Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Црвена звезда – Гент 2:1 (1:1)

ФК Црвена звезда
Још једна европска победа за Црвену звезду! Фудбалери нашег тима су головима Гелора Канге и Александра Катаија остварили тријумф против Гента резултатом 2:1 у оквиру трећег кола групне фазе Лиге Европе.

850izvestaj_5fa4781dc707b.jpg

Црвена звезда – Гент 2:1 (1:1)

Стадион: „Рајко Митић“.

Судија: Микаел Фабри (Италија).

Стрелци: Канга у 12. и Катаи у 59. минуту за Црвену звезду, а Ођиђа-Офое у 31. минуту за Гент.

Црвена звезда: Борјан, Гајић, Милуновић, Дегенек, Гобељић, Саного, Иванић (од 64. Петровић), Канга (од 83. Панков), Бен (од 90. Спиридоновић), Катаи (од 90. Николић), Фалћинели.

Резерве: Поповић, Панков, Ераковић, Петровић, Николић, Симић, Гаврић, Спиридоновић, Вукановић, Боаћи, Павков, Крстовић.  

Гент: Коземанс, Кастро-Монтес, Марех, Ханс-Олсен, Мохамади, Дорш, Овусу (од 75. Кумс), Ођиђа-Офое (од 80. Клајндист), Букари, Ботака (од 63. Ниангбо), Јаремчук.

Резерве: Јохманс, Ванден Боре, Безус, Ниангбо, Самоисе, Кумс, Нурио Фортуна, Пластун, Клајндинст, Арсланагић.

Жути картони: Милуновић, Гобељић, Саного, Катаи (Црвена звезда), Мохамади, Букари (Гент).

Ни овај меч са клупе није предводио Дејан Станковић, услед црвеног картона добијеног против Хофенхајма, већ је то данас учинио Небојша Милошевић. Од старта су фудбалери нашег тима ушли офанзивно у меч у жељи да покажу да меч са Либерецом није био случајност. Пробио је Катаи по левом боку већ у четвртом минуту, али га је Марех изблокирао при завршници, после чега је уследио корнер, из ког је Канга директно шутирао и намучио Коземанса. Узвратили су гости четири минута касније преко Букарија, који је протутњао по средини, али је Саного успео да пресече завршни пас крилног нападача нашег ривала. Ипак, није се дуго чекало да Црвена звезда голом отвори утакмицу. Играо се 12. минут када је Канга сјајно упослио Гобељића који је центрирао за Бена, али је лопта стигла управо до зачетника акције – Канге, који је са ивице казненог простора шутирао прецизно и погодио сам угао гола Коземанса. Три минута касније је и Фалћинели искоса са леве стране шутирао, али тик поред стативе.

Константно се играло пред голом тима из Белгије. Био је то 21. минут када је Канга сјајно упослио Гајића који се убацивао иза леђа одбране, и врхом стопала успео да шутне, али је Коземанс чувао “прву” стативу и одбранио. После тога и акција из које је Канга покушао да практично из “мртвог” угла погоди мрежу. Комбиновали су одлично фудбалери нашег тима у 24. минуту. Иванић је био зачетник акције и упослио Гобељића који је одиграо повратни пас, Фалћинели је само пропустио лопту да му прође између ногу, а на њу је натрчао управо Иванић, слична акција као код првог гола, али је ударац нашег везисте завршио поред стативе.  

Упркос иницијативи Црвене звезде, гости су поравнали резултат у 31. минуту. Шутирао је Ођиђа-Офое са ивице казненог простора, лопта је закачила неколико играча и завршила иза леђа Борјана. Истакао се наш голман пет минута касније када је Јаремчук покушао, међутим, феноменално је Борјан одбранио ударац украјинског нападача. Играо се 44. минут када се затресла пречка гола гостију после још једне феноменалне акције нашег тима. Комбиновали су Гајић и Канга, а лопта је стигла до Катаија који је снажно и без оклевања шутирао, голман је практично био матиран, али је пречка спречила наш тим да са голом предности оде на петнаестоминутни одмор.

Наставили су са опасним нападима фудбалери Црвене звезде и у другом делу игре. Био је 52. минут када је Иванић одузео лопту Кастро-Монтесу на левом боку и центаршутом тражио Бена у петерцу, а потом је и Гајић шутирао са дистанце, међутим, без промене резултата.  Завршио је Иванић и шест минута касније соло-акцију ударцем са ивице казненог простора, али поред стативе, и то у моментима када су црвено-бели играли такав пресинг, да гости нису били у стању да изнесу лопту из свог шеснаестерца. Све то се исплатило у 59. минуту. Канга је био фаулиран на двадесетак метара од гола, а слободан ударац, прецизно, у голманов угао, извео је Александар Катаи и матирао Коземанса.

Могли су фудбалери Црвене звезде у потпуности да преломе утакмицу у своју корист у 64. минуту. Гајић је после продора Фалћинелија снажно шутирао, голман је одбио лопту до Гобељића, а он је из веома изгледне позиције, са неколико метара, погодио стативу. Пет минута касније су гости преко Јаремчука узвратили, али је Милуновић изблокирао покушај украјинског нападача. Луцидан покушај Катаија из 73. минута када је видео да је Коземанс изашао, а он имао намеру да га лобује, није завршио у голу, али је идеја била у складу са фудбалским интелектом нашег везисте.

Шут Дорша са преко двадесет метара из 80. минута, успео је Борјан без већих проблема да “укроти”, иако је распалио по лопти немачки интернационалац. Милошевић је шансу са клупе, нешто раније, указао Петровићу, а потом Панкову, Николићу и Спиридоновићу, а било је узбудљиво све до последње секунде меча. Прошао је по десном боку Букари, оштро центрирао за Клајндиста, али је Борјан био феноменалан и ударац главом са три метра успео да одбрани и још једном покаже колико је важан за наш тим, који је овим тријумфом освојио нова три бода у групној фази Лиге Европе. 

Извор: ФКЦЗ, званични сајт

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама