Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Звезда се опет обрукала у Лакташима

Фото: Игокеа/Никола Вуруна
Ни други пут ове сезоне се Звезда није лепо провела у Лакташима. Првих неколико минута, док су обе екипе тражиле своју игру, Звезда је имала низове промашаја чиме је своје офанзивне скокове учинила небитним. Када је Лазић поентирао за 2:2 уз доста среће након одбитка, кренула је Игокеина серија поена која се касније испоставила као кључни ударац од којег Звезда није успела да се опорави – Илић, Јошило и Атић су Игокеи донели предност од 15:2. Лојд је поентирао из рекета након продора за 15:4, а затим Клемонс бива фаулиран при шуту за 3 поена и погађа сва 3 слободна бацања за 18:4. Звезда је успела да смањи разлику до краја четвртине, углавном поенима из рекета – продори, полагања, флоутери, а једину тројку је постигао Давидовац. После 10 минута игре било је 23:13. Звезда четвртину отвара поенима Добрића уз фаул, без реализације додатног слободног бацања.
 
Убрзо затим креће серија погодака за 3 поена домаћих која им враћа двоцифрену предност. Од тада па све до последње четвртине нисмо били на једноцифреном заостатку. Тројке су погађали Пот (погодио само дно мрежице) и Греј, што је изазвало додатну нервозу код Звезде. Игокеа је повела 34:17 и приморала Радоњића да тражи тајм-аут. Давидовац је својом другом тројком на мечу смањио на 34:20, а то је било све од Звездиног шута за 3 на полувремену. Изгубљене лопте Волдена, грешке њега и Нока, спречиле су Звезду да се приближи. На паузи је било 45:31. Агонија се наставила и у трећој четвртини. Игокеа је дуго одржавала високу реализацију шута из игре, а за 3 поена је износио 60-ак %, наспрам наших 3/13 за 3 поена и испод 40% шута из игре после прва 23-24 минута. Ни техничка Бајића нам није помогла – Лојд маши слободно бацање, а Волден губи лопту у следећем нападу. Игокеа постепено повећава разлику која је стигла и до 20 поена (54:34) а затим и 21 (60:39). Смешио се потоп као онај у 12. колу ове сезоне кад је било -20 на крају (а у једном тренутку и око 33 разлике). Трећа четвртина завршена је резултатом 65:48 тројком Добрића. Греј бива фаулиран за 3 слободна бацања, погађа сва и враћа домаћима +20. Ипак, жеља за повратком у меч није недостајала Звезди – серијом од 5 поена Симоновића и 2 поена Давидовца смањујемо на 13 разлике 8 минута пре краја и Бајић тражи тајм-аут. Добрић и Симоновић су нас предводили у смањењу предности домаћих. Међутим, када смо стигли до 73:62, оба тима су почела са стагнацијом од око 2 минута. То је прекинуо Симоновић са слободних бацања када смо се први пут од уводних делова друге четвртине приближили на једноцифрен заостатак (73:64). На жалост, било је касно. До краја је остало 2:48 минута, а обе екипе су биле изашле из бонуса, што је значило слободна бацања и једних и других, а у тим околностима је то много више одговарало Игокеи. На крају меча смо видели промашаје за 2 поена Лојда, Хола, Раданова, углавном праћених прекршајима, па је Игокеа повећала предност до коначних 81:68. Одбрана је била неупоредиво лошија него у првом мечу. У другом полувремену ју је колико-толико и било, а у првом само у траговима. За прелазну оцену су били само Добрић (једини са пристојним шутем за 3 поена код нас данас – 4 од 7), Давидовац, можда Симоновић због задње четвртине. Ноко је скоковима учинио да му индекс корисности буде 3. највећи у тиму (12) али је много грешио да би се могло рећи да је био добар. Волден, колико је био добар у првом мечу, толико је био лош у другом – промашио је свих 7 шутева из игре, добио 5 личних грешака, олако губио лопте и то углавном када је било најважније… Лојд је дао 11 поена. Био је испод свог нивоа. Промашио је сва своја 4 шута за 3 поена. Након одласка Симанића, О’Брајанта и повреде Јагодић-Куриџе, Дуоп Рит нам је једина права „четворка”, а у оба меча ове серије против Игокее је био бескористан. Кузмић је имао добар потез кад је постигао свој једини кош. Остало – ништа посебно, и кратко је играо.
 
Приступ, пре свега у првом полувремену је био разочаравајућ, мада, када се осврнемо на прошлост, видећемо да је Звезда и своје 3 претходне 1/2-финалне серије решила тек у „мајсторици”. Прво је 2016/17 против Будућности играла 3. меч и добила га је са 23 разлике. Сезону касније пао је Морнар са +19 у трећем мечу, а сезону после те и Партизан са +21. Ваљда ће и ове сезоне да се настави позитивна традиција у трећим мечевима 1/2-финала, што је могуће само уз максималну озбиљност током целог меча.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама