Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе

Неспособност води до неуспеха

Фудбалери Црвене звезде нису успели да прескоче Омонију и тако се пласирају у плеј-оф квалификација за Лигу шампиона и осигурају сигурно учешће у Европи. Црвено-бели су поражени после панала и тако им је остала нада да ће у двомечу са следећим противником успети да се пласирају у Лигу Европе.

Међутим, навијачи су видно незадовољни што и те како исказују по друштвеним мрежама, обзиром да не могу исто да ураде на стадиону (корона вирус). Кроз сво то незадовољство највише се провлачи неспособност Управе и спортског сектора клуба на челу са Звезданом Терзићем и Митром Мркелом.

Наиме, наши навијачи сматрају да су управо ова двојица највећи кривци што Звезда нема конкуентији састав, што има превише играча у ростеру, као и за то што се продају они који су будућност клуба и на којима се касније може лепо зарадити, а доводе играчи који немају квалитета да направе разлику на терену у корист наше екипе. Истини за вољу, у домаћем првенству за сада све иде како треба, али синоћње испадање од Омоније отворило је пандорину кутију.

Пре свега Звезда има велики кратер на бековским позицијама, као и на позицији центарфора. Евидентно је да ни Гобељић, ни Родић нису играчи који могу да константно и квалитетно покривају бековске позиције. Родић би још некако и могао да је у потпуности здрав и да не игра под блокадама, али за Европу и утакмице против европских великана, као и ових екипа попут Омоније, они немају квалитета. Посебно је заброњавајуће да Звезда на тим позицијама има само Гајића као замену, што показује да они који су одговорни за трансфере и играчки кадар не да нису успешно посложили коцкице, него су све то урадили толико катастрофално и оставили прави кратер у одбрани.

Следећи огроман проблем су нападачи. На списку нападача Дејан Станковић има Фалћинелија, Боаћија, Павкова и Крстовића. Од ове четворице Фалћинели је тек стигао, Боаћи и Панков су стално повређени, а Крстовић не добија прилику. Јунак мече у Тирани, Томане, продат је у Турску, а све то пред најважнији меч Звезде у Европи. Паметна одлука Терзића и Мркеле, онако без да се коментарише…зар не?

Јучерашњи меч, на позицији центарфора, је започео Вукановић коме то није примарна позиција и који није калибар играча за Звезду. Да је имао некога да замени Бена на крилу, Станковић би вероватно на месту центарфора ставио Бена који једини може да одигра коректно на тој позицији, иако му то није примарно место. И наравно да се онда навијачи питају шта раде Терзић и Мркела када су довели екипу до тога да нема бекове и центарфоре. То себи не могу да приуште ни екипе из нижих рангова такмичења, а не Црвена звезда која преферира да игра Лигу шампиона или Лигу Европе.

Једна јучерашња ситуација која је многима упала у око јесте потез тренера Станковића који еј у другом полувремену, уместо одличног Иванића, увео играча који ове сезоне није ни играо – Јованчића. То је заиста несхватљив потез нашег стратега, посебно када се зна да је после те измене Звезда потпуно пала у игри, а како и не би.

Једно од највећих разочарења за Звездине навијаче је Канга. Иако су сви били одушевљени његовим доласком, испоставља се да је тај трансфер можда био и непотребан. Наиме, имати у тиму Катаија и Кангу, играче који воле да доминирају на терену и да држе лопту у ногама, вероватно је превише и за веће клубове од Звезде. А држати једног од њих двојице на клупи, вероватно би било самоубиство за клуб обзиром да би и један и други били незадовољни таквим третманом. Поред свега тога Канга није у форми што посебно показује својим несигурним пасовима због којих противник неретко има отворене контранападе, па онда Саного мора да вади кестење из ватре што неретко завршава жутим картоном за тог фудбалера.

За крај остављамо изузетно погубну политику Терзића и Мркеле (посебно овог првог) који капом и шаком продају Звездину децу у бесцење, уместо да ти играчи буду носиоци и будућност клуба. Очито су и један и други неспособни да воде клуб онако како то доликује једној Црвеној звезди, јер и поред два учешћа у Лиги шампиона и једном у Лиги Европе, Звездин дуг није смањен, а ростер изгледа све слабије и слабије.

У самом закључку желимо да се осврнемо на Дејана Станковића. Прерано је доносити било какве закључке о његовим тренерским способностима обзиром да је пристао да ради у овом муљу и са људима које смо горе поменули. Желимо да верујемо да би у неким срећнијим околностима вукао много боље потезе. Ако не би, хм…

Аутор: ЦЗБГ, Д. Капин

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама