Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Ivanićev trzaj glavom za tri boda i titulu

U 30. kolu LingLong Super lige Srbije prisustvovali smo 164. prvenstvenom odmeravanju snaga crveno i crno-belih. Fudbaleri Crvene zvezde u ovaj duel ušli su sa devet bodova prednosti u odnosu na večitog rivala, pa se slobodno može reći da bi i remijem svi u klubu bili zadovoljni. Međutim, usled činjenice da su crveno-beli nekoliko poslednjih derbija odigrali na nezadovoljavajućem nivou, danima uoči susreta svi na stadionu “Rajko Mitić” isticali su da je jedino što ih interesuje, pobeda. Na kraju, do nje se i stiglo

Crvena zvezda – Partizan 1:0 (0:0)

Uvodni minuti susreta protekli su u blagoj dominaciji gostiju, dok su crveno-beli pokušavali dugim loptama da stvore višak ispred šesnaesterca Partizana. Činilo se da su gosti i ovoga puta odlučnije ušli u večiti derbi. Kao rezultat takve igre beležimo i prvu polupriliku crno-belih. Nakon jednog izleta Nemanje Milunovića na polovinu gostujuće ekipe u 4. minutu, igrači Partizana su pokušali dugom loptom da učine nešto više ispred šesnaesterca Borjana, ali je naš kapiten istrčao i otklonio opasnost. Pet minuta kasnije crno-beli imaju i prvu ozbiljniju priliku. Natho je izveo slobodan udarac iskosa sa leve strane, najviši pred golom Borjana bio je Vujačić, ali je pravovremeno reagovao Degenek i lopta je otišla u korner. Nakon kornera ponovo je Vujačić bio najviši u skoku, ali je lopta otišla preko gola.

Prvi udarac ka golu Partizana videli smo u 15. minutu. Oprobao je Aleksandar Katai šut sa oko 25 metara od gola Vladimira Stojkovića, ali je udarac bio neprecizan. Četiri minuta kasnije na iskušenju je ponovo mogao biti Milan Borjan. Asano je nakon “boksovanja” našeg kapitena iz prve uputio udarac ka golu našeg tima, ali je i ovaj udarac završio van okvira gola. 

Malo je nedostajalo da se rezultat na semaforu promeni u 21. minutu. Ponovo je Katai oprobao udarac iskosa sa desne strane sa nekih 18 metara, ali je Stojković bio na mestu.

Od 26. do 28. minuta viđena je opsada Zvezdinog gola. Prvo je Natho pokušao iz slobodnog udarca sa ivice kaznenog prostora, ali je lopta otišla u korner. Nakon udarca sa ugla iz daljine je pokušao i Asano, ali su crno-beli stigli samo do novog kornera nakon kojeg nije bilo opasnosti po našu mrežu.

Najbolju priliku u prvom delu igre crveno-beli su imali u 33. minutu. Odlično je Ivanić uposlio Kataija na desnom krilu, usledio je centaršut po zemlji, lopta je stigla do Veljka Nikolića koji je mogao da šutira i iz prve, ali se odlučio da krene napred. Stigao je do samog peterca gostiju, ali je usledio loš udarac iskosa sa leve strane i Stojković je uspeo da loptu izbaci u korner, 

Nakon navedene prilike Veljka Nikolića usledili su minuti koje je obeležila nervoza, ali i potpuna dominacija Crvene zvezde. Gotovo punih deset minuta igralo se pred golom gostujuće ekipe. Viđen je lep pokušaj Kataija sa distance,  a veliku grešku odbrane Partizana nije uspeo da iskoristi Ben u 40. minutu. Samo minut kasnije viđena je brza kontra gostiju, odlično je Asano uposlio Holendera koji je iskosa se leve strane sa svega desetak metara uputio udarac, Borjan je već bio savladan, ali je mrežu naše ekipe spasila prečka. Bilo je to ujedno i sve što smo videli u prvih 45 minuta igre.

Na poluvremenu trener Dejan Stanković koji je bio vidno nezadovoljan igrom pojedinaca u svlačionici je ostavio Njegoša Petrovića i Veljka Nikolića, a u igru su ušli Gelor Kanga i Dijego Falćineli. Sa druge strane Lazar Marković je zamenio Nemanju Jovića.

Navedene izmene donele su mirnoću u igri crveno-belih, a znatno strpljivijom igrom naši fudbaleri su došli i do prve prilike u nastavku igre. Falćineli je u 51. minutu na polovini terena uposlio Kataija koji je “probio” po levom krilu, usledio je pas ka Benu, ali je i njegov udarac sa 18 metara bio bezopasan po Stojkovića. Tri minuta kasnije na drugoj strani je pokušao Asano, ali je Borjan sigurno intervenisao.

Goooool: Daleko bolju igru Crvena zvezda kruniše u 58. minutu. Odlično je Kanga izveo korner, najviši u buketu igrača na petercu bio je Mirko Ivanić i lopta je završila u suprotnom ugllu u maloj mreži – 1:0

Očekivano, nakon primljenog pogotka gosti su preuzeli inicijativu i organizovanije krenuli sa golu Borjana. Međutim i u takvoj konstalaciji snaga Crvena zvezda je bila bliža pogotku. Izveo je Ben u 69. minutu slobodan udarac sa 25 metara, ali samo do živog zida, međutim usledila je velika gužva na ivici šesnaeserca, ali ni Ivanić, ni Katai nisu uspeli da pronađu put loti do mreže gostiju.

Neverovatna scena viđena je u 75. minutu. Nakon prekršaja Jojića nad Sanogom, Sejduba Suma je namerno udario našeg fudbalera koji je ležao na zemlji. Usledila je velika gužva koja je pretila i da eskalira u teži incident, Ipak, strasti su se brzo smirile, a sudija Simović je na zaprepašćenje svih pokazao žuti karton Milošu Degeneku, dok je sramni gest igrača Partizana prošao nekažnjeno. 

U 85. minutu van igre je morao Falćineli. Na njega je grubo startovao Miljković i Zvezdin Italijan je morao van terena nakon svega 40 minuta provedenih u igri.

Najbolju priliku na utakmici Partizan je imao u 89. minutu. Iznenada se Suma našao u srcu šesnaesterca sa loptom u nogama. “Promešao” je odbranu našeg kluba i sa “penaltika” uputio nezgodan udarac po zemlji u levi ugao Borjanovog gola. Kapiten crveno-belih se izvio koliko je god mogao i na maestralan način sprečio ulazak lopte u mrežu. Minut kasnije mogla je Crvena zvezda i da reši pitanje pobednika, ali su se Kanga i Ivanić spetljali u situaciji dva na jedan pred golom gostiju.

Do kraja susreta gosti su bezuspešno pokušavali da stignu do izjednačenja, ali su se naši fudbaleri umešno branili.

Na kraju, Crvena zvezda je ostvarila trijumf kojim gotovo definitivno stiže i do nove šampionske titule pošto sada u odnosu na večitog rivala ima 12 bodova prednosti. U ovom trenutku nije ni vreme, ni mesto da govorimo o izuzetno lošoj, nepovezanoj i bezidejnoj igri tokom prvog poluvremena. Za analizu će biti vremena, a svakako su tri boda najvažnija i vreme je da slavlje započne.

Moramo još pomenuti sudiju Novaka Simovića za kojeg se mora reći da je korektno odradio svoj posao, ali je prosto nejasno da Suma nije kažnjen žutim kartonom u ranije opisanoj situaciji kada je udario Seku Sanoga koji je bio na zemlji, kao i trener gostiju Aleksandar Stanojević koji je tokom većeg dela susreta sramno reagovao na svaku odluku glavnog sudije i koji je polovinom drugog dela igre pokazao sav svoj bezobrazluk i nevaspitanje.

Stadion: “Rajko Mitić”, igrano bez prisustva publike; Glavni sudija: Novak Simović; Pomoćne sudije: Milovan Ristić, Dalibor Đurđević; Četvrti sudija: Miloš Đorđić; Žuti kartoni: M. Rodić, D. Stanković-trener, M. Degenek, N. Milunović, M. Gobeljić (Crvena zvezda); L. Marković (Partizan)

Crvena zvezda : M. Borjan, M. Gajić, N. Milunović, M. Degenek, M. Rodić (M. Gobeljić), S. Sanogo, NJ. Petrović (G. Kanga), V. Nikolić (D. Falćineli, M. Pavkov), A. Katai (S. Srnić), M. Ivanić, E. F. Ben. Trener: Dejan Stanković

Partizan: V. Stojković, A. Miljković, S. Marković, I. Vujačić, I. Obradović, A. Šćekić, S. Zdjelar (M. Jojić), B. Natho (S. Suma), N. Jović (L. Marković), T. Asano, F. Holender (F. Stevanović). Trener: Aleksandar Stanojević

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama