Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezda se opet obrukala u Laktašima

Foto: Igokea/Nikola Vuruna
Ni drugi put ove sezone se Zvezda nije lepo provela u Laktašima. Prvih nekoliko minuta, dok su obe ekipe tražile svoju igru, Zvezda je imala nizove promašaja čime je svoje ofanzivne skokove učinila nebitnim. Kada je Lazić poentirao za 2:2 uz dosta sreće nakon odbitka, krenula je Igokeina serija poena koja se kasnije ispostavila kao ključni udarac od kojeg Zvezda nije uspela da se oporavi – Ilić, Jošilo i Atić su Igokei doneli prednost od 15:2. Lojd je poentirao iz reketa nakon prodora za 15:4, a zatim Klemons biva fauliran pri šutu za 3 poena i pogađa sva 3 slobodna bacanja za 18:4. Zvezda je uspela da smanji razliku do kraja četvrtine, uglavnom poenima iz reketa – prodori, polaganja, flouteri, a jedinu trojku je postigao Davidovac. Posle 10 minuta igre bilo je 23:13. Zvezda četvrtinu otvara poenima Dobrića uz faul, bez realizacije dodatnog slobodnog bacanja.
 
Ubrzo zatim kreće serija pogodaka za 3 poena domaćih koja im vraća dvocifrenu prednost. Od tada pa sve do poslednje četvrtine nismo bili na jednocifrenom zaostatku. Trojke su pogađali Pot (pogodio samo dno mrežice) i Grej, što je izazvalo dodatnu nervozu kod Zvezde. Igokea je povela 34:17 i primorala Radonjića da traži tajm-aut. Davidovac je svojom drugom trojkom na meču smanjio na 34:20, a to je bilo sve od Zvezdinog šuta za 3 na poluvremenu. Izgubljene lopte Voldena, greške njega i Noka, sprečile su Zvezdu da se približi. Na pauzi je bilo 45:31. Agonija se nastavila i u trećoj četvrtini. Igokea je dugo održavala visoku realizaciju šuta iz igre, a za 3 poena je iznosio 60-ak %, naspram naših 3/13 za 3 poena i ispod 40% šuta iz igre posle prva 23-24 minuta. Ni tehnička Bajića nam nije pomogla – Lojd maši slobodno bacanje, a Volden gubi loptu u sledećem napadu. Igokea postepeno povećava razliku koja je stigla i do 20 poena (54:34) a zatim i 21 (60:39). Smešio se potop kao onaj u 12. kolu ove sezone kad je bilo -20 na kraju (a u jednom trenutku i oko 33 razlike). Treća četvrtina završena je rezultatom 65:48 trojkom Dobrića. Grej biva fauliran za 3 slobodna bacanja, pogađa sva i vraća domaćima +20. Ipak, želja za povratkom u meč nije nedostajala Zvezdi – serijom od 5 poena Simonovića i 2 poena Davidovca smanjujemo na 13 razlike 8 minuta pre kraja i Bajić traži tajm-aut. Dobrić i Simonović su nas predvodili u smanjenju prednosti domaćih. Međutim, kada smo stigli do 73:62, oba tima su počela sa stagnacijom od oko 2 minuta. To je prekinuo Simonović sa slobodnih bacanja kada smo se prvi put od uvodnih delova druge četvrtine približili na jednocifren zaostatak (73:64). Na žalost, bilo je kasno. Do kraja je ostalo 2:48 minuta, a obe ekipe su bile izašle iz bonusa, što je značilo slobodna bacanja i jednih i drugih, a u tim okolnostima je to mnogo više odgovaralo Igokei. Na kraju meča smo videli promašaje za 2 poena Lojda, Hola, Radanova, uglavnom praćenih prekršajima, pa je Igokea povećala prednost do konačnih 81:68. Odbrana je bila neuporedivo lošija nego u prvom meču. U drugom poluvremenu ju je koliko-toliko i bilo, a u prvom samo u tragovima. Za prelaznu ocenu su bili samo Dobrić (jedini sa pristojnim šutem za 3 poena kod nas danas – 4 od 7), Davidovac, možda Simonović zbog zadnje četvrtine. Noko je skokovima učinio da mu indeks korisnosti bude 3. najveći u timu (12) ali je mnogo grešio da bi se moglo reći da je bio dobar. Volden, koliko je bio dobar u prvom meču, toliko je bio loš u drugom – promašio je svih 7 šuteva iz igre, dobio 5 ličnih grešaka, olako gubio lopte i to uglavnom kada je bilo najvažnije… Lojd je dao 11 poena. Bio je ispod svog nivoa. Promašio je sva svoja 4 šuta za 3 poena. Nakon odlaska Simanića, O’Brajanta i povrede Jagodić-Kuridže, Duop Rit nam je jedina prava „četvorka”, a u oba meča ove serije protiv Igokee je bio beskoristan. Kuzmić je imao dobar potez kad je postigao svoj jedini koš. Ostalo – ništa posebno, i kratko je igrao.
 
Pristup, pre svega u prvom poluvremenu je bio razočaravajuć, mada, kada se osvrnemo na prošlost, videćemo da je Zvezda i svoje 3 prethodne 1/2-finalne serije rešila tek u „majstorici”. Prvo je 2016/17 protiv Budućnosti igrala 3. meč i dobila ga je sa 23 razlike. Sezonu kasnije pao je Mornar sa +19 u trećem meču, a sezonu posle te i Partizan sa +21. Valjda će i ove sezone da se nastavi pozitivna tradicija u trećim mečevima 1/2-finala, što je moguće samo uz maksimalnu ozbiljnost tokom celog meča.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama