Košarka Košarka/Ženska košarka Košarka/Izveštaji i analize

Ubedljiv start košarkašica Crvene zvezde

Crveno-bele na startu nove sezone Prve ženske košarkaške lige Srbije ubedljive protiv Radničkog iz Kragujevca u „Basket sitiju“, 96-70 (27-22, 26-9, 28-14, 15-25).

Podmlađena Crvena zvezda je hrabro krenula u nove pobede. Izabranice Dragana Vukovića su od prvog minuta nove sezone pokazale sigurnost pred novim izazovima i pored činjenice da ekipa u sezoni 2020/21 u proseku ima 18.5 godina, a na premijeri novog šampionata u timu je bilo pet debitantkinja. Raduje povratak Nevene Naumčev, što se odmah osetilo na parketu i odrazilo na igru.

Maša Janković je postigla prvi koš u novoj sezone srpske ženske košarke i pokrenula Zvezdinu seriju 9-2. Crvena zvezda je imala prednost od prve do poslednje sekunde meča, gošće su samo u prvom periodu uspevale da rezultatski donekle pariraju. Nina Tešić je vodila Radnički do serije 7-0, Nađa Nedeljkov odbila nalet, zatim je Tete pokušala da izjednači, ali je Jovana Spasovski odličnim reakcijama u oba pravca Zvezdi obezbedila prednost. Ivana Katanić i prvim poenima u seniorskoj konkurenciji Marija Avlijaš potvrdile vođstvo, 27-22.

Jankovićeva je u ranoj fazi meča ušla u problem sa faulovima, ali su njene saigračice na takav kriterijum odgovorile serijom 21-0 i skoro 5 minuta sjajnom odbranom i poenima u tranziciji, ostavile protivnika bez odgovora i rešenja. Serija bi se produžila i nastavila i u drugom periodu, ali je ipak Tete sa penala bila polovična na isteku vremena i postavila 53-31 za poluvreme.

U istom ritmu su crveno-bele nastavile i u trećem kvartalu, veoma energično, odlučno, efikasno do nove serije 11-0 za +33 (64-31). Nove probleme su predstavljali pet ličnih grešaka Maše Janković i četiri Milice Bojović, ali je Zvezdina mladost uspevala da održi tempo i nivo igre. U serijama je šampion Srbije postizao poene, Marija Avlijaš i Nađa Nedeljkov su kreirale novu, a Lara Bošnjaković debi obeležila trojkom uz zvuk sirene za kraj trećeg perioda igre, 81-45.

Maksimalnu prednost +38 (83-45) Zvezda je imala na startu poslednje deonice meča posle poena Dunje Zečević. Trener Dragan Vuković je ukazao priliku svim igračicama, što je iskusnija ekipa Radničkog iskoristila da smanji prednost. Do kraja su prilike da debituju dobile i Sara Vasiljević i Andreja Stanković. Na kraju, ubedljiva i zaslužena pobeda Crvene zvezde začinjena rampom Dunje Zečević uz zvuk sirene za 96-70.

Posebno je vredno pomena da je utakmicu završila petorka Vasiljević (2004), Avlijaš (2005), Spasovski (2004), Zečević (2004) i Stanković (2004), kadetska generacija „Zvezdica“ i devojčica poniklih u Crvenoj zvezdi.

Najefikasnija na premijeri bila je Nađa Nedeljkov sa 23 poena, Marija Avlijaš je na svom seniorskom debiju ubacila 15 poena, a kapiten Ivana Katanić predvodila ekipu sa dabl-dabl učinkom: 13 poena, 10 asistencija. Dvocifrene su bile Maša Janković sa 12 i Jovana Spasovski (7sk) sa 10 poena.

U narednom kolu Crvena zvezda gostuje debitantu u Prvoj ligi, ekipi Duge u Šapcu.

KKŽ Crvena zvezda: Naumčev 5 (4sk 5as 6ukl), Vasiljević (1as), Katanić 13 (2sk 10as 1ukl), Bošnjaković 5, Kapisoda 2, Stanković, Spasovski 10 (7sk 4as 3ukl 2blk), Janković 12 (4sk 2as), Nedeljkov 23 (2sk 2as 6ukl), Bojović 7 (3sk), Avlijaš 15 (3sk 4as), Zečević 4 (7sk 1blk). Trener: Dragan Vuković

Izvor: KKŽCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama