Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Звезда на крилима Давидовца у финалу плеј офа АБА лиге

Фото: ABA league/Dragana Stjepanović

Кошаркаши Црвене звезде славадали су Игокеу резултатом 76:53, у трећој одлучујућој утакмици полуфиналне серије доигравања за титулу у регионалној лиги и придружили се подгоричкој Будућности у финалу такмичења. Мало ко је очекивао да ће се у овој утакмици играти брза кошарка и да ће напади кратко трајати, а то је управо оно што се десило у првом полувремену. Ниједна екипа није реализовала своја прва 2 напада. Игокеа се изборила за први напад на почетку меча, одмах је кренула ка кошу, а Лојд је украо лопту. Звездин напад се завршио додавањем лопте у руке гостију од стране Волдена, а онда Лазић краде лопту док је Игокеа била у транзицији, након чега Лојд шутира air ball. Затим је уследио мини „револверашки обрачун” Лојда и Карамајкла.

Прво Џеки Карамајкл закуцава за 2:0 на асистенцију Далибора Илића, а Лојд одговара закуцавањем после свог продора. Карамајкл са полудистанце постиже за 4:2, Лојд тројком преокреће за 5:4. Од тада је Лојдов шут из игре потпуно нестао – сем слободних бацања, није погодио ништа све до последње четвртине. Наше главно нападачко оружје је постао Лендри Ноко, према којем је било усмерено доста додавања и који је одлично користио своје предности над центрима Игокее. Још једном је Карамајкл имао прилику за кош, али је Илић направио фаул након његовог промашаја. Ноко је постигао своје прве поене за 7:4, а Карамајкл из тешке позиције са полудистанце погађа за 7:6. Волден је из продора повећао на 9:6. Јошило полаже лопту за 9:8. Како је време пролазило, оваква игра је све више одговарала Звезди, која је успела да одржи добар нападачки учинак док је Игокеи било све теже да то испрати. Промашаји Едина Атића за 3 поена су најавили Звездино резултатско „одлепљивање”.

Фото: Crvena zvezda mts/Đorđe Kostić
Над Ноком је у 4. минуту направљен фаул који је довео до тога да се судије договарају око тога да ли да свирају трећу личну грешку Далибору Илићу или прву личну грешку Карамајклу, што се завршило неспортском Карамајкла. Ноко погађа оба слободна бацања, док додатни напад не користимо због промашаја Лазића за 3. Након „мртве лопте” Волден погађа тројку за 14:8. Греј је вратио тројку одмах по свом уласку у игру. Лојд је промашио тројку из велике даљине, али Ноко хвата лопту и из свог другог покушаја је враћа у кош. У следећем нашем нападу Ноко поново постиже поене, овога пута је после добре игре леђима себи направио позицију за шут (18:11). Прва слободна бацања за Игокеу је имао Клемонс, и погодио је једно од 2. Клемонс је затим добро пронашао Јошила под кошем који маши зицер, а онда Добрић из „корнера” погађа тројку за 21:12. Карамајкл, најрасположенији у Игокеи до тада, промашио је 2 слободна бацања. Са клупе Игокее су се хватали за главу. Ноко постиже 2+1. Имао је 11 поена после прве четвртине, без промашаја. Резултат је био 24:12. Друга четвртина је почела тројком Дејана Давидовца за 27:12. Јовановић и Пот смањују на 27:16 и Радоњић тражи тајм-аут. Наставило се са краткотрајним нападима – Кузмић и Давидовац (на сјајну асистенцију Лојда) постижу поене за Звезду, а Фундић сам под кошем на асистенцију Талића погађа за Игокеу. Огњен Добрић је свој трећи прекршај направио у 13. минуту игре, и то је био први потенцијални проблем за Звезду. Енергија у одбрани ипак није изостала – Давидовац у следећем нападу приморава Пота на грешку, а убрзо затим поентира под кошем на асистенцију Лојда за 35:18. Лојд је у дотадашњој фази меча боље проигравао саиграче него било ко ко је играо на позицији плејмејкера. Клемонс са слободних бацања смањује на 35:20. Давидовац одговара тројком. Јовановић, упркос доброј одбрани и блокади Кузмића, успева из трећег покушаја да погоди за 38:22. Волден са слободних бацања доноси 40:22. Врло енергичну одбрану смо играли до тада и велики број играча је био укључен – Добрић, Давидовац, Лазић… До свог 40. поена смо стигли за „само” 16 минута игре. Игокеа појачава зонски пресинг, њихово најјаче дефанзивно оружје против нас. Иако смо успешно у раној фази напада успевали да се изборимо са тиме и створимо себи повољне прилике за поене, нисмо имали реализацију а Игокеа прави серију од 9:0. То је била прва криза Звезде на мечу. Прекинуо ју је Симоновић својим поенима. Дејан Давидовац је у другој четвртини био оно што је Ноко био у првој. Са слободних бацања подиже предност на 44:31. Лазић је минут и по пре краја полувремена стигао до свог трећег прекршаја, па је у игру ушао Раданов. Убрзо постиже своје прве поене полагањем преко Едина Атића. Клемонс постиже тек другу тројку Игокее на мечу. Полувреме је закључено поготком Хола са полудистанце за 48:35. Клемонс наставља тамо где је стао у другој четвртини и даје тројку за 48:38.
 
Фото: Crvena zvezda mts/Đorđe Kostić
 
Звезда је промашила прва 3-4 шута на почетку ове четвртине. Проблеми се настављају Лојдовом трећом личном грешком и то уз фаул над Николом Јовановићем који је поентирао за 2. Он је промашио додатно слободно бацање, а Симоновић је постао 4. играч Звезде са 3 личне грешке. Када је Јошило погодио за 48:42, Радоњић је затражио тајм-аут. Ипак, следећи напад је лоше организован и свео се на Раданова који није успео да се снађе. Карамајкл смањује на 4 разлике. Добрић постиже тројку и прекида серију Игокее. То су Звезди били први поени после 3 и по минута игре. Илић је вратио тројку, а Добрић је одговорио на исти начин. При резултату, 54:49 и Ноковом освајању лопте офанзивним скоком након промашаја Лазића за 3, Лазић добија техничку грешку и шаље Атића на линију за слободна бацања. Проблеми у нападу Звезде су се наставили. Оне две тројке Добрића су били једини поени Звезде у првих 6+ минута треће четвртине.
 
Били смо у великој кризи. Упркос многим офанзивним скоковима, машили смо за 3, машили са полудистанце, машили под кошем, примали блокаде из продора… Ноко је нападачки био потпуна супротност самоме себи из првих 10 минута. Ни Лојд није успео да се „распуца”. Срећом по нас, и гости су везали 4 напада са промашајима (Карамајкл 2 air ball-a Јошило, Греј за 3 поена…) и олакшали посао Звезди. Давидовац са слободних бацања повећава на 56:50. Обе екипе су наставиле да маше шутеве из игре у задњих минут и по. Јовановић је погодио једно од 2 слободна бацања за Игокеу у једној ситуацији и то је било све од њихових поена до краја те деонице. Бајић добија техничку у последњој секунди четвртине, а Ноко маши оба слободна бацања, па је резултат после 30 минута игре био 57:51. Давидовац у контри постиже поене за 59:51. Лојд је из полудистанце погодио свој први шут из игре још од прве четвртине (61:53), а Давидовац, најрасположенији у нашој екипи, новом тројком враћа Звезди двоцифрену предност и при
 
морава Бајића да тражи тајм-аут. Већ у првој секунди по завршетку тог тајм-аута крадемо лопту, а Добрић погађа под кошем за 66:53 на додавање Лојда. Након нове крађе лопте, Давидовац постиже још једну тројку за +16. Нервозни гости настављају са промашајима из свих позиција. Две грешке Лојда у вођењу лопте спречиле су Звезду да повећа предност, мада, с обзиром на ток утакмице, то није представљало велику бригу. Више од 6 минута игре је прошло, а 2 поена Јовановића су и даље били једини поени за Игокеу у четвртини. У тренуцима кад нисмо били ефикасни у нападу, Давидовац је крао лопте, хватао скокове… био је свеприсутан. Наш краткотрајни поентерски „пост” је прекинуо управо он асистенцијом ка Холу за 71:53, чиме је Звезда повратила предност од +18. Илић је промашио оба слободна бацања. Лојд постиже тројку за +21. Талић је промашио још 2 слободна бацања за Игокеу. Ништа им није ишло за руком у последњој четвртини. На крају, остали су на учинку од само 2 поена у 4/4.
 
Фото: Crvena zvezda mts/Đorđe Kostić
 
Давидовац је, без сумње, играч утакмице – 22 поена, 8 скокова, 4 украдене лопте, 3 асистенције и индекс корисности од 33 за 26:28 минута игре. Када је требало „сломити дух” ривала, он је погађао тројке и враћао нам резултатску предност из првог дела меча. Лојд је лоше шутирао, али је добро проигравао играче, хватао скокове, изнуђивао прекршаје, погађао слободна бацања, па је успео да поправи утисак. Ноко је био „митска звер” у првој четвртини, након чега није постигао ниједан поен. Остали нису имали посебан учинак у нападу, али је одбрана код већине њих углавном била на задовољавајућем нивоу.
Снимак целе утакмице:
 

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама