Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Звезда прокоцкала победу својим и судијским грешкама

Фото: Euroleague.net

Црвена звезда није успела да се врати на победнички колосек у Евролиги. Вечерас је у Београду бољи био Олимпијакос који је, уз неке евидентне грешке у игри наше екипе, имао и свесрдну помоћ судија, па су однели победу 79:81.

Jordan Loyd - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB20
Фото: Euroleague.net

1/4 30:16

Црвено-бели су одлично одиграли прву четвртину. Одбрана је одрадила фантастичан посао, и зауставила скоро све нападе. Једино је Слукас правио проблеме нешем тиму. Али Звезда је у нападу одиграла веома смирено и пре свега тројкама Волдена (2), О’Брајанта (2), Рита и Куриџе остварила предност од 14 кошева разлике. 

2/4 45:37 (15:21)

Друга четвртина била је доста слабија од прве. Звезда је играла добро у одбрани, али опет је напад, као у неким претходним утакмицама, заказао. Мучили су се црвено-бели да пронађу пут до коша Олимпијакоса што је гостима дало крила и успели су Звездину предност да спусте на само осам поена. Треба рећи да је и Лојд (од кога се у црвено-белом табору највише очекивало) своје прве поене постигао тек у 15. минути овог меча, а шут за три поена му је био 0/4. Једину тројку у овом периоду за нашу екипу постигао је Бранко Лазић.

Ипак, донекле су овај период обележиле и судијске грешке. Прво делиоци правде нису видели кораке гостију, након чега је тренер Звезде, Саша Обрадовић, добио техничку грешку, а поред слободног бацања гости су у истом нападу погодили тројку. Такође, невероватно је да судије нису виделе очигледан прекршај над Џорданом Лојдом када је овај кренуо ка кошу. Ипак, гости нису успели да учине нешто више па се са резултатом 45:37 отишло на одмор.

3/4 61:62 (16:25)

Врло рано у овом периоду Волден је добио трећу личну, па је Лојд морао да игра на позицији плеја где је био додатно оптерећен. Играла се заиста рударска кошарка, а Херисон (Олимпијакос) постиже три тројке заредом и смањује на 52:51. Елис доводи Оли у водство 52:53. Ипак, судије су тек тада погледале снимак када је Слукас погодио за два, а судије досудиле тројку, па је резултат био изједначен 52:52. Куриџа доноси тројком ново водство црвено-белима 55:54. Наставила се ровоска борба са обе стране, а Добрића на 1:38 до краја доноси три поена предности 60:57. Ипак, Олимпијакос је успео да преокрене резултат и да у последњу четвртину уђе са поеном предности. 

4/4 79:81 (18:19)

Звезду као да је деморалисало ово водство Олимпијакоса, па је последњи период почео са серојом 5:0 за госте (Спанулис за два и тројка Притензиса), што је натерало Обрадовића да тражи тајм аут. Није тајм аут донео ништа добро, па Лоренцакис тројком доноси максималну предност гостима (61:70). Ипак, Звезда се преко Куриџе, Брајанта, Давидовца и Лојда вратила у игру (69:70). После тога гости праве серију од 4:0, али Лојд погађа тројку уз фаул, али није искористио слободно бацање, па је резултат остао 72:74. Лојд доноси Звезди изједначење 76:76, Принтезис прави фаул у нападу, а Звезда то не користи, па се резултат не мења. У том тренутку остало је само 2 минута до краја, а гости праве још један фаул у нападу. То користи О’Брајант који погађа два слободна бацања за 78:76 (1:30 до краја). Звезда успева да се одбрани, али Давидовац прави фаул у нападу и резултат се не мења (54 секунде до краја). Принтезис погађа за 78:78, Звезда не користи свој напад, а гости на 8,6 секунди до краја погађају само једно слободно бацање за 78:79. Обрадовић тражи тајм аут, а Олимпијакос прави фаул над О’Брајантом (6,8 секунди до краја). О’Брајант погађа друго слободно бацање за 79:79. Након тајм аута гостију судије не суде очигледан фаул у нападу Спанулису и Принтезис погажа за два поена уз фаул. Након што је промашио додатно слободно бацање Лазић није успео да погоди тројку и гости односе победу.

Црвена звезда: О’Брајант 16, Волден 13, Лојд 13, Ускоковић 2, Давидовац 8, Лазић 3, Рит 7, Добрић 5, Симоновић, Куриџа 10, Кузмић 2, Тери.

Скочи на траку са алаткама