Фудбал Фудбал/Вести

Борјан најбољи голма Лиге Европе

Милан Борјан је према УЕФА алгоритму у чију рачуницу улазе партије у Лиги Европе и домаћем првенству – најбоље оцењени голман континенталног такмичења.

Он се издвојио на листи испред Оливера Баумана, голмана Хофенхајма. Борјан је освојио 5263 бода, док чувар мреже нашег ривала у групи има 5244 поена. Трећи на листи је голман загребачког Динама – Доминик Ливаковић са 5049 што је далеко иза нашег капитена. У првих десет су још и Лопез (Рома), Каспер Шмајхел (Лестер), Марко Бизо (АЗ Алкмар), Алекс Ремиро (Реал Сосиједад), Давид Оспина (Наполи), Руи Силва (Гранада) и Хаен Буте (Ројал Антверпен).

Заслужио је наш чувар мреже, као један од најпоузданијих шрафова у машинерији прво Владана Милојевића, потом и Дејана Станковића, да се нађе у европском врху. Он је на пет мечева у Лиги Европе остварио 21 одбрану, што је феноменалан податак, а од тога се шест интервенција воде као зицери које је наш чувар мреже зауставио. У УЕФА алгоритам по којој се изводи ова рачуница улазе и мечеви у домаћим шампионатима, а ту је Борјан такође неприкосновен када говоримо о Суперлиги. Он је на 17 утакмица у првенству, чак 10 пута у потпуности успео да сачува мрежу.

По истим алгоритмима, одлична игра Црвене звезде у Лиги Европе и првенству Србије, издвојила је стаменог Немању Милуновића, међу десет најкориснијих одбрамбених играча у континенталном такмичењу.

Борјану ће меч против Слована из Либереца бити 50. у дресу Црвене звезде, чиме ће се изједначити са Владимиром Петровићем по броју међународних утакмица у нашем клубу на самом врху листе.

Извор: ФКЦЗ, званични сајт

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама