Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Иванићев трзај главом за три бода и титулу

У 30. колу ЛингЛонг Супер лиге Србије присуствовали смо 164. првенственом одмеравању снага црвено и црно-белих. Фудбалери Црвене звезде у овај дуел ушли су са девет бодова предности у односу на вечитог ривала, па се слободно може рећи да би и ремијем сви у клубу били задовољни. Међутим, услед чињенице да су црвено-бели неколико последњих дербија одиграли на незадовољавајућем нивоу, данима уочи сусрета сви на стадиону “Рајко Митић” истицали су да је једино што их интересује, победа. На крају, до ње се и стигло

Црвена звезда – Партизан 1:0 (0:0)

Уводни минути сусрета протекли су у благој доминацији гостију, док су црвено-бели покушавали дугим лоптама да створе вишак испред шеснаестерца Партизана. Чинило се да су гости и овога пута одлучније ушли у вечити дерби. Као резултат такве игре бележимо и прву полуприлику црно-белих. Након једног излета Немање Милуновића на половину гостујуће екипе у 4. минуту, играчи Партизана су покушали дугом лоптом да учине нешто више испред шеснаестерца Борјана, али је наш капитен истрчао и отклонио опасност. Пет минута касније црно-бели имају и прву озбиљнију прилику. Натхо је извео слободан ударац искоса са леве стране, највиши пред голом Борјана био је Вујачић, али је правовремено реаговао Дегенек и лопта је отишла у корнер. Након корнера поново је Вујачић био највиши у скоку, али је лопта отишла преко гола.

Први ударац ка голу Партизана видели смо у 15. минуту. Опробао је Александар Катаи шут са око 25 метара од гола Владимира Стојковића, али је ударац био непрецизан. Четири минута касније на искушењу је поново могао бити Милан Борјан. Асано је након “боксовања” нашег капитена из прве упутио ударац ка голу нашег тима, али је и овај ударац завршио ван оквира гола. 

Мало је недостајало да се резултат на семафору промени у 21. минуту. Поново је Катаи опробао ударац искоса са десне стране са неких 18 метара, али је Стојковић био на месту.

Од 26. до 28. минута виђена је опсада Звездиног гола. Прво је Натхо покушао из слободног ударца са ивице казненог простора, али је лопта отишла у корнер. Након ударца са угла из даљине је покушао и Асано, али су црно-бели стигли само до новог корнера након којег није било опасности по нашу мрежу.

Најбољу прилику у првом делу игре црвено-бели су имали у 33. минуту. Одлично је Иванић упослио Катаија на десном крилу, уследио је центаршут по земљи, лопта је стигла до Вељка Николића који је могао да шутира и из прве, али се одлучио да крене напред. Стигао је до самог петерца гостију, али је уследио лош ударац искоса са леве стране и Стојковић је успео да лопту избаци у корнер, 

Након наведене прилике Вељка Николића уследили су минути које је обележила нервоза, али и потпуна доминација Црвене звезде. Готово пуних десет минута играло се пред голом гостујуће екипе. Виђен је леп покушај Катаија са дистанце,  а велику грешку одбране Партизана није успео да искористи Бен у 40. минуту. Само минут касније виђена је брза контра гостију, одлично је Асано упослио Холендера који је искоса се леве стране са свега десетак метара упутио ударац, Борјан је већ био савладан, али је мрежу наше екипе спасила пречка. Било је то уједно и све што смо видели у првих 45 минута игре.

На полувремену тренер Дејан Станковић који је био видно незадовољан игром појединаца у свлачионици је оставио Његоша Петровића и Вељка Николића, а у игру су ушли Гелор Канга и Дијего Фалћинели. Са друге стране Лазар Марковић је заменио Немању Јовића.

Наведене измене донеле су мирноћу у игри црвено-белих, а знатно стрпљивијом игром наши фудбалери су дошли и до прве прилике у наставку игре. Фалћинели је у 51. минуту на половини терена упослио Катаија који је “пробио” по левом крилу, уследио је пас ка Бену, али је и његов ударац са 18 метара био безопасан по Стојковића. Три минута касније на другој страни је покушао Асано, али је Борјан сигурно интервенисао.

Гооооол: Далеко бољу игру Црвена звезда крунише у 58. минуту. Одлично је Канга извео корнер, највиши у букету играча на петерцу био је Мирко Иванић и лопта је завршила у супротном угллу у малој мрежи – 1:0

Очекивано, након примљеног поготка гости су преузели иницијативу и организованије кренули са голу Борјана. Међутим и у таквој консталацији снага Црвена звезда је била ближа поготку. Извео је Бен у 69. минуту слободан ударац са 25 метара, али само до живог зида, међутим уследила је велика гужва на ивици шеснаесерца, али ни Иванић, ни Катаи нису успели да пронађу пут лоти до мреже гостију.

Невероватна сцена виђена је у 75. минуту. Након прекршаја Јојића над Саногом, Сејдуба Сума је намерно ударио нашег фудбалера који је лежао на земљи. Уследила је велика гужва која је претила и да ескалира у тежи инцидент, Ипак, страсти су се брзо смириле, а судија Симовић је на запрепашћење свих показао жути картон Милошу Дегенеку, док је срамни гест играча Партизана прошао некажњено. 

У 85. минуту ван игре је морао Фалћинели. На њега је грубо стартовао Миљковић и Звездин Италијан је морао ван терена након свега 40 минута проведених у игри.

Најбољу прилику на утакмици Партизан је имао у 89. минуту. Изненада се Сума нашао у срцу шеснаестерца са лоптом у ногама. “Промешао” је одбрану нашег клуба и са “пеналтика” упутио незгодан ударац по земљи у леви угао Борјановог гола. Капитен црвено-белих се извио колико је год могао и на маестралан начин спречио улазак лопте у мрежу. Минут касније могла је Црвена звезда и да реши питање победника, али су се Канга и Иванић спетљали у ситуацији два на један пред голом гостију.

До краја сусрета гости су безуспешно покушавали да стигну до изједначења, али су се наши фудбалери умешно бранили.

На крају, Црвена звезда је остварила тријумф којим готово дефинитивно стиже и до нове шампионске титуле пошто сада у односу на вечитог ривала има 12 бодова предности. У овом тренутку није ни време, ни место да говоримо о изузетно лошој, неповезаној и безидејној игри током првог полувремена. За анализу ће бити времена, а свакако су три бода најважнија и време је да славље започне.

Морамо још поменути судију Новака Симовића за којег се мора рећи да је коректно одрадио свој посао, али је просто нејасно да Сума није кажњен жутим картоном у раније описаној ситуацији када је ударио Секу Санога који је био на земљи, као и тренер гостију Александар Станојевић који је током већег дела сусрета срамно реаговао на сваку одлуку главног судије и који је половином другог дела игре показао сав свој безобразлук и неваспитање.

Стадион: “Рајко Митић”, играно без присуства публике; Главни судија: Новак Симовић; Помоћне судије: Милован Ристић, Далибор Ђурђевић; Четврти судија: Милош Ђорђић; Жути картони: М. Родић, Д. Станковић-тренер, М. Дегенек, Н. Милуновић, М. Гобељић (Црвена звезда); Л. Марковић (Партизан)

Црвена звезда : М. Борјан, М. Гајић, Н. Милуновић, М. Дегенек, М. Родић (М. Гобељић), С. Саного, Њ. Петровић (Г. Канга), В. Николић (Д. Фалћинели, М. Павков), А. Катаи (С. Срнић), М. Иванић, Е. Ф. Бен. Тренер: Дејан Станковић

Партизан: В. Стојковић, А. Миљковић, С. Марковић, И. Вујачић, И. Обрадовић, А. Шћекић, С. Здјелар (М. Јојић), Б. Натхо (С. Сума), Н. Јовић (Л. Марковић), Т. Асано, Ф. Холендер (Ф. Стевановић). Тренер: Александар Станојевић

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама