Košarka Košarka/Ženska košarka Košarka/Izveštaji i analize

Prednost u finalnoj seriji i šampionska meč lopta!

Košarkašice Crvene zvezde ubedljive u prvom meču finala plej-ofa Prve ženske lige Srbije protiv Art Basketa u hali “Basket Siti”, 76-59 (20-19, 17-8, 29-16, 10-16)! Zvezda je povela 1:0 i ima prvu meč loptu za šampionsku titulu!

Odličnu utakmicu su odigrale izabranice Dragana Vukovića, pravu takmičarsku. Nastavile su istim putem koji su trasirale u polufinalu i nisu ostavile prostora protivnica da bi mogle da naprave iznenađenje.

Fokusirane od prvog minuta protiv aktuelnog osvajača Kupa Milan Ciga Vasojević, koji je u prvoj četvrtini održavao priključak. Čvrste odbrane, nekoliko promašenih otvorenih šuteva i zicera na obe strane, pre svega crveno-belih. Dve serije su obeležile prvih deset minuta i Zvezdina kontrola skoka, usled dve brze lične greške Višnje Stefanović. Zvezda je nakon početnog vođstva, preko kapitena Ivane Katanić, koja je kreirala seriju 5-0 stigla do 9-4, ali su odgovorile gošće sa šest vezanih poena i povele prvi put na meču, (9-10). Ivana Katanić je vukla svoj tim, vezala 11 poena, Nevena Vučković i Žaklina Janković pogađale iz reketa, a završnicu su obeležile trojke. Nađa Nedeljkov je donela Zvezdi četiri poena, ali sama u korneru na isteku vremena bila je Anja Bukvić, koja je kaznila pad koncentracije za 20-19.

Serijom 6-0 Crvena zvezda je uspela da se odlepi odlepi do sredine druge četvrtine, ali je Snežana Čolić bila precizna van linije 6,75, jedan od retkih poena iz igre za Art Basket u nastavku, (28-24, 15.minut). Odbila je nalet Maša Janković sa penala, Ivana Katanić uzvratila trojku u seriji 9-0,a kada je Katarina Zec van ritma, kao što je to bio slučaj na današnjem meču, malo je opcija za povratak. Višnja Stefanović prvim poenima uspela da postavi 37-27 pred odlazak na odmor.

U trećem kvartalu, crveno-bele su prelomile utakmicu. Zvezda je uvela meč u svoj ritam, koji gošće nisu uspele da isprate. Art Basket je uspeo na startu serijom 6-2 da spusti minus ispod dvocifrene razlike, ali samo na kratko, jer su crveno-bele uzvratile istom merom i kontrolisale prednost do finiša. Maša Janković je dominirala u odbranu i sa tri veoma efektne blokade dodatno ulila energiju i samopouzdanje svojoj ekipi. U poslednja tri minuta usledile su dve velike serije koje su aktuelnom šampionu Srbije obezbedile miran finiš. Seriju 8-0, uz bitnu trojku Tamare Čorto i šest poena Nađe Nedeljkov, pratila je serija od devet vezanih poena, a Marija Avlijaš je nokautirala rivala van linije 6.75 za maksimalnih +23 i 66-43 pred poslednjih deset minuta. Zvezda je za 30 minuta igre dozvolila protivniku samo 43 poena.

Poslednjih deset minuta nije donelo promene. Zvezda je kontrolisala utakmicu, imala dvadeset poena razlike do finiša, kada je debitant u ligi u mini serijama uspeo da smanji minus do konačnih 76-59. Trener Dragan Vuković je iskoristio priliku da pruži velikom broju igračica u rosteru da zabeleže minute u finalu.

Najefikasnije sa po 16 poena bile su Maša Janković i Milica Bojović, koja je prešla cifru od 2.000 poena u crveno-belom dresu, u pravom trenutku. Ivana Katanić je ubacil 15, a Nađa Nedeljkov 10 poena.

Drugi meč je na programu u četvrtak od 18 časova u hali “Mega fektori”. Ukoliko Crvena zvezda trijumfuje odbraniće šampionsku titulu, po četvrti put uzastopni i 32. put u istoriji podići pehar namenjen najboljem u državi.

KKŽ Crvena zvezda Kombank: Dešić, Katanić 15 (7sk 9as 2ukl), Milanović, Čorto 5 (2sk 1ukl), Kapisoda, Deurić 6 (4sk), Janković 16 (5sk 4blk 3ukl), Nedeljkov 10 (2sk 2ukl), Ristić, Bojović 16 (8sk 2as 2ukl), Avlijaš 8 (2sk 2ukl), Zečević. Trener: Dragan Vuković

Izvor: SDCZ, zvanični sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama