Ostali sportovi SDCZ

Beogradska zvona zvone…

Nešto više od četiri sata dvorana na zapadnoj tribini stadiona „Rajko Mitić“ bila je stecište onog najboljeg što srpski klupski stoni tenis u ovom momentu može da pruži. U derbi susretu 16. kola Super lige Srbije i derbiju, verovatno i celokupnog šampionata, snage su odmerili stonoteniseri Crvene zvezde i zrenjaninskog Banata. Nakon velike borbe, uzbuđenja, preokreta i svega onoga što ovaj dinamični sport može da donese, crveno-beli su stigli do iznad svega važnog, ali i u potpunosti zasluženog trijumfa.

Ekipa iz Zrenjanina koja je pred ovaj susret bila lider superligaškog karavana, na naš najveći stadion došla je svakako sa idejom da već sada definitivno reši pitanje novog šampiona Srbije u stonom tenisu, a u prilog tome išla im je i činjenica da još uvek nisu osetili gorčinu poraza u sezoni 2020/21 i da su u prvom ovosezonskom susretu savladali crveno-bele rezultatom 4:3 i pored činjenice da je ekipa trenera Slobodana Taskovića tokom tog meča imala prednost 2:0 i 3:1. Sa druge strane kapiten Marko Jevtović i ostali saigrači u ekipi imali su veliki motiv da se revanširaju velikom protivniku, a niz od sedam uzastopnih trijumfa maksimalnim rezultatom 4:0 svakako je doprinosio dobrom raspoloženju pred derbi susret.

Za razliku od nekoliko prethodnih prvenstvenih duela u kojima su mečeve Crvene zvezde otvarali kapiten Marko Jevtović ili Žolt Pete, naš stručni štab se ovoga puta odlučio da prvi na teren izađe Nikola Strugarević. U danima koji su prethodili ovom duelu, provlačilo se mišljenje da upravo Strugarević može predstavljati onaj tas na vagi kojim će konačni rezultat susreta prevagnuti na stranu crveno-belog stonoteniskog kolektiva. Možda je tako i bilo…

Hrabro je Nikola ušao u duel protiv Marka Petkova. Rezultatom 11:6 stigao je do prvog seta, ali se protivnik ubrzo revanširao 7:11. To nije poremetilo našeg stonotenisera koji je treći set rešio u svoju korist rezultatom 11:7, ali pošto je naredni ponovo pripao zrenjaninskom igraču 8:11 usledio je odlučujući peti. Kada je bilo najpotrebnije Nikola Strugarević je pokazao svu, kako fizičku, tako i psihičku pripremljenost, slavio u petom setu rezultatom 11:7 i time doneo crveno-belima prvi poen – 1:0.

Nakon uvodnog duela na teren je izašao kapiten Marko Jevtović koji je za protivnika sa druge strane stola imao Španca Dioga Karvalja. Odlični Španac je bolje ušao u susret osvojivši prva dva seta rezultatima 4:11 i 5:11. Naš kapiten se uzdigao u trećem setu 11:9, ali je već u narednom Karvaljo uspeo da stigne do trijumfa 7:11, donese Zrenjanincima prvi poen i poravna rezultat – 1:1. Opšti je utisak nakon ovog duela bio da Karvaljo i pored svih kvaliteta koje poseduje i koji su neosporni, ipak nije bolji od kapitena crveno-bele ekipe, ali da je velika želja u priličnoj meri sputala Marka da pruži sve ono što može i zna.

Vremena za analizu nije bilo. Sledio je duel u kojem su snage odmerili Žolt Pete i Ilija Majstorović. Odlično je Pete započeo duel i vrlo brzo stigao do prednosti od 2:0 u setovima (11:9, 11:8). Ipak, kapiten Banata nije želeo da se tako lako preda, pa i pored činjenice da je naš stonoteniser imao priliku da duel i ranije okonča u svoju korist, Majstorović uspeva da poravna rezultat u setovima na 2:2 (9:11, 8:11). Kada je bilo najteže Žolt Pete u odlučujućem setu pobeđuje 12:10 i time donosi našoj ekipi novu prednost – 2:1.

Po drugi put na teren je u četvrtom duelu izašao je Nikola Strugarević. Za protivnika je imao Španca Karvalja. Nikola je već odradio veliki posao na startu meča sa Banatom savladavši Petkova, pa se možda očekivalo da će određena doza rasterećenosti moći da dovede i do rezultata. Ipak, Karvaljo je pokazao svo svoje internacionalno iskustvo i slavio 5:11, 10:12, 4:11. Time smo stigli do novog poravnanja rezultata – 2:2.

Sve oči zvezdaške javnosti u tom momentu bile su usmerene na Žolta Petea. Bilo je jasno sa jedne strane da pobedom Crvena zvezda stiže na prag ukupnog trijumfa, ali isto tako da bi veoma teško bilo preokrenuti rezultat u poslednjem singlu i meču dublova ukoliko bi Zrenjaninci nakon pet odigranih mečeva imali prednost. Međutim, Pete je razrešio sve dileme, sa 3:1 u setovima savladao je Marka Petkova, a u anale će ući treći set u kojem je Žolt Pete slavio rezultatom 11:0!!! Crvena zvezda u finiš duela ulazi sa prednošću – 3:2.

Prvu priliku da donese konačnu pobedu imao je kapiten Marko Jevtović. Duel dva kapitena bolje je započeo gostujući rešivši prva dva seta u svoku korist (9:11, 10:12). Marko uspeva da se izdigne kao feniks, ubedljivo osvaja treći (11:3) i četvrti set (11:6), a u odlučujućem petom bio je na korak od velikog trijumfa. Srce je vuklo, glava je htela, ali ruka nije mogla. Majstorović osvaja peti set rezultatom 11:13 i poravnava ukupan rezultat na – 3:3.

Usledila je kulminacija, susret dublova,…

Još od momenta kada je Žolt Pete doneo treći poen našoj ekipi u duelu sa Petkovim potajno se pojavila nada da će ovaj susret biti okončan trijumfom naše ekipe. STK Crvena zvezda u svojim redovima ima najbolji srpski dubl par kojeg čine upravo Žolt Pete i kapiten Marko Jevtović koji ne samo da su reprezentativci Srbije u dublu, već će biti i učesnici predstojećih Olimpijskih igara gde će predstavljati našu zemlju. Sa druge strane stola stali su Marko Petkov i Diogo Karvaljo, ali igračima Banata nije bilo spasa. Marko i Žolt su pokazali zašto su to što jesu, setovi su se nizali 11:6, 11:7 i 11:8 za konačnih 3:0 i slavlje je moglo da počne. Crvena zvezda je slavila ukupnim rezultatom 4:3.

Na kraju, ostvaren je veliki trijumf koji je omogućio dalji nastavak borbe za šampionsku titulu. I dalje moramo biti svesni da do trofeja ima još mnogo toga da se uradi. Biće potrebno još više rada i zalaganja, ali sa druge strane raduje činjenica da ova ekipa na ovom meču nije pokazala svoj maksimum. Koliko god to možda zvučalo čudno i predstavljalo samo laičko razmišljanje pisca ovih redova, naša ekipa ima veliki, trenutno neiskorišćeni, potencijal upravo u kapitenu Marku Jevtoviću koji će svoje najbolje partije sigurno pružiti kada to bude najvažnije i kada se bude direktno odlučivalo o tituli.

Svetla u dvorani na zapadnoj tribini stadiona „Rajko Mitić“ su se ugasila. Kišovita i hladna beogradska noć samo je još više isticala toplinu oko srca prouzrokovanu velikim trijumfom, a u glavi se već formiraju slike tople majske zrenjaninske večeri koja će uslediti… Usne već sada otkrivaju osmeh, vidimo se u „Medisonu“ da osvojimo titulu.

– Pojedinačni rezultati:

N. Strugarević – M. Petkov 3:2 (11:6, 7:11, 11:7, 8:11, 11:7)

M. Jevtović – D. Karvaljo 1:3 (4:11, 5:11, 11:9, 7:11)

Ž. Pete – I. Majstorović 3:2 (11:9, 11:8, 9:11, 8:11, 12:10)

N. Strugarević – D. Karvaljo 0:3 (5:11, 10:12, 4:11)

Ž. Pete – M. Petkov 3:1 (11:7, 6:11, 11:0, 11:7)

M. Jevtović – I. Majstorović 2:3 (9:11, 10:12, 11:3, 11:6, 11:13)

M. Jevtović/Ž. Pete – M. Petkov/D. Karvaljo 3:0 (11:6, 11:7, 11:8)

 

– Tabela Super lige Srbije, plej-of:

1. STK Crvena zvezda (Beograd) 15-2 32

2. STK Banat (Zrenjanin) 15-1 31

3. STK Radnički (Novi Sad) 9-8 26

4. STK Partizan (Beograd) 9-7 25

5. STK Železničar (Niš) 9-6 24

6. STK Temerin Ferocoop (Temerin) 6-9 21

Izvor: mojacrvenazvezda.net

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama