Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Звзеда повела у полуфиналу плеј офа

Фото: Црвена звезда мтс
Кошаркаши Црвене звезде савладали су гостујућу Игокеу са 76:61 у првом мечу 1/2-финалне серије доигравања за титулу првака региона! У прве 3 четвртине смо видели велику борбу обе екипе, тактичко надмудривање тренера Радоњића са Бајићем који је недавно проглашен за најбољег тренера овог такмичења, да би Звезда у последњој четвртини убедљиво надиграла ривале!
 
Прва четвртина је била изједначена. Углавном је Звезда водила, али би Игокеа имала одговор за све. У том периоду је 6 поена постигао Волден из два покушаја за 3, Лојд је постигао 4 поена из 2 продора и полагања, Давидовац је постигао 2 поена на почетку меча из офанзивног скока након промашаја Лазића, а при крају четвртине је постигао двојку из позиције за слободна бацања. Ноко је на додавање Волдена постигао кош уз фаул, након чега није искористио додатно слободно бацање. Хол је дао флоутер за 20:18. Лазић је имао два лоша продора и промашаја, а из једне контре је изнудио прекршај и имао 1/2 са пенала. Од одбрамбених детаља, истичу се Добрићева блокада код контре Игокее, као и добра одбрана Лазића над Карамајклом при резултату 8:9. Кад год би залагање у одбрани било на високом нивоу, истакле би се ограничености гостију, али је било тешко одржати висок ниво одбране на оваквој утакмици, па је Игокеа често погађала из даљине кад јој је требало. Обе екипе су приближно једнако грешиле у вид у додавања лопте ривалу и бацања лопти у аут. После првих 10 минута је било 20:20.
Добрић је са своја 4 поена отворио другу четвртину, прво је након велике борбе под кошем успео да „угура” лопту, а касније је поентирао из контре након што је Симоновић био блокиран. Игокеа одговара са 3 тројке (Греј х2 и Атић) за 24:29 и Радоњић је затражио тајм-аут. Одмах је стигао одговор – Лојд, Давидовац и Волден су донели преокрет за 33:30. Од тог тренутка, много боља игра Игокее. Лако су долазили до поена, повели и са +6 (33:39). Успели смо да смањимо на поен заостатка (39:40), а онда Клемонс додаје лопту Кармајклу који из alley-oop-a, ставља тачку на полувреме – 39:42. Лојд је био најефикаснији на полувремену са 9 поена, по 7 су дали Волден и Давидовац, Добрић 5, по 4 Хол и Ноко (који је поново имао ситуацију 2+1, али је промашио слободно бацање) Симоновић 2, а Лазић 1.
 
 
Трећа четвртина је била најтврђа до тада. Обе екипе су дале по 5 поена за 5 минута, добром одбраном су често приморале ривала на шутеве из тешких позиција и грешке. Прве поене за нас је дао Волден из флоутера, а онда је Лазић је погодио оба своја шута за 3 поена. Међутим, у почетку би свако наше изједначење било праћено лаким поенима гостију у раној фази напада. Било је ту и неколико срећних погодака гостију – у виду тројке и двојке о таблу. Предност нам је вратио Лазић својом трећом погођеном тројком из 4 покушаја (56:53). Пре тога је додао Добрићу за закуцавање. Може се рећи да се у овој четвртини искупио за срамотне потезе из првог периода. На крају 3/4 је било 56:55 за Звезду.
 
На почетку последње деонице смо разлику повећали захваљујући лошим одлукама играча Игокее под нашим кошем, у виду беспотребних залетања и лоших полагања. Са друге стране, Звезда је са слободних бацања и продора за 2 поена постепено повећавала предност (66:58). Игокеа је дала само 3 поена за 4 и по минута игре, а онда је Симоновић добио техничку грешку. Ни то им није помогло. Прво је Волден флоутером вратио 8 разлике, а затим смо одиграли одличну тимску одбрану и Лојд из следећег напада погађа 3+1 и доноси нам по први пут двоцифрену предност на мечу (72:60). Све нервознији су били гости. Талић је направио фаул, Лојд је погодио оба слободна бацања, и разлика је била +14 на око 3:20 минута до краја. Лазићево пресецање паса и освајање лопте за Звезду при 74:61 довело је до аплауза малобројних присутних на мечу. Ривал је био сломљен, а победник познат. Лојд поново погађа флоутер за +15, а Игоси убрзо маше тројку. У последњем минуту смо видели и Ускоковића. На крају, победа од 76:61.
 
 

Ономе ко није гледао утакмицу би се чинило да је победа била рутинска, а заправо јој је претходнила „рововска битка” у првих 30 минута игре.

Лојд је меч завршио са 21 поеном, упркос томе што је био добро чуван и што је утисак у појединим деловима првог полувремена био да неће имати много шутева на мечу. Волден је данас био прави вођа на терену и заслужено је MVP. Имао је 13 поена, доста изнуђених прекршаја ривала, ниједну изгубљену лопту, и за неког ко није примарно плејмејкер се показао солидно у организацији игре. И Добрић је био запажен са 12 поена. Лазић је додао 10. Давидовац, Ноко и Симоновић су остали на свом поентерском учинку са полувремена (7, 4 и 2), с тим што је Ноко имао добро скакачко вече са 9 скокова (4 офанзивна). Хол је имао 6 поена, 4 скока и 2 асистенције. Кузмић је из слободног бацања у другом полувремену постигао свој једини поен на мечу.

Снимак целе утакмице: 

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама