Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvzeda povela u polufinalu plej ofa

Foto: Crvena zvezda mts
Košarkaši Crvene zvezde savladali su gostujuću Igokeu sa 76:61 u prvom meču 1/2-finalne serije doigravanja za titulu prvaka regiona! U prve 3 četvrtine smo videli veliku borbu obe ekipe, taktičko nadmudrivanje trenera Radonjića sa Bajićem koji je nedavno proglašen za najboljeg trenera ovog takmičenja, da bi Zvezda u poslednjoj četvrtini ubedljivo nadigrala rivale!
 
Prva četvrtina je bila izjednačena. Uglavnom je Zvezda vodila, ali bi Igokea imala odgovor za sve. U tom periodu je 6 poena postigao Volden iz dva pokušaja za 3, Lojd je postigao 4 poena iz 2 prodora i polaganja, Davidovac je postigao 2 poena na početku meča iz ofanzivnog skoka nakon promašaja Lazića, a pri kraju četvrtine je postigao dvojku iz pozicije za slobodna bacanja. Noko je na dodavanje Voldena postigao koš uz faul, nakon čega nije iskoristio dodatno slobodno bacanje. Hol je dao flouter za 20:18. Lazić je imao dva loša prodora i promašaja, a iz jedne kontre je iznudio prekršaj i imao 1/2 sa penala. Od odbrambenih detalja, ističu se Dobrićeva blokada kod kontre Igokee, kao i dobra odbrana Lazića nad Karamajklom pri rezultatu 8:9. Kad god bi zalaganje u odbrani bilo na visokom nivou, istakle bi se ograničenosti gostiju, ali je bilo teško održati visok nivo odbrane na ovakvoj utakmici, pa je Igokea često pogađala iz daljine kad joj je trebalo. Obe ekipe su približno jednako grešile u vid u dodavanja lopte rivalu i bacanja lopti u aut. Posle prvih 10 minuta je bilo 20:20.
Dobrić je sa svoja 4 poena otvorio drugu četvrtinu, prvo je nakon velike borbe pod košem uspeo da „ugura” loptu, a kasnije je poentirao iz kontre nakon što je Simonović bio blokiran. Igokea odgovara sa 3 trojke (Grej h2 i Atić) za 24:29 i Radonjić je zatražio tajm-aut. Odmah je stigao odgovor – Lojd, Davidovac i Volden su doneli preokret za 33:30. Od tog trenutka, mnogo bolja igra Igokee. Lako su dolazili do poena, poveli i sa +6 (33:39). Uspeli smo da smanjimo na poen zaostatka (39:40), a onda Klemons dodaje loptu Karmajklu koji iz alley-oop-a, stavlja tačku na poluvreme – 39:42. Lojd je bio najefikasniji na poluvremenu sa 9 poena, po 7 su dali Volden i Davidovac, Dobrić 5, po 4 Hol i Noko (koji je ponovo imao situaciju 2+1, ali je promašio slobodno bacanje) Simonović 2, a Lazić 1.
 
 
Treća četvrtina je bila najtvrđa do tada. Obe ekipe su dale po 5 poena za 5 minuta, dobrom odbranom su često primorale rivala na šuteve iz teških pozicija i greške. Prve poene za nas je dao Volden iz floutera, a onda je Lazić je pogodio oba svoja šuta za 3 poena. Međutim, u početku bi svako naše izjednačenje bilo praćeno lakim poenima gostiju u ranoj fazi napada. Bilo je tu i nekoliko srećnih pogodaka gostiju – u vidu trojke i dvojke o tablu. Prednost nam je vratio Lazić svojom trećom pogođenom trojkom iz 4 pokušaja (56:53). Pre toga je dodao Dobriću za zakucavanje. Može se reći da se u ovoj četvrtini iskupio za sramotne poteze iz prvog perioda. Na kraju 3/4 je bilo 56:55 za Zvezdu.
 
Na početku poslednje deonice smo razliku povećali zahvaljujući lošim odlukama igrača Igokee pod našim košem, u vidu bespotrebnih zaletanja i loših polaganja. Sa druge strane, Zvezda je sa slobodnih bacanja i prodora za 2 poena postepeno povećavala prednost (66:58). Igokea je dala samo 3 poena za 4 i po minuta igre, a onda je Simonović dobio tehničku grešku. Ni to im nije pomoglo. Prvo je Volden flouterom vratio 8 razlike, a zatim smo odigrali odličnu timsku odbranu i Lojd iz sledećeg napada pogađa 3+1 i donosi nam po prvi put dvocifrenu prednost na meču (72:60). Sve nervozniji su bili gosti. Talić je napravio faul, Lojd je pogodio oba slobodna bacanja, i razlika je bila +14 na oko 3:20 minuta do kraja. Lazićevo presecanje pasa i osvajanje lopte za Zvezdu pri 74:61 dovelo je do aplauza malobrojnih prisutnih na meču. Rival je bio slomljen, a pobednik poznat. Lojd ponovo pogađa flouter za +15, a Igosi ubrzo maše trojku. U poslednjem minutu smo videli i Uskokovića. Na kraju, pobeda od 76:61.
 
 

Onome ko nije gledao utakmicu bi se činilo da je pobeda bila rutinska, a zapravo joj je prethodnila „rovovska bitka” u prvih 30 minuta igre.

Lojd je meč završio sa 21 poenom, uprkos tome što je bio dobro čuvan i što je utisak u pojedinim delovima prvog poluvremena bio da neće imati mnogo šuteva na meču. Volden je danas bio pravi vođa na terenu i zasluženo je MVP. Imao je 13 poena, dosta iznuđenih prekršaja rivala, nijednu izgubljenu loptu, i za nekog ko nije primarno plejmejker se pokazao solidno u organizaciji igre. I Dobrić je bio zapažen sa 12 poena. Lazić je dodao 10. Davidovac, Noko i Simonović su ostali na svom poenterskom učinku sa poluvremena (7, 4 i 2), s tim što je Noko imao dobro skakačko veče sa 9 skokova (4 ofanzivna). Hol je imao 6 poena, 4 skoka i 2 asistencije. Kuzmić je iz slobodnog bacanja u drugom poluvremenu postigao svoj jedini poen na meču.

Snimak cele utakmice: 

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama