Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе

Година са Дејаном Станковићем

Стигао је у наш клуб пре тачно годину дана, тада као велико фудбалско име, спремно да заплови у тренерске воде и покаже да је у раду са елитним светским стручњацима успео да испече занат и буде довољно спреман за „кормило“ Црвене звезде – и успео је.

Био је то 21. децембар 2019. године. Црвена звезда је после елиминације из европских такмичења била у потпуности спремна да се посвети обавезама у домаћем шампионату и Купу Србије, а само два дана пре тога клуб је напустио вероватно и најуспешнији тренер у овом веку – Владан Милојевић. На његово место дошао је бивши капитен Црвене звезде, фудбалска икона Србије и Италије и човек који је до тада радио као асистент у Удинезеу и у млађим категоријама Интера – Дејан Станковић.

После успешно одрађених припрема на Пафосу и у Анталији, тренерски деби Станковић је имао против Чукаричког на Бановом брду. Увек неугодно гостовање, али успешно решено, тријумфом од 2:0, а весници победе били су млади Вељко Николић и Његош Петровић. Било је много проблема са корона вирусом, па се није ни одиграо плеј-оф, а Станковић је у тој полусезони имао осам победа, два ремија и два пораза, уз гол разлику 24:7, рачунајући и Суперлигу која је освојена и Куп Србије.

Уследиле су летње припреме, додатно уигравање тима и јесен којом је успео да још више надмаши себе и да од Црвене звезде направи машинерију која доминира у оквиру граница Србије, али успева равноправно да се носи и са европским ривалима. Резултат тога је јесења титула, европско пролеће и пласман у четвртину финала Купа Србије, дакле, у сва три такмичења је Црвена звезда још увек активна и имаће прилику да се бори до самог краја. Станковић је ове полусезоне на укупно 31 утакмици успео да оствари 25 победа уз четири ремија и два пораза (један од Омоније на пенале) и гол-разлику 66:14, рачунајући сва три такмичења, као и квалификације за Лигу шампиона.

Интересантно је да Станковић нема пораз на Маракани као тренер. Доказ да се управо ту осећа као код своје куће је тај да је нашем стадиону потврдио епитет – неосвојиве тврђаве. Он је на 19 утакмица на Маракани остварио учинак од 16 победа и три ремија, уз гол-разлику 58:10. Дакле, од када је Станковић тренер Црвене звезде, наши фудбалери у својој кући у просеку постижу три гола по мечу.

Када се сумира читав учинак Дејана Станковића, дође се до рачунице да је на укупно 43 утакмице успео да оствари 33 победе, уз шест ремија и четири пораза. На све то, ту је и гол-разлика 90:21, где Црвена звезда практично на свакој утакмици постиже више од два гола, као и да на свакој другој утакмици прима погодак, што је фантастичан податак.

Извор: ФКЦЗ, званични сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама