in memoriam SDCZ

IN MEMORIAM: Predrag Živković Tozovac (1936 – 2021)

Poznati srpski pevač i veliki navijač Crvene zvezde – Predrag Živković Tozovac, preminuo je danas u 86. godini života. Obožavao je crveno-bele, divio se nastupima igrača našeg kluba, ali uprkos tome što je zbog Rajka Mitića zavoleo Crvenu zvezdu, omiljeni fudbaler mu je bio Dragoslav Šekularac.

Predrag Živković Tozovac bio je srpski pevač i kompozitor narodne muzike. Rođen je 22. januara 1936. godine u Kraljevu. Pored raskošnog glasa Tozovac je svirao harmoniku, bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije. Prve singlove snimio je 11. juna 1965. ( „Olistala šuma“, „Oči su ti tugom prelivene“, „Kad povedem kolo moje“, „Jesen stigla i u naša sela“). Njegova velika popularnost počinje 1971. kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“. Sledeće godine opet pobeđuje sa pesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg igrača.

Predrag Živković Tozovac bio je navijač našeg kluba a jednom prilikom je i objasnio kada se javila ljubav prema Crvenoj zvezdi:

– “Od kada sam na zemljanom terenu, pedesetih godina prošlog veka gledao Rajka Mitića, tada se rodila ljubav, koja traje i danas” – rekao je Tozovac.

Pored mnogo održanih koncertana i TV emisija pevao je i u duetu sa Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić i Mirom Vasiljević. Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva. Na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograd. Tozovac je održao i solistički koncert u Sava centru 28. oktobra 2012. kada su svi pravi poštovaoci narodne muzike uživali u njegovom izvođenju.

Crvena zvezda izražava najdublje saučešće njegovoj porodici.

Izvor: SD Crvena zvezda

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama