Фудбал Фудбал/Вести

Театар апсурда

Таман када се помисли да смо све, или барем већину потребног чули и видели, установи се да је граница апсурда у данашњем клубу који ничим изазван и даље носи име ЖФК Црвена звезда, померена ка новој рекордној граничној вредности. Народски речено „да се дуси не досете“, али у овом нашем случају „да се пучистичке силе ипак присете“ претходни период довео је до нове, несагледиве бламаже групе људи, да не кажемо (не)одговорних појединаца који сами себе и даље зову руководством горе наведеног клуба. Да би смо широкој јавности и то не само звездашкој, већ у глобалу спортској објаснили о чему је реч, морамо се вратити у не тако давну прошлост и начинити неопходан увод.

Лето 2019. године било је прилично топло, а портал „mojacrvenazvezda.net“ искористио је тај период да учини један пионирски посао и клубу подари оно чега било није, обједини комплетну статистику клуба од дана оснивања и тиме сачува историју која је тако олако занемаривана. У име свих оних девојака које су биле део клуба славног имена, свих тренера и спортских радника, свих оних који си барем у једном делу свог живота били део црвено-беле породице, осећали смо потребу да урадимо оно што је у нашој моћи, а што ће и неким будућим генерацијама бити значајно како би се поредиле и како би покушале да надвисе све оне које су градиле и изградиле клуб имена Црвене звезде. Дани и недеље и месеци су прошли у прикупљању комплетне документације и сублимације свих података у једну јединствену целину, али је коначно светлост дана угледала, након пуне деценије постојања клуба, јединствена база података свих играчица и тренера. Од заборава су сачувана имена свих фудбалерки, број њихових одиграних мечева, број постигнутих голова, састави екипа по сезонама,…, и све оно што чини историју једног клуба. Наравно, несебично, комплетну базу података послали смо свим релевантним чиниоцима у клубу у нади да све урађено неће протећи као изгубљено време групе ентузијаста, већ да ће клупски властодршци наставити са радом на основама које су им дате и да ће надаље, након сваког сусрета клуба та база података бити допуњавана и даље надограђивана и да ће се преносити будућим генерацијама.

Да ли се на свему наведеном и даље ради, не знамо. Међутим, на основу онога што видимо прилично је јасно да је комплетна статистика скрајнута у страну и да она више никога не занима, а са приличном сигурношћу можемо рећи и да многима смета, свим оним тако великим Звездашима, свима онима који се тако лако заклињу у те црвено-беле боје које воле до последњег динара или до преласка на неку другу, вишу функцију негде другде.

Сада долазимо и на суштину свега, односно на оно услед чега је овај увод морао бити предочен…

Наиме, једна играчица ЖФК Црвена звезда, слободно се може рећи једна од три, четири легенде овог клуба недавно је забележила јубилеј који не сме остати незабележен. Баш интересантно звучи ова игра речи забележила незабележено, али је захваљујући неодговорности неодговорних тај податак ипак остао чак и непоменут. Дотична фудбалерка је не тако давно забележила свој 100. наступ у црвено-белим дресу и тиме постала тек четврта играчица са троцифреним бројем наступа за наш отети клуб. Да ли је то био податак вредан барем стиска руке, или је дотична можда завредила барем једну чоколаду, цвет или шта год друго? Очигледно по вама није, јер вас то не интересује, јер вас Звезда не интересује. Размислите само да ли сте тим гестом, не само обезвредили ту девојку која је крв и зној пролила за тај дрес, већ још једном унизили клуб којег наводно представљате? Јасно је у целој овој причи да сте сви ви довољни једино и само себи и да вам је све остало крајње небитно.

Такође, можда знате, иако вас то сигурно не занима, портал којег толико мрзите и који вам толико смета јер вам истину у лице износи, претходне сезоне урадио је комплетну статистику свих мечева ЖФК Црвена звезда. У нади да ћемо и код девојака потстаћи такмичарски дух пребројали смо не само сваки погодак, већ и шут, додавање, прекршај, офсајд, јавну опомену и све оне сегменте који чине фудбалску игру. Пребројали смо сваки минут проведен у игре сваке фудбалерке понаособ, сваку смо оценили, бирали најбољу играчицу сваке итакмице,… На жалост дешавања са светском пандемијом коронавируса и прекид првенства нису нам дозволили да тај посао завршимо до краја и омогућимо да релевантна група фудбалских зналаца на основу личног утиска, али и на основу свих статистичких података прогласи најбољу играчицу ЖФК Црвена звезда за сезону 2019/20 што је био план и предвиђено изненађење за све фудбалерке. Ипак, ми држимо реч и ускоро и то ћемо учинити. По први пут у историји овог клуба биће проглашена најбоља играчица за претходну сезону и некој новој гарнитури клупских руководиоца, који ће бити изабрани само и једино по основу Статута ЖФК Црвена звезда и сходно свим другим спортским актима, оставићемо у аманет да у будућности наставе са овом и те како потребном традицијом.

Међутим, да мало приватизујем ове редове на шта као писац ваљда и имам право и поразмислим да ипак у свему наведеном можда ја грешим. Ево овом приликом признајем да је тако. Статистика као наука, или игра бројки која ми је толико блиска, вама не значи ништа, али не у било којем статистичком параметру који одређену појаву може да представи у бројној вредности, већ као релевантну сублимацију историјских чињеница од којих бежите и које вам изнад свега сметају. Јасно је свима да би тако сви ви волели када би могли завртети точак историје у назад и представити баш оно септембарску вече лета Господњег 2020. као нулту тачку сваког почетка. У неку руку то и јесте нека полазна тачка, полазна тачка крајњег Звездиног уништења тако ревносно и студиозно припреманог читавих 27 месеци. И када се све наведено зна, када се све приложено утврди онда и оне дечије игре које сте недавно извршили само су јасан одраз немоћи, незнања, некомпетентности, одраз безобразлука, страха и зависти. Да ли вас је отимање и једне тако безначајне ствари као што је то званична Инстаграм страница ЖФК Црвена звезда учинило већим и бољим људима или сте тиме само показали да су све сумње у вези гашења званичне Фејсбук странице клуба годину дана раније биле усмерене на праву адресу. Сада сте чак селективно одређене објаве уклонили из те слободно се може рећи фото историјске базе клуба. Многе ствари сте и задржали у нади да ће вам то бити основни и довољни услов за успостављање неког континуитета постојања. А знате ли ко је све те објаве урадио, направио поставио? Ко је тиме сачувао од заборава сваки тренутак историјског постојања тог клуба? Јавност зна, добро зна, а вас ће упамтити само као отимаче, пролазне сене једног времена и клуба „којег су појели скакавци“.

И зато Театар апсурда и даље наступа. Овиме је први чин окончан. Ускоро следе и остали, а завршетком сваког чина спуштање завесе је све ближе. Када се завеса једног дана буде спустила аплауза бити неће, јер ова трагедија, трагедија једног клуба наводи на размишљање, можда сузу у углу ока и зато хвала свима, свима онима који су до сада само немо гледали трагедију клуба великог имена, а малих људи. Хвала им што су започели са подизањем главе, хвала им што су почели да говоре кроз зубе, хвала им јер знам да ће ускоро сви громко повикати за спас и славу Црвене звезде.
Хвала им. Хвала вам, јер сви ми не живимо историју већ она протиче кроз нас, а у моменту када се сви ви тако ревносно базирате на општем стандарду разноврсности, разноврсности сплетки, неистина, подметања, наша борба може бити базирана једино на једнообразности, једнообразности истине, али и жеље за праведном борбом – NO PASARAN

* крај првог чина *

Извор: мојацрвеназвезда.нет

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама