Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Звезда демолирала Задар за прво место

Одличну игру из претходне две утакмице, кошаркаши Црвене звезде наставили су и у данашњем мечу у Задру, који се услед заузетости дворане „Крешимир Ћосић” због играња футсал Лиге шампона, играо у „Јазинама”. Наш тим је кренуо јако од самог почетка – добар проток лопте, лак долазак у позицију за отврене шутеве и њихова добра реализација (пре свега за 3 поена) били су и више него довољни против зонске одбране домаћих. Звезда је повела са 8:0, касније и са 17:3, а серије поена су им биле прекидане са слободних бацања, све док Онуаку није закуцао из „alley-up-a” уз фаул. Шут из игре је тада био 7 од 10 (3 од 3 за 3 поена), а са друге стране, Задрани су за сваки поен морали озбиљно да се помуче и често су били приморани на шутеве из тешких позиција, што је говорило довољно о Звездиној одбрани. У другом делу прве четвртине су на реду била слободна бацања и за Звезду – Лојд и Симоновић су у кратком периоду фаулирани при шуту за 3 поена.
 
Максималном реализацијом из тих ситуација Звезда је стигла до 23:5.
Прву изгубљену лопту Звезде смо видели тек после 8 минута када се Симоновић оклизнуо. Временом су домаћи лакше долазили до поена, али су Лојд, Волден и Добрић имали одговоре у виду продора за 2+1 и тројки, па су при крају четвртине повећали разлику и на +23. Прва четвртина је завршена резултатом 36:18, а закључена је тројком Картера. Тројком Задрани отварају и другу четвртину преко Јордана. У њој нисмо били озбиљни као у првој – у раној фази смо видели Лојдово додавање лопте у руке ривала, а затим и промашене шутеве са дистанце Симоновића и њега. Домаћи то нису знали да искористе и скоро свака наша грешка била би праћена неком њиховом (кораци, „куцање ексера” под кошем, фаул у нападу). Лазић је после 15 минута изашао из игре због 3 прекршаја, али је из његовог дуела са Картером, завршеним техничком грешком ривала, реализовао оба слободна бацања, и обезбедио додатни напад из кога је Добрић тројком вратио Звезди +22.
 
Ни нешто лежернија игра Звезде у појединим тренуцима није спречила да предност остане убедљива. На полувремену смо водили са 54:35. Још један параметар по коме се може видети успешност прве четвртине по Звезду био је тај што је она у њој постигла поен више него што је Задар дао у целом првом полувремену! Најефикаснији код нас су били Лојд (12), Волден (11), Добрић (11) и Лазић (8). Трећа четвртина није била ефикасна као претходне. Центри су правили прекршаје у нападу, Хол је губио лопту, домаћима се створила прилика да се озбиљније резултатски приближе, а 14 разлике је било најближе чему су стигли у тој четвртини. Као потенцијални проблем деловала је чињеница да је Задар први фаул у 3/4 направио после 6 минута, док је Звезда изашла из бонуса много раније. Међутим, тројка Рита пред крај четвртине донела је Звезди +17 и најавила мирнију завршницу. Задња деоница је више била „одрађивање посла”.
 
Лоша организација игре Звезде је борбеном Задру донела -13, а онда је Симоновић погодио важну тројку за 80:64 на уласку у последњих 5 минута. То није обесхрабрило домаће, који су након тајм-аута поенима Планинића за 2, као и поенима Мавре након губитка лопте Лојда, стигли до -12. Звезда је одговорила поенима Нока и тројкама Симоновића и Добрића за 88:70, чиме је спречено да се у меч уведе било каква неизвесност. На крају, победа Звезде са 90:70. По 16 поена су постигли Волден (играч утакмице), Добрић и Лојд. Лазић је додао 11, Симоновић 9, а Ноко је поред 8 поена имао и 9 скокова. Лазићева одбрана на почетку меча када се правила разлика је била међу важнијим факторима који су довели до победе. Уз то, погодио је сва 3 шута за 3 поена која је упутио.
Ускоковић је ушао тек у последњем минуту. Мала минутажа њега и Раданова у утакмицама где се боримо за прво место на табели говори да тренер Радоњић има мало поверења у њих и да се у плеј-офу може очекивати нешто слично.
 
Овом победом је и званично освојено прво место на табели пред доигравање за титулу. Радује добра игра у задње време. Види се да Звезда када је одморна од играња Евролиге представља праву казнену експедицију. Али, сад креће оно право – плеј-оф, где се то треба потврдити.
Много подударности има између ове сезоне и сезоне када смо изгубили титулу првака региона од Будућности – Звезда је прва на табели, има незавидну сезону у Евролиги, Будућност је играла 1/4-финале Еврокупа, победила нас је оба пута у лигашком делу регионалне лиге, играчки кадар је по именима на страни Звезде… Ипак, сада нам је на клупи далеко искуснији тренер од тадашњег Алимпијевића (који је, иначе одлично предводио турски Бурсаспор у завршници ове сезоне) и шансе за титулу су веће.
Снимак целе утакмице: 
 
Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ
 
 
Скочи на траку са алаткама