 
Foto: Crvena zvezda mts/Đorđe Kostić
 
Davidovac je, bez sumnje, igrač utakmice – 22 poena, 8 skokova, 4 ukradene lopte, 3 asistencije i indeks korisnosti od 33 za 26:28 minuta igre. Kada je trebalo „slomiti duh” rivala, on je pogađao trojke i vraćao nam rezultatsku prednost iz prvog dela meča. Lojd je loše šutirao, ali je dobro proigravao igrače, hvatao skokove, iznuđivao prekršaje, pogađao slobodna bacanja, pa je uspeo da popravi utisak. Noko je bio „mitska zver” u prvoj četvrtini, nakon čega nije postigao nijedan poen. Ostali nisu imali poseban učinak u napadu, ali je odbrana kod većine njih uglavnom bila na zadovoljavajućem nivou.
Snimak cele utakmice:
 

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama