Košarka Košarka/Ženska košarka Košarka/Izveštaji i analize

Juniorke šampionke Srbije

KKŽ Crvena zvezda Kombank je juniorski šampion Srbije! U neizvesnoj završnici finala crveno-bele su savladale ekipu Radivoj Korać 69-66 i posle tri godine vratile trofej na Mali Kalemegdan.

Ponovo su mnogi i učesnici i akteri pre samog završnog turnira otpisali Crvenu zvezdu u svojim razmišljanjima i hvalospevima. Kao i naše seniorke. I ponovo je Crvena zvezda odgovorila na terenu. Drugi su “najbolji”, ali mi osvajamo titule.

Iako dešavanja na parketu do ulaska u poslednji minut nisu nagoveštavala da ćemo gledati neizvesnu završnicu u hali “Mega fektori”, utakmica je rešena na jedan posed. Crvena zvezda je imala priliku da potvrdi pobedu, ali se nisu snašle u poslednjem napadu, da bi posle tajm-auta na 14 sekundi do kraja meča, Nevena Rosić preuzela odgovnornost, ali je napravila grešku u koracima. Zvezda je sačuvala loptu, Marija Avlijaš pogodila oba penala i trofej je zasluženo vraćen u vitrine našeg kluba.

Izjednačenih prvih deset minuta, u kojoj nijedna ekipa nije uspevala da se odlepi, i pored prilika koje su imale, Tamara Čorto je poenima nakon prodora donela Crvenoj zvezdi prednost, 19-18. Istu “sliku” smo videli i u nastavku. Izabranice Nemanje Planojevića nisu iskoristile osam slobodnih bacanja i dva zicera u kontri, ali je seriju 6-0 kreirala Iva Kecman za +5, (32-27), ali je brzo morala van irge zbog tri faula. Odgovorile su istom merom devojke u plavim dresovima preko Marine Davinić, pa su se do kraja drugog perioda igre ekipe smenjivale u vođstvu. Prednost crveno-belima donela je Ana Milanović za 39-37.

Treća četvrtina pripala je Zvezdi. Energičnije, odlučnije su ušle u nastavku, serijom 7-0 “naterale” na tajm-aut trenera Radivoj Koraća, (46-37). Nastavile su seriju preko kapitena Čorto i posle tajm-auta crveno-bele do 9-0 i došle do prve dvocifrene prednosti na meču, koju su čuvale do kraja četvrtine, (48-37). Nevena Rosić je pogodila uz faul i prekinula seriju, ali je uzvratila Marija Avlijaš, a odlična u odbrani bila Dunja Zečević i u potpunosti zaustavila i nadigrala Jovanu Boričić, koja nije uspela da postigne ni poen u trećem kvartalu. Iz teške situacije nakon ofanzivnog skoka i skok-šuta, Marija Avlijaš je pogodila za 57-44 pred poslednjih deset minuta.

Opterećeni faulovima uzdanica ekipe – Davinić, Rosić, Boričić, Radivoj Korać je krenuo na sve ili ništa. Zvezda je čuvala vođstvo, ali nije uspevala da iskoristi slobodna bacanja i dodatno uveća razliku, što je malo po malo ulivalo nesigurnost. Tamara Čorto i Dunja Zečević su vratili Zvezdi +10 u 37.minutu (66-56), a Sara Vasiljević bila polovična sa penala za 67-59 u 39.minutu, posle petog faula Marine Davinić. Međutim, usledila je serija Radivoj Koraća u poslednjem minutu. Serija 7-0 za 67-66 i 36 sekundi do kraja. Crvena zvezda je imala napad, ali je loše dodavanje vratilo loptu preko pola, što je donelo priliku Radivoj Koraću da ima priliku da u poslednjem napadu osvoji trofej. Posle tajm-auta na 14 sekundi do kraja meča, Nevena Rosić je preuzela odgovornost, ali je napravila grešku u koracima. Zvezda je sačuvala loptu, Avlijaš iskoristila oba penala za 69-66 i slavlje je moglo da počne.

Najefikasnija je upravo bila Marija Avlijaš, uz novi dabl-dabl učinak – 19 poena, 10 skokova. Tamara Čorto je ubacila 18 poena, Jovana Spasovski je takođe ostvarila dabl-dabl: 13 poena i 10 skokova.

KKŽ Crvena zvezda Kombank: Marković, Runić, Čorto 18 (5sk 2as), Kecman 6 (1sk 1ukl), Vasiljević 1 (4sk 4as 2ukl), Zečević 7 (12sk 7blk), Ivanović, Spasovski 13 (10sk 4ukl), Avlijaš 19 (10sk), Milanović 5 (4sk 1blk), Vulović, Romčević. Trener: Nemanja Planojević

MVP priznanje “Dragana Vuković” završnog turnira pripalo je kapitenu Crvene zvezde, Tamari Čorto, sa 58 indeksnih poena, prosečno 19,8 po meču. Tamari je priznanje uručio Goran Vuković, brat Dragane Vuković. Tamara se u februaru vratila na parket posle duže pauze zbog operacije i povrede prednjih ukrštenih ligamenata, po drugi put. Povratak, na kakav način.

Prvo mesto i šampionsku titulu Prvenstva Srbije za juniorke za sezonu 2020/2021 osvojila je ekipa Crvene zvezde Kombank. Zlatne medalje uručili su bivša reprezentativka Sanja Reljić i Bojan Popović, dok je šampionski pehar crveno-belim devojkama dodelila Sanja Reljić.

Košarkaški savez Srbije dodelio je plaketu Ženskom košarkaškom klubu Art Basket za sjajnu organizaciju Finalnog turnira Prvenstva Srbije za juniorke 2020/2021. Plaketu je glavni delegat turnira Vladimir Živanović uručio Goranu Šanjeviću, predstavniku Art Basketa. Najbolji strelac završnog turnira je Sofija Ždrnja iz ekipe Novosadska ŽKA sa ukupno 60 poena, ili prosečno 20 poena po utakmici. Pehar za najboljeg strelca turnira uručio joj je Goran Vuković.

Pehar za četvrto mesto ekipi Duge iz Šapca uručio je Vladimir Živanović. Bronzane medalje trećeplasiranoj ekipi Novosadskoj ŽKA uručili su član UO KSS Dragana Kontić i komesar lige Bojan Popović, a pehar za treće mesto Novosađankama je dodelila Dragana Kontić.

Srebrne medalje ekipi Radivoj Koraća dodelili su Jelena Popović i komesar takmičenja Bojan Popović, a pehar za drugo mesto uručio je Bojan Popović.

KKŽ Crvena zvezda Kombank čestita učesnicima i ekipama koje su osvojile medalje.

Veliko bravo crveno-bele devojke!

Izvor: SDCZ, zvanični sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama