Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezda demolirala Zadar za prvo mesto

Odličnu igru iz prethodne dve utakmice, košarkaši Crvene zvezde nastavili su i u današnjem meču u Zadru, koji se usled zauzetosti dvorane „Krešimir Ćosić” zbog igranja futsal Lige šampona, igrao u „Jazinama”. Naš tim je krenuo jako od samog početka – dobar protok lopte, lak dolazak u poziciju za otvrene šuteve i njihova dobra realizacija (pre svega za 3 poena) bili su i više nego dovoljni protiv zonske odbrane domaćih. Zvezda je povela sa 8:0, kasnije i sa 17:3, a serije poena su im bile prekidane sa slobodnih bacanja, sve dok Onuaku nije zakucao iz „alley-up-a” uz faul. Šut iz igre je tada bio 7 od 10 (3 od 3 za 3 poena), a sa druge strane, Zadrani su za svaki poen morali ozbiljno da se pomuče i često su bili primorani na šuteve iz teških pozicija, što je govorilo dovoljno o Zvezdinoj odbrani. U drugom delu prve četvrtine su na redu bila slobodna bacanja i za Zvezdu – Lojd i Simonović su u kratkom periodu faulirani pri šutu za 3 poena.
 
Maksimalnom realizacijom iz tih situacija Zvezda je stigla do 23:5.
Prvu izgubljenu loptu Zvezde smo videli tek posle 8 minuta kada se Simonović okliznuo. Vremenom su domaći lakše dolazili do poena, ali su Lojd, Volden i Dobrić imali odgovore u vidu prodora za 2+1 i trojki, pa su pri kraju četvrtine povećali razliku i na +23. Prva četvrtina je završena rezultatom 36:18, a zaključena je trojkom Kartera. Trojkom Zadrani otvaraju i drugu četvrtinu preko Jordana. U njoj nismo bili ozbiljni kao u prvoj – u ranoj fazi smo videli Lojdovo dodavanje lopte u ruke rivala, a zatim i promašene šuteve sa distance Simonovića i njega. Domaći to nisu znali da iskoriste i skoro svaka naša greška bila bi praćena nekom njihovom (koraci, „kucanje eksera” pod košem, faul u napadu). Lazić je posle 15 minuta izašao iz igre zbog 3 prekršaja, ali je iz njegovog duela sa Karterom, završenim tehničkom greškom rivala, realizovao oba slobodna bacanja, i obezbedio dodatni napad iz koga je Dobrić trojkom vratio Zvezdi +22.
 
Ni nešto ležernija igra Zvezde u pojedinim trenucima nije sprečila da prednost ostane ubedljiva. Na poluvremenu smo vodili sa 54:35. Još jedan parametar po kome se može videti uspešnost prve četvrtine po Zvezdu bio je taj što je ona u njoj postigla poen više nego što je Zadar dao u celom prvom poluvremenu! Najefikasniji kod nas su bili Lojd (12), Volden (11), Dobrić (11) i Lazić (8). Treća četvrtina nije bila efikasna kao prethodne. Centri su pravili prekršaje u napadu, Hol je gubio loptu, domaćima se stvorila prilika da se ozbiljnije rezultatski približe, a 14 razlike je bilo najbliže čemu su stigli u toj četvrtini. Kao potencijalni problem delovala je činjenica da je Zadar prvi faul u 3/4 napravio posle 6 minuta, dok je Zvezda izašla iz bonusa mnogo ranije. Međutim, trojka Rita pred kraj četvrtine donela je Zvezdi +17 i najavila mirniju završnicu. Zadnja deonica je više bila „odrađivanje posla”.
 
Loša organizacija igre Zvezde je borbenom Zadru donela -13, a onda je Simonović pogodio važnu trojku za 80:64 na ulasku u poslednjih 5 minuta. To nije obeshrabrilo domaće, koji su nakon tajm-auta poenima Planinića za 2, kao i poenima Mavre nakon gubitka lopte Lojda, stigli do -12. Zvezda je odgovorila poenima Noka i trojkama Simonovića i Dobrića za 88:70, čime je sprečeno da se u meč uvede bilo kakva neizvesnost. Na kraju, pobeda Zvezde sa 90:70. Po 16 poena su postigli Volden (igrač utakmice), Dobrić i Lojd. Lazić je dodao 11, Simonović 9, a Noko je pored 8 poena imao i 9 skokova. Lazićeva odbrana na početku meča kada se pravila razlika je bila među važnijim faktorima koji su doveli do pobede. Uz to, pogodio je sva 3 šuta za 3 poena koja je uputio.
Uskoković je ušao tek u poslednjem minutu. Mala minutaža njega i Radanova u utakmicama gde se borimo za prvo mesto na tabeli govori da trener Radonjić ima malo poverenja u njih i da se u plej-ofu može očekivati nešto slično.
 
Ovom pobedom je i zvanično osvojeno prvo mesto na tabeli pred doigravanje za titulu. Raduje dobra igra u zadnje vreme. Vidi se da Zvezda kada je odmorna od igranja Evrolige predstavlja pravu kaznenu ekspediciju. Ali, sad kreće ono pravo – plej-of, gde se to treba potvrditi.
Mnogo podudarnosti ima između ove sezone i sezone kada smo izgubili titulu prvaka regiona od Budućnosti – Zvezda je prva na tabeli, ima nezavidnu sezonu u Evroligi, Budućnost je igrala 1/4-finale Evrokupa, pobedila nas je oba puta u ligaškom delu regionalne lige, igrački kadar je po imenima na strani Zvezde… Ipak, sada nam je na klupi daleko iskusniji trener od tadašnjeg Alimpijevića (koji je, inače odlično predvodio turski Bursaspor u završnici ove sezone) i šanse za titulu su veće.
Snimak cele utakmice: 
 
Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU
 
 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama