Фудбал Фудбал/Вести

ПРИЧА О ЗВЕЗДИНОМ ТЕРЕНУ

Извор: СД Црвена звезда

Много рачуна се води о томе како изгледа главни терен на нашој Маракани, а ми смо разговарали са Гордоном Хуаетом, човеком који је већ годинама задужен за тестирање траве на нашем стадиону и за њен изглед.

Открио нам је како је дошло до сарадње између њега и нашег клуба због одржавања терена нашег највећег фудбалског стадиона.

– Људи из клуба су ме позвали још на лето 2017. године, пред утакмицу плеј-офа Лиге Европе, против екипе Краснодара. Терен није био баш у сјајном стању, па се разматрала и могућност да се меч одигра не неком другом стадиону. То би била права штета, јер је та утакмица била феноменална прилика да се црвено-бели коначно, после дужег времена, квалификују на једно велико европско такичење. Било је много разлога да се размишља о бољим условима за игру, па смо после Звездине велике победе направили план за уређивање стадиона, како би се велике утакмице безбедно и сигурно одигравале на стадиону “Рајко Митић”– рекао је Хаует.

Гордон је упоредио Маракану са осталим стадионима у источном делу Старог континента.

– Већина источно-европских терена је веома захвална за одржавање, због врло квалитетне земље и повољних климатских прилика. Наравно, квалитет саме подлоге варира у зависности од предела, па ни терени нису свуда сјајни, али смо пријатно изненађени изгледом терена на којима Црвена звезда игра утакмице, посебно изгледом и квалитетом траве на Маракани.

Присетио се какав је терен на нашем стадиону био пре његовог доласка и шта је све то требало да се промени како би он данас испуњавао све стандарде за игру.

– Имали сте сјајну инфраструктуру, али један велики клуб као што је Црвена звезда мора свакодневно да размишља о унапређењу свих сегмената, тако да увек може боље. Оно што је сигурно јесте да треба да будете поносни на свој стадион и терен, а гостујући играчи могу само да уживају у игри.

Открио нам је и шта можемо да очекујемо од резултата тестирања терена које је обавио.

– Обавио сам тек неколико тестова који ће ми показати да ли је терен удобан и сигуран за игру, да ли је уређен према свим, најстрожим прописима, ког је квалитета трава и да ли је површина за игру поуздана. Имамо на уму да је новембар и да нимало није лако очувати терен и одржати неопходан стандард квалитета. Пажљиво морамо да испланирамо стратегију одржавања и третмане до марта, када ће временски услови бити бољи и све ће бити много лакше – објаснио је наш саговорник.

Гордон је разјаснио и недоумицу многих љубитеља фудбала због чега су неки делови травнате подлоге другачије боје од остатка терена.

– Посебна врста траве коју узгајамо на фудбалским теренима је врло осетљива на оштећења у току игре, али и на машине које се користе за њену обраду. Такође, птице праве много проблема, али је то све природно и сви се суочавају са сличним проблемима, и ми у Шкотској, па и људи у читавој Европи. Свакако ћемо се потрудити да осмислимо добар план, како бисмо већ на крају сезоне, средином или крајем маја, започели припреме за обнављање подлоге, јер је то најбоје време за тај део посла. Ако ме питате зашто се то сада дешава, такве промене су једноставно природне и не можемо да их избегнемо –закључио је Гордон.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама