Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize

Nesposobnost vodi do neuspeha

Fudbaleri Crvene zvezde nisu uspeli da preskoče Omoniju i tako se plasiraju u plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona i osiguraju sigurno učešće u Evropi. Crveno-beli su poraženi posle panala i tako im je ostala nada da će u dvomeču sa sledećim protivnikom uspeti da se plasiraju u Ligu Evrope.

Međutim, navijači su vidno nezadovoljni što i te kako iskazuju po društvenim mrežama, obzirom da ne mogu isto da urade na stadionu (korona virus). Kroz svo to nezadovoljstvo najviše se provlači nesposobnost Uprave i sportskog sektora kluba na čelu sa Zvezdanom Terzićem i Mitrom Mrkelom.

Naime, naši navijači smatraju da su upravo ova dvojica najveći krivci što Zvezda nema konkuentiji sastav, što ima previše igrača u rosteru, kao i za to što se prodaju oni koji su budućnost kluba i na kojima se kasnije može lepo zaraditi, a dovode igrači koji nemaju kvaliteta da naprave razliku na terenu u korist naše ekipe. Istini za volju, u domaćem prvenstvu za sada sve ide kako treba, ali sinoćnje ispadanje od Omonije otvorilo je pandorinu kutiju.

Pre svega Zvezda ima veliki krater na bekovskim pozicijama, kao i na poziciji centarfora. Evidentno je da ni Gobeljić, ni Rodić nisu igrači koji mogu da konstantno i kvalitetno pokrivaju bekovske pozicije. Rodić bi još nekako i mogao da je u potpunosti zdrav i da ne igra pod blokadama, ali za Evropu i utakmice protiv evropskih velikana, kao i ovih ekipa poput Omonije, oni nemaju kvaliteta. Posebno je zabronjavajuće da Zvezda na tim pozicijama ima samo Gajića kao zamenu, što pokazuje da oni koji su odgovorni za transfere i igrački kadar ne da nisu uspešno posložili kockice, nego su sve to uradili toliko katastrofalno i ostavili pravi krater u odbrani.

Sledeći ogroman problem su napadači. Na spisku napadača Dejan Stanković ima Falćinelija, Boaćija, Pavkova i Krstovića. Od ove četvorice Falćineli je tek stigao, Boaći i Pankov su stalno povređeni, a Krstović ne dobija priliku. Junak meče u Tirani, Tomane, prodat je u Tursku, a sve to pred najvažniji meč Zvezde u Evropi. Pametna odluka Terzića i Mrkele, onako bez da se komentariše…zar ne?

Jučerašnji meč, na poziciji centarfora, je započeo Vukanović kome to nije primarna pozicija i koji nije kalibar igrača za Zvezdu. Da je imao nekoga da zameni Bena na krilu, Stanković bi verovatno na mestu centarfora stavio Bena koji jedini može da odigra korektno na toj poziciji, iako mu to nije primarno mesto. I naravno da se onda navijači pitaju šta rade Terzić i Mrkela kada su doveli ekipu do toga da nema bekove i centarfore. To sebi ne mogu da priušte ni ekipe iz nižih rangova takmičenja, a ne Crvena zvezda koja preferira da igra Ligu šampiona ili Ligu Evrope.

Jedna jučerašnja situacija koja je mnogima upala u oko jeste potez trenera Stankovića koji ej u drugom poluvremenu, umesto odličnog Ivanića, uveo igrača koji ove sezone nije ni igrao – Jovančića. To je zaista neshvatljiv potez našeg stratega, posebno kada se zna da je posle te izmene Zvezda potpuno pala u igri, a kako i ne bi.

Jedno od najvećih razočarenja za Zvezdine navijače je Kanga. Iako su svi bili oduševljeni njegovim dolaskom, ispostavlja se da je taj transfer možda bio i nepotreban. Naime, imati u timu Kataija i Kangu, igrače koji vole da dominiraju na terenu i da drže loptu u nogama, verovatno je previše i za veće klubove od Zvezde. A držati jednog od njih dvojice na klupi, verovatno bi bilo samoubistvo za klub obzirom da bi i jedan i drugi bili nezadovoljni takvim tretmanom. Pored svega toga Kanga nije u formi što posebno pokazuje svojim nesigurnim pasovima zbog kojih protivnik neretko ima otvorene kontranapade, pa onda Sanogo mora da vadi kestenje iz vatre što neretko završava žutim kartonom za tog fudbalera.

Za kraj ostavljamo izuzetno pogubnu politiku Terzića i Mrkele (posebno ovog prvog) koji kapom i šakom prodaju Zvezdinu decu u bescenje, umesto da ti igrači budu nosioci i budućnost kluba. Očito su i jedan i drugi nesposobni da vode klub onako kako to dolikuje jednoj Crvenoj zvezdi, jer i pored dva učešća u Ligi šampiona i jednom u Ligi Evrope, Zvezdin dug nije smanjen, a roster izgleda sve slabije i slabije.

U samom zaključku želimo da se osvrnemo na Dejana Stankovića. Prerano je donositi bilo kakve zaključke o njegovim trenerskim sposobnostima obzirom da je pristao da radi u ovom mulju i sa ljudima koje smo gore pomenuli. Želimo da verujemo da bi u nekim srećnijim okolnostima vukao mnogo bolje poteze. Ako ne bi, hm…

Autor: CZBG, D. Kapin

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama